Möt våra medarbetare

Det finns många olika typer av jobb på FBA, och många olika anledningar att söka sig till oss. Här möter du några av FBA:s medarbetare som berättar om sina arbeten och drivkrafter.

I FBA-bloggen kan du också läsa inlägg skrivna av FBA:s medarbetare i Sverige, samt personal som är utsänd på internationella uppdrag.

 
Mélida Jimenez


Mélida, vad gör du på FBA?
– Jag är senior handläggare på programmet för forskning och utveckling. Vi stödjer forskning om fred och säkerhet som bedrivs runtom i världen. Vi delar ut forskningsbidrag, vi driver egna forskningsprojekt, och så skapar vi möten mellan forskare och personer som arbetar praktiskt med fred och säkerhet i sin vardag.

Vad gjorde du innan och varför sökte du dig till FBA?
– Jag är statsvetare i grunden. Innan jag började på FBA arbetade jag på ett demokratiinstitut med forskning om demokrati och utveckling. För mig var det ett naturligt steg att gå vidare till FBA och fortsätta att arbeta med forskning, men nu med mer fokus på fred och säkerhet. Jag lockades också av hur FBA arbetar med forskarnätverk, och det fokus som ligger på mötet mellan forskning och praktik. Det är lite av min hjärtefråga.

Hur skulle du beskriva arbetsplatsen?
– FBA är en spännande och lärorik arbetsplats. Vi arbetar direkt i väldigt intressanta länder, som Irak, Somalia, Liberia och Colombia. Det gör att man lär sig något nytt varje dag. Det tycker jag är otroligt givande. Samtidigt har jag också roligt på arbetsplatsen och jag stormtrivs.

 


 

Mikael Rexhall


Mikael, vad gör du på FBA?
– Jag rekryterar personal som FBA skickar ut på civila uppdrag i internationella fredsinsatser, till exempel politiska rådgivare, observatörer eller genusrådgivare. Det kan vara utmanande att hitta personal som vill vara på uppdrag utomlands i minst ett år, kanske i riskfyllda miljöer. Men det är också väldigt givande att hitta rätt personal till rätt plats.

Vad gjorde du innan och varför sökte du dig till FBA?
– Jag är utbildad i personalvetenskap och logistik. Jag har tidigare erfarenhet från flera olika sektorer, jag har arbetat både statligt och kommunalt. När jag fick upp ögonen för FBA tänkte jag att det verkade vara en spännande myndighet, och det verkade finnas intressanta uppgifter här. När jag såg en lucka på FBA sökte jag på en gång. Det känns stimulerande att arbeta för en god sak; fred och säkerhet i världen.

Hur skulle du beskriva arbetsplatsen?
– Jag är stationerad på FBA:s kontor i Stockholm, men reser en del internationellt för att besöka personalen som FBA skickar ut till de internationella fredsinsatserna. Det är intressant att arbeta på FBA, det är en mellanstor myndighet som ändå har en väldigt platt organisation. Alla är väldigt drivna och samarbetet är välutvecklat. Det är också intressant att få vara en del av Sveriges utrikespolitik och se hur Sverige arbetar med internationella fredsinsatser.

 

 

Teresa Wiklund


Teresa, vad gör du på FBA?
– Jag jobbar som pedagogisk samordnare. FBA bedriver ju mycket utbildningar inom området internationell fred och säkerhet, med deltagare som kan komma från hela världen och arbeta för till exempel FN. Jag ser till att FBA har ett pedagogiskt tänk i våra utbildningar, och att vi skapar förutsättningar för lärande på ett effektivt sätt.

Vad gjorde du innan och varför sökte du dig till FBA?
– Jag är utbildad i beteendevetenskap och pedagogik. Tidigare jobbade jag med utbildningar på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, på Sandö. När jag såg tjänsten som pedagogisk samordnare hos FBA på Sandö bestämde jag mig för att söka. Jag tycker att det är härligt att jag kan bo häruppe i Västernorrland och arbeta med utbildningar inom internationell fred och säkerhet, det är ganska unikt och väldigt kul.

Hur skulle du beskriva arbetsplatsen?
– Jag tycker att jag får en bra balans mellan arbetsliv och privatliv. Att jobba på en statlig myndighet innebär ju också förmåner av olika slag som är väldigt bra. Och så känner jag ett stort engagemang för de utbildningar vi bedriver. Jag känner också att jag har väldigt inspirerande kollegor, som också brinner för det de gör. Vi har ett tätt samarbete, och en fin gemenskap.

Tillhörande foto: Petra Berggren

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

”Hur det går för Ukraina i kriget är vår tids ödesfråga”

Michael Jonsson är en av Sveriges tre första sekonderade experter till Nato i Bryssel. Han har en doktorstitel i statsvetenskap och är ledande expert på totalförsvar, spionage och Ryssland som militärmakt. Michael tycker det ska bli spännande och viktigt att få verka inifrån Nato, inte minst genom att stärka stödet till Ukrainas totalförsvar och motståndskraft – civila försvar – i sitt nya uppdrag

2024-03-04 15:16
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Förändring i styrningen av FBA för 2024 

    2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

    Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

    2024-01-05 09:30
  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

    Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

    Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-12-10 07:01
  • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

    Därför behöver världen FN

    Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

    Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

Optimising National Staff Contributions in UN Peacekeeping Operations

How can the UN optimise the contributions that locally recruited ‘national staff’ make to peacekeeping operations? Especially given intense pressure to reduce costs through ‘lighter footprints’, peacekeeping operations need to mobilise the full potential of all their personnel to accomplish mandated tasks.

Dokument
Attribut
Författare:
Katharina Coleman
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

KOMMANDE KURSER

Twitter