Hur får jag uppdrag i en valobservationsinsats?

För att bli aktuell för uppdrag i en valobservationsinsats måste du ingå i FBA:s valresursbas. Den består av kvalificerade personer som genomgått grundutbildning i valobservation och är redo att åka på minst ett uppdrag per år, ibland med kort varsel.

FBA söker vid behov nya personer till valresursbasen, via annonsering på fba.se/jobb. Om det inte ligger någon annons ute finns ingen möjlighet att ansöka om att få ingå i valresursbasen.

För att komma i fråga krävs att du uppfyller de krav som ställs i annonsen när rekryteringen är öppen samt:

  • Relevant utbildning, eller kunskaper förvärvade på annat sätt, inom exempelvis statsvetenskap
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i såväl tal som skrift
  • Svenskt medborgarskap

Det krävs också gott omdöme och att du är införstådd med att uppdragen kan innebära arbete under påfrestande förhållanden. Dessutom bör du kunna åka på minst ett uppdrag om året.

Du åker ut på uppdrag som en representant för Sverige i världen och behöver vara svensk medborgare, men du får gärna ha utländsk bakgrund. FBA strävar efter en personalsammansättning som speglar samhällets mångfald. Ytterligare språkkunskaper och tidigare erfarenhet av arbete med val är meriterande.

Personer som antas till valresursbasen får genomgå en grundutbildning i valobservation. Sedan får de löpande förfrågningar från FBA om att delta i kommande valobservationsinsatser. Ett uppdrag som korttidsobservatör innebär en tjänstgöringstid upp till två veckor och ett uppdrag som långtidsobservatör, eller i insatsledningen som exempelvis statistiker eller analytiker, innebär en tjänstgöringstid på upp till tio veckor.

När det är klart vilka personer som ska åka på en specifik valobservationsinsats får de en skräddarsydd utbildning om just det land de ska åka till, och det val som de ska bevaka. Förutom ersättning för uppdraget ingår betald tur- och returresa samt logi, försäkring och säkerhetsarrangemang.

I dagsläget har FBA cirka 300 personer i valresursbasen.

Foto: Anthony Karanja

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter