
Veterandagsfirande i Stockholm 2019.
De senaste årens utveckling i Ukraina med väpnad konflikt i de östra delarna och Rysslands illegala annektering av halvön Krim i söder har resulterat i över en miljon internflyktingar, och tusentals dödsoffer.
Ukraina rankas också som Europas näst mest korrupta land efter Ryssland enligt Transparency International. Den utbredda korruptionen och bristen på respekt för rättsstatliga principer är en grogrund för folkligt missnöje.
FBA arbetar framför allt med följande område i Ukraina:
Rättsstatsuppbyggnad, mänskliga rättigheter och stöd till val
Sedan 2014 driver FBA projektet "Local Self-Government and the Rule of Law" in Ukraine, tillsammans med de ukrainska partnerorganisationerna National University of Kyiv-Mohyla Academy och Sociological Agency FAMA. Projektet finansieras via Sida av medel för genomförandet av Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Östeuropa, västra Balkan och Turkiet.
Projektet ska stärka kapaciteten hos kommuner och andra lokala myndigheter i Ukraina att leverera grundläggande samhällsservice på ett rättssäkert sätt. Medborgarna ska också få ökad kunskap om sina rättigheter.
Under 2015–2018 utvärderades respekten för rättsstatliga principer i 15 kommuner i olika regeringskontrollerade delar av Ukraina. Både medborgare och tjänstemän som arbetar i lokala myndigheter deltog i undersökningarna, och svarade på frågor om hur det fungerar med exempelvis transparens, icke-korruption och rätten att överklaga myndighetsbeslut.
Utifrån resultatet av undersökningarna har åtgärdsplaner tagits fram, med prioriterade åtgärder för kommunerna att göra för att förbättra sin samhällsservice, respekten för rättsstatliga principer och rättssäkerheten för medborgarna.
Under 2020 satsade FBA på att främja tillgången till rättvisa och stärka mänskliga rättigheter för de grupper som berörs av konflikten, främst internflyktingar och veteraner. Aktiviteterna omfattar bland annat konfliktanalys, kartläggning av utmaningar och inventering av behov. Projektet har även utbildat ukrainska myndigheter i dialog och medling samt avväpning, demobilisering och återintegrering av före detta kombattanter.
Det var en fortsättning av arbetet under 2019 då projektet fokuserade på tillgången till samhällsservice för den mest konfliktdrabbade delen av befolkningen, med aktiviteter på både nationell och lokal nivå i Ukraina.
Här kan du läsa hela strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Östeuropa, västra Balkan och Turkiet 2014–2020.
FBA:s projekt i Ukraina inleds
Stor reformvilja i södra Ukraina
Arbetet med rättsstatsreform i Ukraina går framåt
Medborgarnas synpunkter bidrar till att utveckla rättsstaten i Ukraina
Ökad kunskap om god samhällsstyrning i Ukraina – nu tar lokala aktörer arbetet vidare
Du kan även följa FBA:s projekt i Ukraina på Twitter under hashtaggen #RuleofLawUA, eller på Facebook.
Foto: Ivan Bandura
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Den 29 maj hålls Veterandagen, då alla som bidragit till internationella fredsbevarande insatser hyllas under högtidliga former vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. I år står FN-insatsen på Cypern 1964-1993 i fokus, och FBA:s Fredsarkiv uppmärksammar därför UNFICYP i en utställning.
2022-05-25 14:20FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarJens Samuelsson Schjørlien är expert på ledarskap och samverkan i fredsinsatser
Läs mer om våra experterFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer om vårt stöd till civilsamhället