
Varje år den 29 maj bjuder Försvarsmakten in till Veterandagen för att hylla alla som bidrar till internationella fredsinsatser.
Avväpning, demobilisering och återintegrering av före detta kombattanter, kallat DDR efter det engelska begreppet Disarmament, Demobilization and Reintegration, är en viktig del i att skapa förutsättningar för hållbar fred och återuppbyggnad av länder som varit i krig.
Många fredsavtal innehåller en överenskommelse om att en DDR-process ska ske, och hur den ska gå till. Det är vanligt att inkludera internationella aktörer som uppfattas som utomstående och opartiska. Många av FN:s fredsinsatser har till exempel i uppgift att stödja eller övervaka DDR-processer.
Effektiva och framgångsrika DDR-processer minskar risken för att de som deltagit i striderna ska ta till vapen igen och förebygger nya konflikter. Det har visat sig att program och aktiviteter som tar hänsyn till deltagarnas olika behov och möjligheter bättre uppnår sina syften.
För att uppnå hållbar återanpassning av före detta kombattanter och andra personer med koppling till väpnade grupper bör DDR-processer ske tillsammans med offer till konflikten och övrig civilbefolkning i lokalsamhället.
Möjligheterna till omfattande fredsavtal har minskat under senare år. Det beror till exempel på en ökad uppdelning av väpnade grupper, en allmänt svår säkerhetssituation globalt och att åtskilliga väpnade grupper har terroristklassats av exempelvis FN.
DDR har därför utvecklats för att ändå kunna bidra till minskad våldsutövning och till att politiska förhandlingar inleds. Det kan innebära att man i situationer av pågående konflikt och utan fredsavtal ändå kan påbörja aktiviteter och program för att både förebygga att speciellt unga och barn rekryteras till väpnade grupper och att vapen bättre kontrolleras.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Veterandagen, är en hyllning till alla som bidragit till internationella fredsinsatser. FBA sekunderar civil personal och GD Per Olsson Fridh deltar i Försvarsmaktens statsceremoni i Stockholm. I det digitala Studio Utlandstjänst berättar Johan Chytraeus om evakueringen från OSSE:s insats i Ukraina och Claes Nilsson om hur myndigheten kraftigt ökat sitt stöd till landet.
2023-05-29 09:30FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter