FBA:s arbete i Irak

Irak är svårt sargat efter långvarigt auktoritärt styre och flera krig. Miljoner människor är i behov av humanitärt stöd, och landet är fortfarande ett av de mest terrordrabbade i världen. Det pågår en kamp mellan olika grupper om resurser och inflytande. FBA stödjer arbetet för fred, säkerhet och försoning i Irak.

När Saddam Husseins diktatur störtades 2003 uppstod ett maktvakuum, som banade väg för IS framväxt. Sommaren 2014 tog terrorgruppen över stora delar av Irak och utropade ett kalifat. Efter en lång motoffensiv återtogs landets näst största stad Mosul av regeringsstyrkor år 2017, med stöd av en USA-ledd koalition, och IS förklarades besegrat.

Men kvarvarande IS-celler har fortsatt att begå terrordåd i Irak. Det finns också andra väpnade grupper i landet, som är djupt polariserat med stora spänningar mellan främst shiamuslimer, sunnimuslimer och kurder.

Den irakiska staten har begränsad förmåga att hantera landets problem och genomföra de insatser som krävs för återuppbyggnad och ökad säkerhet. De statliga institutionerna är därtill starkt politiserade, vilket har skapat misstro hos medborgarna. Irak har också stora utmaningar vad gäller jämställdhet mellan män och kvinnor.

FBA arbetar med följande område inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Irak

Dialog och fredsmedling

Unga, särskilt kvinnor, har traditionellt varit marginaliserade i arbetet för fred i Irak. FBA startade under 2019 ett utbildningsprogram för unga irakier för att stärka deras kapacitet att bidra till fredsprocesserna i landet. Det rör sig om ett tjugotal unga vuxna som är aktiva inom civilsamhällesorganisationer som arbetar med fredsbyggande i Irak, som kommer från olika delar av landet och representerar olika folkgrupper. Hälften av deltagarna är män och hälften kvinnor. De erbjuds flera utbildningstillfällen om bland annat dialog och medling och jämställdhet i fredsarbete.

Här kan du läsa hela strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Irak 20222026.

Läs mer

FBA bidrar till att bygga upp Irak efter IS

Start för fredsbyggarprogrammet för unga i Irak

Möt de unga som kämpar för fred i Irak

Foto: David Stanley

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Beslut om FBA:s stöd till civilsamhället 2023

Det är nu klart vilka organisationer som får ekonomiskt stöd från FBA inom ramen för myndighetens stöd till civilsamhället för 2023. Totalt beviljas 14 organisationer bidrag under ett till tre år i form av verksamhets- eller projektbidrag.

2023-03-13 11:44
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Closing the Governance Gap to Achieve Climate Security

This brief aims to give an overview of climate security and governance, drawn from existing research and based on experiences from the work of the Folke Bernadotte Academy (FBA). The brief is centered around the discussion in overcoming governance gaps to achieve climate security in the context of peacebuildning.

Dokument
Attribut
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Sveriges EU-ordförandeskap

Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Det här gör FBA
FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer och ansök

KOMMANDE KURSER

Porträtt av Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa

Läs mer om våra experter

Twitter