
Anna Bäck, kurschef och senior handläggare kvinnor, fred och säkerhet, FBA.
Regeringen har beslutat om en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar under 2018–2022. Både Sida och FBA får i uppdrag att verka för fred, säkerhet och utveckling i landet.
– Situationen i Myanmar är mycket allvarlig och djupt oroande, säger Lisa Ljungström, tillförordnad projektledare för FBA:s arbete i Myanmar.
– Myanmar står inför flera utmaningar. Långvariga interna väpnade konflikter, återkommande naturkatastrofer, svår fattigdom och bristande respekt för mänskliga rättigheter är några av de faktorer som bidrar till en svår och komplex kontext.
Enligt den nya strategin är FBA:s uppdrag de kommande åren dels att bidra till inkluderande fredsbyggande och dialog i Myanmar, och dels att stärka respekten för rättsstatens principer i landet. FBA tilldelas 30 miljoner kronor för arbetet.
– Fredsbyggande är avgörande för att en samhällsekonomisk utveckling ska kunna ske. Stärkt respekt för rättsstatens principer innebär förbättrat skydd för medborgarnas rättigheter och förbättrad tillgång till samhällsservice för medborgarna, samt förbättrade förutsättningar för en demokratisk utveckling, säger Lisa Ljungström.
Läs mer om strategin för Myanmar på regeringens webbplats.
Foto: Paul Arps
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Moldavien genomgår just nu en rad olika reformprocesser för att skapa en mer demokratisk statsapparat vilket Sverige ger sitt starka stöd till. FBA:s arbete med att stärka demokratiska principer i länder i vårt närområde skapar ökade möjligheter till bibehållen fred och säkerhet i Sverige.
2025-04-03 15:00FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAKlara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.
Läs mer om våra experter