FBA:s arbete i Myanmar

Myanmar har sedan självständigheten 1948 präglats av auktoritärt styre och konflikter mellan regimen och olika etniska väpnade grupper. FBA:s arbete i landet syftar till att stärka respekten för rättsstatens principer och främja inkluderande fredsbyggande och dialog.

I februari 2021 genomförde militären en statskupp i Myanmar. Statskansler Aung San Suu Kyi och president U Win Myint frihetsberövades, parlamentet upplöstes och en junta ledd av överbefälhavare Min Aung Hlaing tillsattes för att leda landet. Detta har försvårat arbetet för hållbar fred och demokrati. Efter kuppen avbröt FBA samarbetet med de statliga och delstatliga aktörer som kontrolleras av juntan. Verksamheten har i stället riktats in på samarbete med den så kallade demokratirörelsen, som är ett samlingsnamn för en bred skara organisationer som vägrar acceptera militärens kupp. En av demokratirörelsens centrala institutioner är parallellregeringen National Unity Government (NUG) .

FBA bidrar till en inkluderande och jämställd dialog kring hur rättsstatens principer ska främjas och hela befolkningens säkerhetsbehov tillgodoses i ett framtida federalt, demokratiskt Myanmar. Fokus ligger på den konstitutionsprocess som demokratirörelsen driver.

Myanmar har under en stor del av sin moderna historia varit en militärdiktatur med allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Efter 2010 skedde en gradvis liberalisering och 2016 tillträdde en huvudsakligen civil regering. Hoppet växte om fortsatt demokratisering, trots att militären behöll ett starkt inflytande över statsapparaten.

Regeringen och tio av landets många etniska väpnade grupper undertecknade ett eldupphöravtal 2015. Men de fredssamtal som följde ledde inte framåt. Istället intensifierades striderna på flera håll i landet. Kuppen 2021 förändrade sedan läget radikalt. Befolkningen protesterade resolut mot militären som svarade med ytterligare våld, och fler nya väpnade motståndsgrupper bildades runt om i landet.

Myanmar är även svårt präglat av en fattigdom som drastiskt förvärrats genom pandemin, kuppen och våldet. Ungefär halva befolkningen lever idag i fattigdom enligt FN:s beräkningar. Som ett resultat av de ökade striderna i landet efter kuppen har hundratusentals människor drivits på flykt och en redan svår humanitär situation i flera delar av landet har försämrats ytterligare.

Inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Myanmar arbetar FBA inom följande områden – med fokus på den konstitutionella processen:

Dialog och fredsmedling
I samarbete med centrala aktörer inom demokratirörelsen bidrar FBA till diskussionerna om ett framtida fredligt och demokratiskt Myanmar. Genom rådgivning och kapacitetsutveckling stärks inkludering av och dialog mellan de olika aktörerna, inklusive kvinnoorganisationer och andra som ofta marginaliseras. FBA bidrar även till samordning av internationellt, kapacitetsstärkande stöd till konstitutionsprocessen.

Säkerhetssektorreform
FBA arbetar för att stärka förutsättningarna för en inkluderande framtida reform av säkerhetssektorn. Fokus ligger på att åstadkomma en reformprocess där tidigare marginaliserade grupper deltar och att demokratisk styrning av säkerhetssektorn ska säkerställas i Myanmars konstitution. 

Rättsstatsuppbyggnad, mänskliga rättigheter och stöd till val

Många etniska minoriteter har länge diskriminerats i Myanmar, och ansvariga för övergrepp har gått fria. FBA verkar för att öka förståelsen för rättsstaten och dess huvudsakliga funktioner för inkluderande och rättvisa samhällen, och därmed också hållbar fred.

FBA strävar efter att stärka kvinnors deltagande på samtliga områden i arbetet för fred, säkerhet och utveckling i landet.

Här kan du läsa hela strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar 20182022.

Läs mer

Nytt uppdrag för ett fredligare Myanmar

Mödosam väg mot demokrati i Myanmar

Faktablad om FBA:s arbete i Myanmar (engelska)

Foto: Eddy Milfort

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

”Hur det går för Ukraina i kriget är vår tids ödesfråga”

Michael Jonsson är en av Sveriges tre första sekonderade experter till Nato i Bryssel. Han har en doktorstitel i statsvetenskap och är ledande expert på totalförsvar, spionage och Ryssland som militärmakt. Michael tycker det ska bli spännande och viktigt att få verka inifrån Nato, inte minst genom att stärka stödet till Ukrainas totalförsvar och motståndskraft – civila försvar – i sitt nya uppdrag

2024-03-04 15:16
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Förändring i styrningen av FBA för 2024 

    2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

    Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

    2024-01-05 09:30
  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

    Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

    Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-12-10 07:01
  • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

    Därför behöver världen FN

    Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

    Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

Optimising National Staff Contributions in UN Peacekeeping Operations

How can the UN optimise the contributions that locally recruited ‘national staff’ make to peacekeeping operations? Especially given intense pressure to reduce costs through ‘lighter footprints’, peacekeeping operations need to mobilise the full potential of all their personnel to accomplish mandated tasks.

Dokument
Attribut
Författare:
Katharina Coleman
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

KOMMANDE KURSER

Twitter