
Anna Bäck, kurschef och senior handläggare kvinnor, fred och säkerhet, FBA.
Trots att unga kvinnor och män ofta utgör en stor andel av befolkningen i konfliktdrabbade länder får de sällan delta i fredsbyggande arbete eller vara med och fatta beslut som påverkar deras liv. Synen på unga är ofta begränsad: de kan betraktas som offer utan förmågor, vilket framförallt drabbar unga kvinnor, eller som våldsutövare, vilket framförallt drabbar unga män. Det här förekommer trots att majoriteten av unga aldrig är eller riskerar bli inblandade i våldshandlingar.
Syftet med unga, fred och säkerhetsagendan är att bereda plats för unga i fredsbyggande och konflikthantering och att motverka begränsning av deras inflytande och rättigheter genom normer och maktstrukturer kopplade till ålder.
Ungas lika deltagande och inflytande i freds- och försoningsprocesser är en fråga om rättigheter, legitimitet och hållbarhet. Att skydda unga kvinnors och mäns rättigheter samt möjliggöra deras lika deltagande i samhället i stort, är av central vikt för att stärka samhällens motståndskraft mot konflikt, säkerställa mänsklig säkerhet och uppnå hållbar fred.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Moldavien genomgår just nu en rad olika reformprocesser för att skapa en mer demokratisk statsapparat vilket Sverige ger sitt starka stöd till. FBA:s arbete med att stärka demokratiska principer i länder i vårt närområde skapar ökade möjligheter till bibehållen fred och säkerhet i Sverige.
2025-04-03 15:00FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAKlara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.
Läs mer om våra experter