Rättsstatsuppbyggnad, mänskliga rättigheter och stöd till val

Fredsarbete handlar inte bara om att begränsa våldsanvändning, utan även om att förebygga konflikt genom att skapa stabila samhällen som respekterar rättsstatens principer, mänskliga rättigheter och demokratiska val.

Väpnade konflikter kan uppstå när grupper av människor upplever att de blir diskriminerade, saknar politiskt och ekonomiskt inflytande, eller att deras mänskliga rättigheter systematiskt kränks och åsidosätts. För att förebygga och lösa konflikter är därför arbete med rättsstatsuppbyggnad, mänskliga rättigheter och stöd till fria och rättvisa val av högsta vikt.

Rättsstatsuppbyggnad handlar dels om att se till att statens rättsvårdande institutioner fungerar, och dels om att främja goda relationer mellan stat och individ.

Det görs genom att se till att rättsstatens principer genomsyrar alla statens institutioner, inte bara rättsvårdande myndigheter som polis, åklagare, domstolar och kriminalvård. Rättsstatens principer innebär bland annat att alla människor ska behandlas lika inför lagen och  ha lika tillgång till de offentliga institutionerna. Alla ska ha lika möjlighet att ta del av och påverka beslut och processer. Myndighetsbeslut som fattas ska vara transparenta och gå att överklaga.

Här kan du se en film för att lära dig mer om rättsstatsuppbyggnad.

Staten och de offentliga institutionerna måste också respektera mänskliga rättigheter. Enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna har alla människor i världen bland annat rätt till liv, utbildning och hälsa, religionsfrihet och yttrandefrihet, personlig säkerhet och skydd mot övergrepp.

Åsiktsfrihet och rätt till politiskt deltagande är andra viktiga mänskliga rättigheter. Demokrati möjliggör för folket att utkräva ansvar av makthavarna. Arbete med stöd till val och demokratisering handlar om att se till att dessa rättigheter respekteras.

En viktig del av arbetet består i att internationella valobservationsinsatser etableras i länder, och att valprocessen observeras både före och under valdagen. Valobservationsinsatsen följer även upp det slutliga valresultatet och lämnar en bedömning av om valet har gått rätt till utifrån de aktuella vallagarna och internationella överenskommelser. 

Valobservationsinsatser kan ha en dämpande effekt på hot och våld i samband med val, och bidra till en fredlig och demokratisk utveckling på längre sikt.

Vad gör FBA?

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Utsänd till internationell fredsinsats - Georgien

Sedan mars 2023 arbetar Georg Eckborg inom EU:s civila krishanteringsinsats i Georgien (EUMM). Genom att övervaka och analysera det säkerhetspolitiska läget bidrar han till insatsens mål att minska risken för fientligheter och främja långsiktig stabilitet i hela landet och den omgivande regionen. Läs mer om Georgs erfarenheter i rollen som kontorsanalytiker.

2023-09-26 10:13
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

FBA Paper - SSR, Elections and Gender Equality in Post-Conflict Environments

This paper discusses the interlinkages between Security Sector Reform (SSR), elections, and gender equality. It uses FBA’s work in Somalia to show how gender-sensitive election security can serve as an entry point for working with inclusive SSR in an environment characterized by instability, conflict, and political unrest.

Dokument
Attribut
Författare:
Paulina Schaber
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer och ansök
Våren 2023 har Sverige varit ordförande i EU:s ministerråd.

Sveriges EU-ordförandeskap

Våren 2023 har Sverige varit ordförande i EU:s ministerråd.

Läs mer här

KOMMANDE KURSER

""

Johanna Gårdmark

Johanna är expert på internationella fredsinsatser och civil-militär samverkan

Läs mer om våra experter

Twitter