Dialog och fredsmedling

Konflikter är uttryck för motstridiga intressen och en naturlig del av samhällslivet i länder, i relationer mellan länder, i regioner och på internationell nivå. Om man inte lyckas lösa en konflikt med fredliga metoder kan den eskalera och leda till våld.

Dialog och medling kan förhindra att konflikter blir våldsamma, få stopp på pågående våld och förhindra att våld återuppstår.

Under en dialogprocess hålls samtal mellan parterna i en konflikt, där de får dela med sig av sina olika perspektiv, lyssna och försöka förstå varandra.

En medlingsprocess är mer formell. En medlare, som vanligtvis representerar en utomstående organisation, erbjuder en struktur för förhandlingar mellan parterna i konflikten. Målet är att förhandlingarna ska leda till en konkret lösning, som ett fredsavtal. 

Vad gör FBA?

  • Utbildning och rådgivning
    FBA erbjuder utbildning och rådgivning om dialog och fredsmedling. FBA har till exempel i över ett decennium hållit en årlig kurs i ämnet för personalen på FN:s avdelning för politik och fredsbyggande, UNDPPA. FBA samordnar även det svenska medlingsnätverket för kvinnor, som skapades år 2015 på uppdrag av Utrikesdepartementet för att öka antalet kvinnor som deltar i fredsprocesser. Nätverket består av 15 svenska kvinnor med lång internationell erfarenhet av fred, säkerhet och utveckling som kan bistå och ge råd i dialog- och fredsprocesser världen över. Det svenska nätverket är i sin tur en del av det nordiska medlingsnätverket för kvinnor.

  • Forskning
    FBA bedriver och stödjer internationell forskning om dialog och fredsmedling.

  • Personalbidrag
    FBA sänder ut civil personal som arbetar med dialog och fredsmedling till internationella fredsinsatser som Sverige deltar i, som leds av EU, FN och OSSE. Här kan du se en karta över vår utsända personal just nu.

  • Våra samarbetsländer
    FBA driver projekt som rör dialog och fredsmedling i konfliktdrabbade länder, som en del av Sveriges internationella utvecklingssamarbete. Här kan du läsa mer om de länder där vi verkar.

  • Stöd till civilsamhället
    FBA delar varje år ut statliga bidrag till svenska ideella organisationer som arbetar för att främja dialog och debatt och sprida kunskap om frågor som rör fred och säkerhet, till exempel dialog och fredsmedling.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Beslut om FBA:s stöd till civilsamhället 2023

Det är nu klart vilka organisationer som får ekonomiskt stöd från FBA inom ramen för myndighetens stöd till civilsamhället för 2023. Totalt beviljas 14 organisationer bidrag under ett till tre år i form av verksamhets- eller projektbidrag.

2023-03-13 11:44
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Closing the Governance Gap to Achieve Climate Security

This brief aims to give an overview of climate security and governance, drawn from existing research and based on experiences from the work of the Folke Bernadotte Academy (FBA). The brief is centered around the discussion in overcoming governance gaps to achieve climate security in the context of peacebuildning.

Dokument
Attribut
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Sveriges EU-ordförandeskap

Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Det här gör FBA
FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer och ansök

KOMMANDE KURSER

Porträtt av Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa

Läs mer om våra experter

Twitter