Ett säkrare, grönare och friare EU

Det svenska EU-ordförandeskapet har nått i mål. Bland resultaten finns en överenskommelse om hur EU:s civila krishanteringsinsatser ska stärkas, där FBA har bidragit, liksom till det omfattande stödet till Ukraina.

EU har haft en tid av svåra utmaningar. Rysslands krig mot Ukraina är ett direkt hot mot europeisk säkerhet och har långtgående konsekvenser för EU-ländernas ekonomi och energiförsörjning. Fortsatt militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina har därför varit centralt under det svenska ordförandeskapet, liksom stöd till återuppbyggnad och att underlätta landets väg mot ett framtida EU-medlemskap. FBA har bidragit till att stärka Ukrainas civila motståndskraft, för att viktiga institutioner i samhället ska kunna fortsätta att fungera. Läs mer här. 

Kriget har också aktualiserat behovet av att stärka EU:s krishanteringsförmåga och att skapa enighet om säkerhetsfrågor på längre sikt, vilket bland annat formuleras i EU:s strategiska kompass. Läs mer om Europas säkerhet här. 

Det finns 21 EU-insatser i Europa, Afrika och Asien, och Sverige är ledande i personalförsörjning per capita. FBA sekunderar civila experter som tjänstgör både i högkvarter och fält. Viktiga steg har tagits under ordförandeskapet för att utveckla och stärka EU:s förmåga att hantera kriser.

Personalbidrag | Folke Bernadotteakademin (fba.se)

Under det svenska ordförandeskapet enades EU:s medlemsländer om en ny civil pakt, som ska skapa effektivare civila krishanteringsinsatser som är redo att agera snabbare när nya hot uppstår. Pakten syftar till effektiva insatser som är mer flexibla och robusta, samt bättre rustade för framtida utmaningar. Läs mer här.

Flexibla krishanteringsteam i Armenien står förebild för framtida EU-insatser | Folke Bernadotteakademin (fba.se)

FBA har bidragit till utvecklingen av den civila pakten inom en rad olika områden där myndigheten har expertis. En del i förverkligandet av överenskommelsen mellan EU-medlemmarna handlar om att öka personalbidragen till insatserna.  Tillsammans med EU:s kunskapscenter för civil krishantering i Berlin har FBA arrangerat ett sommarforum där EU:S medlemsländer kunde identifiera sina främsta utvecklingsbehov. 
Läs mer här Civilian CSDP Summer Forum | Folke Bernadotteakademin (fba.se)

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter