
Per Olsson Fridh, FBA:s generaldirektör
När ett krig bryter ut kan landets regering besluta sig för att bjuda in en aktör som FN, EU eller OSSE för att etablera en fredsinsats på plats. Personalen kommer från olika länder och har olika yrkeskulturer.
Det kan till exempel finnas militärer som skyddar civila från att drabbas av våldet, poliser som upprätthåller lag och ordning och civil personal som arbetar som chefer eller ger stöd till ledningen. De behöver ha förståelse för varandras roller och övning i att samarbeta.
Personalen i fredsinsatsen måste också kunna koordinera sitt arbete med viktiga aktörer utanför insatsen, till exempel lokala myndigheter. Ett gott ledarskap, på alla nivåer i alla organisationer som är involverade i fredsarbetet, är viktigt för att samverkan ska fungera och för att arbetet ska nå hållbara resultat.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
Statsbyggande – att bidra till starkare institutioner, myndigheter, processer och hållbar utveckling i konfliktdrabbade länder – har länge varit en huvudingrediens i storskaliga fredsprojekt. Men det finns mycket som tyder på att statsbyggandet som vi känner det kan ha spelat ut sin roll och gått in i en ny era. FBA:s generaldirektör Per Olsson Fridh reflekterar kring vad det betyder för fredsfrämjande aktörer som FBA, med utgångspunkt i en forskningsrapport av Mark Sedra, medlem i FBA:s forskarnätverk.
2023-02-03 14:23FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter