FBA:s arbete i Afghanistan

Konflikten i Afghanistan är världens dödligaste. Civila är ofta en måltavla för våldet. Förutom talibanrörelsen strider ett tjugotal andra väpnade extremistgrupper om makt och resurser. FBA genomför insatser som ska bidra till ett fredligt och inkluderande samhälle.

Afghanistan tillhör världens fattigaste länder och är, efter 40 år av konflikt, beroende av internationellt bistånd. Staten är svag och människor förlitar sig på parallella system och regionala krigsherrar för samhällsservice, säkerhet och rättsskipning.

De afghanska säkerhetsstyrkorna kontrollerar ungefär halva landets territorium. Övriga delar av landet kontrolleras främst av talibanrörelsen. Säkerhetsläget är instabilt och konflikten har förvärrats sedan merparten av de internationella styrkorna lämnade landet 2014. I slutet av 2018 lanserade den afghanska regeringen en ny fredsplan.

FBA arbetar med följande områden inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Afghanistan:

Kvinnor, fred och säkerhet
Normer och attityder om kvinnors roll i samhället begränsar deras möjligheter att delta i offentliga sammanhang i Afghanistan. Det gör att kvinnors behov och rättigheter inte i så hög utsträckning beaktas i fredsansträngningarna. Dessutom saknas förståelse för kvinnors betydelse för att få till stånd en hållbar utveckling och varaktig fred. FBA har utbildat strategiskt utvalda kvinnor från hela landet i dialog och fredsmedling. I nästa steg riktas insatser till de män som arbetar med fredsprocessen för att kvinnor ska få utrymme att delta, och påverka samhällsutvecklingen.

Dialog och fredsmedling
Det höga fredsrådet tillsattes 2010 för att leda arbetet mot fred och försoning i Afghanistan. I varje landsdel fanns tidigare också ett provinsiellt fredsråd. FBA har utbildat medlemmar i dessa institutioner i dialog och medling, med fokus på några av det fåtal kvinnliga medlemmar som finns. FBA har också stöttat andra kvinnliga fredsbyggares förmåga att analysera och förstå konflikters grundorsaker, drivkrafter och dynamik, och bidra till dialog och medling.

Här kan du läsa hela den kompletterande strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Afghanistan 20182020 med uppdrag till FBA.

Läs mer

Afghanska kvinnor utbildas för att ta plats i fredsbygget

Kvinnors deltagande i fokus för nytt uppdrag i Afghanistan

FBA får nytt uppdrag i Afghanistan 

Foto: UN Photo/Tim Page 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

FBA i Almedalen 2019

Under 2019 års Almedalsvecka i Visby arrangerade FBA flera olika seminarier om fred, säkerhet och utveckling.

2019-06-25 15:10

Fler nyheter

Photo

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

VI I FÄLT

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Sara Hansson

  En termins praktik i fredens tjänst

  När jag gick av tåget på centralstationen i Stockholm kändes det som att jag kommit fel. Inte fysiskt fel direkt, utan mer psykiskt. Det var som att jag befann mig under vatten och alla andra människor var ovanför ytan, nära men liksom lite suddiga. Jag hade en känsla i kroppen som är svår att sätta ord på, den var som ett dysfunktionellt potpurri av inspiration, ångest, förvirring och glädje.

  Jag hade precis tillbringat tio dagar på FBA:s ... Läs hela inlägget »

  2019-06-26 10:31
 • Skrivet av Eric Mellado-Åhlin

  Det fylliga ljudet av en riktig bomb

  Booom! Den öronbedövande smällen, de skakande fönsterrutorna och alla utlösta billarm skapar en kakofoni som hämtad ur den senaste Bondrullen. Jag nästintill flyger ur den hängmatta jag krupit in i ett par timmar tidigare och sträcker mig instinktivt efter ryggsäcken som står färdigpackad med allt från vattenflaska och första förband till pannlampa och GPS-sändare, allt enligt instruktionerna från FBA:s säkerhetsavdelning, samtidigt som jag förbannar mig själv för att jag bor på femte våningen i ett jordbävningsdrabbat ... Läs hela inlägget »

  2019-06-20 09:20
 • Skrivet av Susanna Rudehill

  Are we making the link between peace and gender equality in Mali?

  We are approaching the twentieth anniversary of resolution 1325 on women, peace and security. This groundbreaking resolution was unanimously adopted by the UN Security Council, the highest decision-making body on international peace and security, in 2000. It recognizes the specific needs of women and girls in crisis situations and the key role women can play for peace in their countries.

  The resolution is based on the simple conclusion that peace is not possible without the involvement of ... Läs hela inlägget »

  2019-06-13 13:52

Läs våra publikationer

Image description

Young Liberians Building Peace

This publication compiles lessons learnt from the first Conflict Prevention Leadership Program in Liberia, carried out by FBA and Liberian partners in 2018.

Dokument
Attribut
Författare:
FBA
År:
2019
Photo

Taleb Sobeh

Taleb är expert på Irak och Palestina

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Photo

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer om vårt stöd till civilsamhället

Twitter