Kajsa Norman

Kajsa Norman

Valobservatör

Kajsa Norman har varit valobservatör sedan 2017. Hon har tjänstgjort som korttidsobservatör i Bosnien-Hercegovina och Nordmakedonien, samt som långtidsobservatör i Uzbekistan. Under februari till april 2022 tjänstgjorde hon som långtidsobservatör inom EU-insatsen i samband med Östtimors presidentval. Kajsa var stationerad i Viqueque i den sydöstra delen av landet.

Till vardags är Kajsa bosatt i Kanada där hon jobbar som journalist och författare med inriktning på demokratiutveckling och mänskliga rättigheter. Hon har även ett förflutet som press- och informationsofficer inom såväl den svenska som den kanadensiska Försvarsmakten.  

Hur kom det sig att du blev valobservatör? 

– Som journalist har jag bevakat åtskilliga valrörelser runt om i världen och jag har länge velat bli valobservatör. För mig är arbetet som valobservatör ett sätt att bidra till främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter i en internationell miljö. Den metodik för valobservation som används inom såväl EU som OSSE syftar till att säkerställa neutralitet och oberoende. Man jobbar till exempel alltid två och två med en partner från en annan medlemsstat. Vi är på plats på inbjudan av landet i fråga så man vet att de kommer att ta del av insatsens observationer och rekommendationer vilket gör att arbetet känns meningsfullt.

Har du genomgått någon utbildning eller andra förberedelser för uppdraget?

– Jag har gått FBA:s kurser för såväl korttidsobservatörer som långtidsobservatörer. Jag har även gått utbildningen Skydd mot risker i konfliktområden som handlar om hur man ökar den personliga säkerheten när man arbetar i medel- och högriskområden. Kombinationen duktiga instruktörer, rollspel och praktiska övningar förmedlade kunskap om valobservatörens vardag som stämmer väl överens med verkligheten. Jag har haft nytta av alla tre kurserna i fält.

Vilka egenskaper anser du är viktiga att ha som valobservatör?

– Uppdraget som valobservatör är på sätt och vis ganska likt vardagen som journalist. Det är viktigt att man förhåller sig neutral och verifierar information innan man för den vidare. För att bli en bra valobservatör tror jag också att det är bra att vara nyfiken och uppriktigt intresserad av demokratiska processer. Sedan krävs andra egenskaper beroende på var man hamnar. Här i Viqueque behöver man till exempel kunna göra upp eld, laga mat över öppen eld och klara sig utan elektricitet, så skinn på näsan är viktigt. Tillvaron är inte alltid så bekväm.  

Hur kan en vanlig dag se ut när du är ute på uppdrag?

– Som långtidsobservatör träffar och intervjuar jag representanter från olika politiska partier, valmyndigheter, civilsamhälle, säkerhetsstyrkor och väljarkår. Jag observerar också valkampanjen och röstningsförfarandet på själva valdagen. Ingen dag är den andra lik och man vet aldrig riktigt vad som väntar.

– Just nu är jag stationerad i en av Östtimors fattigaste regioner. Alla är väldigt välkomnande och glada över EU:s närvaro här så det är lätt att få tillgång till de olika aktörerna. Jag och min kollega från Bulgarien har bland annat intervjuat flera av presidentkandidaterna, inklusive den nuvarande presidenten. Här är det svåraste istället det rent praktiska som till exempel att få tag på och tillaga mat. Det känns ibland lite overkligt att ena stunden intervjua landets president och i nästa stund gå runt med machete på jakt efter virke till en brasa för att kunna laga mat.

– Jobbet kräver definitivt flexibilitet och anpassningsförmåga. Första dagen i vår region såg vi en enorm saltvattenskrokodil och den lokala doktorn har varnat oss för att gå för nära såväl havet som floderna då krokodilerna regelbundet kniper både människor och boskap.

På internationella uppdrag

Teresa Wiklund

Monitor inom EUMM i Georgien

Läs mer om Teresa

Catalina Perdomo Rodriguez

Rådgivare till FN i Colombia

Läs mer om Catalina

Karolina Riedel

Statistiker i valobservationsinsatser

Läs mer om Karolina

Björn Tedeman

Valobservatör

Läs mer om Björn

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny mottagare av FBA:s 1325-stipendium, till minne av Zaida Catalán

Ruqia Qudos från Afghanistan mottar stipendiet för FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, till minne av Zaida Catalán. Hon kommer att tillbringa ett år hos människorättsorganisationen och tankesmedjan Bytes for All i Pakistan.

2024-09-11 09:43

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter

Lediga jobb