Ruqia Qudos från Afghanistan, en av årets mottagare av 1325-stipendiet.
Somalia byggs upp efter 20 år av krig
Somalia är ett av världens mest krigsdrabbade länder, och har i över 20 år saknat en centralregering med kontroll över hela landet. Men internationella ansträngningar pågår för att ena Somalia och bygga fred. Sverige fördubblar nu sitt bistånd till Somalia, och FBA får i uppdrag att arbeta med Sveriges utvecklingssamarbete med landet.Sverige är ett av många länder som bidrar till de internationella ansträngningarna för fred, säkerhet och utveckling i Somalia. Nu har regeringen beslutat att öka Sveriges bidrag.
Den nya strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Somalia 2018-2022 slår fast att Sverige ska satsa 600 miljoner per år på bistånd till Somalia under tidsperioden. Arbetet ska utföras av Sveriges två biståndsmyndigheter, FBA och Sida. Den tidigare strategin gav enbart i uppdrag till Sida att arbeta med Somalia.
FBA:s nya uppdrag i Somalia fokuserar på två områden; att stärka kvinnors och ungdomars deltagande i de fredsprocesser som pågår, och att stödja arbetet som sker för att reformera Somalias säkerhetssektor, med bland annat militär, polis och rättsväsende.
– FBA får totalt 30 miljoner kronor för detta arbete de kommande fem åren. Somalia är ett komplext land och vi är medvetna om att vi kommer att vara en aktör bland många på plats. Vi ska bidra med vår pusselbit, vår expertis inom fred, säkerhet och utveckling, säger Emma Skeppström, tillförordnad projektledare för FBA:s arbete med Somalia.
Landet bildades 1960 då en brittisk koloni och en italiensk koloni blev självständiga och slogs samman i republiken Somalia. Några korta år av demokrati följde innan general Siad Barre tog makten i en militärkupp 1969. Han höll med järnhand ihop landets många olika regioner, klaner och grupper. När Siad Barre störtades 1991 föll Somalia samman och ingen regering har haft kontroll över hela landet sedan dess. Olika grupper har kontrollerat olika landsdelar och fört krig mot varandra.
– Det har gjorts flera försök att bilda regeringar och skapa fredsavtal. De senaste åren kan man se åtminstone en viss positiv utveckling. En ny tillfällig författning har tagits fram, och Somalia höll val 2016. Men den valda regeringen har fortfarande inte kontroll över hela landet, säger Emma Skeppström.
Den mest omfattande väpnade konflikten i Somalia är mellan regeringen i Mogadishu och den islamistiska gruppen Al-Shabaab, som kontrollerar betydande delar av landet. Men det pågår även mindre konflikter på lokal nivå, mellan olika klaner eller grupper.
– De lokala konflikterna rör ofta tillgången till vatten, land, resurser och lokal makt. De behöver lösas med lokala fredsprocesser, säger Emma Skeppström.
Därutöver pågår konflikter mellan Somalias regioner och den federala regeringen i Mogadishu, bland annat mellan centralregeringen och Somaliland. Somaliland har förklarat sig självständigt, men ingen annan stat i världen har erkänt Somaliland som självständigt, och Somalias centralregering menar att det är en delstat i Somalia.
FBA ska nu arbeta för att stödja de olika fredsprocesser som pågår, på nationell och lokal nivå i Somalia. Fokus kommer att ligga på att skapa inkluderande fredsprocesser där alla delar av befolkningen ingår.
– Särskilt ungas och kvinnors deltagande i fredsprocesserna behöver stärkas. 80 procent av Somalias befolkning är under 35 år, och kvinnor utgör ju hälften av befolkningen. Ändå inkluderas de sällan i fredssamtal, säger Emma Skeppström.
– För att stärka de här gruppernas deltagande i fredsprocesserna som pågår kan FBA till exempel komma att hålla utbildningar för ungdoms- och kvinnoorganisationer i Somalia. Man kan ju också tänka sig att vi kommer att samarbeta med statliga institutioner i Somalia som är involverade i olika fredssamtal, och verka för att de ska inkludera fler delar av samhället i samtalen.
FBA ska också arbeta för att stödja Somalias centralregering att skapa en fungerande säkerhetssektor som kan ta kontroll över flera delar av landet.
– Somalias regering är i dag beroende av internationellt stöd för att upprätthålla säkerheten, bland annat genom Afrikanska unionens styrka på plats, AMISOM. Det pågår sedan flera år tillbaka en process för att stärka den somaliska statens kapacitet att ta eget ansvar för säkerheten i landet. Planen är att AMISOM stegvis ska dra sig tillbaka, säger Emma Skeppström.
– Det FBA kan göra för att stödja processen är till exempel att ge råd om hur Somalias nationella säkerhetssektor kan utformas för att kunna sköta sitt uppdrag på bästa sätt. Det är viktigt att skapa en säkerhetssektor som står under demokratisk kontroll och respekterar mänskliga rättigheter och rättsstatliga principer. Och som behandlar män och kvinnor lika. FBA kan också komma att utbilda delar av den somaliska säkerhetssektorn, som militär, polis och rättsväsende, i frågor som rör exempelvis mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Foto: AMISOM