FBA:s arbete i Somalia

Somalia har präglats av väpnade konflikter i närmare 40 år. Nu byggs landet upp på nytt och FBA:s arbete i Somalia bidrar bland annat till att öka kvinnors och ungas deltagande i de pågående fredsprocesserna.

När militärregimen under ledning av Siad Barre störtades 1991 kollapsade de somaliska statsinstitutionerna och ingen regering har haft kontroll över hela landet sedan dess.

Sedan 2012 finns dock en federal regering på plats i huvudstaden Mogadishu, och ett antal federala medlemsstater har etablerats. Med stöd av Afrikanska unionens fredsinsats AMISOM försöker regeringen ta över de områden i södra och mellersta Somalia som fortfarande kontrolleras av terrorgruppen Al-Shabaab. Målet är att reducera Al-Shabaabs inflytande så att AMISOM under de kommande åren kan lämna över hela ansvaret för landets säkerhet till somaliska säkerhetsstyrkor.

Samtidigt pågår en mängd andra konflikter i olika delar av Somalia, däribland lokala konflikter som hänger samman med den begränsade tillgången på betesmark och vatten. En sorts konflikter som riskerar att bli alltmer vanligt förekommande i takt med att konsekvenserna av klimatförändringarna märks i Somalia.

FBA arbetar med följande områden inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Somalia:

Kvinnor, fred och säkerhet
Stora delar av befolkningen i Somalia saknar socialt, ekonomiskt och politiskt inflytande. FBA:s insatser syftar till att öka möjligheterna för framför allt kvinnor och unga att delta i freds- och statsbyggande processer. Bland annat arbetar FBA med stöd till den somaliska valkommissionen och förberedelserna inför de allmänna val som planeras till 2020–2021. Fokus ligger på att mäns och kvinnors valdeltagande ska vara jämlikt.

Säkerhetssektorreform
Ett problem i Somalia är att det inte har funnits någon enhetlig säkerhetssektor i landet på flera decennier. Förtroendet för säkerhetsaktörer är generellt sett lågt och både milisgrupper och nationella säkerhetsstyrkor har anklagats för övergrepp mot civila. FBA arbetar för att det ska vara möjligt att genomföra inkluderande och hållbara reformer av säkerhetssektorn. Målet är att Somalia ska kunna bygga upp en fungerande säkerhetssektor som kan utöva kontroll över hela landet och garantera medborgarnas trygghet.

Här kan du läsa hela strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia 20182022. Strategin har förlängts till dess att regeringen fattar beslut om en ny strategi.

Läs mer

Somalia byggs upp efter 20 år av krig 

Foto: UN Photo/Stuart Price

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Svenska valobservatörer i USA 2024 – intryck och insikter från fältet

Den 5 november 2024 gick amerikanska folket till valurnorna för att välja sin nästa president och ledamöter till kongressen. Valet har observerats av över 60 internationella långtidsobservatörer från OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR). Av dessa har 14 svenska valobservatörer, rekryterade och utbildade av FBA, sänts ut för att bidra till en transparent och rättvis valprocess. Här delar de med sig av sina mest minnesvärda ögonblick och insikter från sina respektive delstater.

2024-11-06 13:55

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter