Utsänd till internationell fredsinsats: Armenien

Sedan juni 2023 arbetar Johan Chytraeus för EU:s civila observationsinsats i Armenien (EUMA). Som arbetsledare för ett av kontoren längst söderut i landet har han varit med och byggt upp en fältinsats från grunden. Läs mer om hans arbete för att bidra till mänsklig säkerhet och bygga förtroende mellan befolkningarna och myndigheterna i både Armenien och Azerbajdzjan.

Vad gjorde du innan du blev utsänd?  

Mitt senaste uppdrag var för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) i rollen som ställföreträdande chef för ett av fältkontoren i Ukraina. Jag befann mig där fram till krigsutbrottet, då vi tvingades evakuera och OSSE senare beslutade att stänga ned insatsen.

Varför ville du ta det här uppdraget?

Insatsen startade 2023, vilket gav en unik möjlighet att få vara med och etablera en helt ny fältinsats från grunden. Jag har fått bygga upp ett nytt fältkontor med allt vad det innebär från att kartlägga närområdet till att forma ett fungerande arbetslag som ska rapportera om säkerhetsläget och den humanitära situationen. Att ta sig an denna roll var en spännande och givande utmaning, särskilt för någon som uppskattar att organisera arbete i utmanande och komplexa miljöer.

Vad har varit mest överraskande i din nya arbets- och livskontext?

Det mest överraskande har varit den tveeggade upplevelsen av EU:s byråkrati när det gäller att etablera en helt ny insats. Vissa processer, från beslut till genomförande på plats, kan vara snabba, medan andra, som exempelvis inköp av utrustning, kan dra ut på tiden. Det har varit en övning i tålamod.

Vad är utmanande?

En av de största utmaningarna är resandet till och från tjänstgöringsorten, särskilt eftersom vår placering är så långt bort det går att komma från den internationella flygplatsen. Vintertid innebär det för mig och mina kollegor en körtid på sex till sju timmar från fältkontoret till flygplatsen i huvudstaden. Men bortsett från detta är det en intressant upplevelse att vara placerad i den här speciella regionen längst söderut i Armenien.

Vad uppskattar du mest med ditt jobb?

Pionjärandan inom vårt arbetslag. Vi är med och startar upp något nytt och vi vet att värdlandet Armenien uppskattar vårt arbete och närvaro. Det känns viktigt att vara på plats och göra skillnad.

Läs mer om EU:s civila observationsinsats i Armenien (EUMA)

Som en del av FBA:s arbete för fred, säkerhet och utveckling rekryterar vi kontinuerligt civil personal till internationella fredsinsatser som leds av FN, EU och OSSE. De utsända arbetar både i fältet och på organisationernas huvudkontor, varifrån insatserna leds och planeras.

Här kan du se filmer och läsa mer om hur rekryteringen går till.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ukrainas framtid: Sveriges roll och internationellt stöd två år efter invasionen

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina bevittnar världen ett land präglat av motståndskraft och beslutsamhet att bygga en bättre framtid. "EU:s och Sveriges fortsatta stöd spelar en viktig roll för långsiktig fred och säkerhet i Ukraina", säger Johanna Gårdmark, chef för FBA:s nya Ukraina-enhet.

2024-02-23 08:59
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Per Olsson Fridh

  Förändring i styrningen av FBA för 2024 

  2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

  Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

  2024-01-05 09:30
 • Skrivet av Per Olsson Fridh

  Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

  Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

  Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

  2023-12-10 07:01
 • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

  Därför behöver världen FN

  Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

  Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

  2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

An Insider’s View: Lessons from the Afghan Peace Process, 2001-2021

This insider’s view gives a first-hand account of the Afghan peace process between the government of the Islamic Republic of Afghanistan and the Taliban between 2001 and 2021.

Dokument
Attribut
Författare:
Baryalai Helali
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Johanna Gårdmark

Johanna är expert på FBA:s arbete i Ukraina, internationella fredsinsatser och civil-militär samverkan

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter