Så ska befolkningens röster höras i fredssamtalen mellan talibanerna och regeringen i Afghanistan

Historiska fredssamtal mellan Afghanistans regering och talibanrörelsen har precis börjat. Men hur ska befolkningens prioriteringar komma upp på förhandlingsbordet? En ny plattform, som drivs av det afghanska civilsamhället med finansiering av EU via Sida, och praktiskt stöd från FBA, ska samla in åsikter från olika delar av befolkningen och föra in dem i samtalen.

I Doha i Qatar har representanter för den afghanska regeringen och för talibanrörelsen, som ligger bakom ett mångårigt väpnat uppror mot regeringen, nyligen inlett fredssamtal med varandra.

– Samtalen har skjutits upp i månader, på grund av vissa svårlösta frågor. Därtill försvårar coronautbrottet internationella resor. Men den 12 september kom samtalen slutligen igång, säger Cecilia Hull Wiklund som är projektledare för FBA:s verksamhet i Afghanistan.

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges utvecklingssamarbete med Afghanistan. Tillsammans med Sveriges andra biståndsmyndighet, Sida, implementerar FBA sedan sommaren 2019 ett EU-projekt i landet. Projektet, EU Afghanistan Peace Support Mechanism, ska stärka befolkningens röster i den pågående fredsprocessen.

– EU gav Sverige, som är ett EU-land med ett långvarigt engagemang i Afghanistan, ansvaret att implementera projektet som EU finansierar. Sverige, genom Sida och FBA, arbetar sedan dess med att praktiskt genomföra verksamheten, säger Cecilia.

Sida stödjer ett antal afghanska civilsamhällesorganisationer i deras arbete att bygga fred på lokal nivå och påverka den nationella fredsprocessen. FBA bidrar med expertrådgivning, till exempel om hur strategier för att påverka fredssamtalen kan utformas.

Tillsammans har FBA och Sida också arbetat för att stödja afghanska civilsamhällespartners att bygga upp en plattform, som ska förmedla åsikter från olika delar av den afghanska befolkningen till de förhandlande parterna i fredssamtalen. Nu lanseras plattformen med namnet Afghanistan Mechanism for Inclusive Peace, AMIP.

AMIP:s arbete koordineras från ett sekretariat i Kabul, som Sida finansierar och FBA ger rådgivning och stöd till.
– Vi kan exempelvis ge råd om vad som fungerat i andra länder för att stärka civilbefolkningens möjligheter att påverka en fredsprocess. Men sen kan de lösningarna behöva anpassas efter den afghanska kontexten, säger Cecilia.

– Det var företrädare för flera afghanska civilsamhällesorganisationer som efterfrågade en gemensam plattform för att samla och effektivt förmedla åsikter från olika delar av det afghanska samhället om fredsprocessen och Afghanistans framtid. De vände sig till EU för stöd, och nu är stödet till AMIP en viktig del av EU:s samlade ansträngning för en inkluderande fredsprocess i Afghanistan, säger Eldridge Adolfo, som är senior rådgivare i dialog och fredsmedling på FBA.

Arbetet med att etablera AMIP och bygga upp ett sekretariat har redan pågått i månader, men först nu när verksamheten är i full fart lanseras plattformen brett offentligt.

– Det finns många viktiga civilsamhällesorganisationer i Afghanistan, i olika delar av landet. De arbetar till exempel med kvinnors eller ungas rättigheter, eller olika etniska minoriteters situation. AMIP håller just nu på att hitta sätt att kunna samla in befolkningens åsikter om olika frågor som rör fredsprocessen, via dessa organisationer, säger Cecilia.

När en viss fråga behandlas av parterna vid förhandlingsbordet ska AMIP kunna framföra befolkningens synpunkter, förklarar Eldridge:

– I stället för att tusentals olika människor står och skriker vid förhandlingsbordet, kommer representanter från AMIP att finnas där för att neutralt sammanfatta vad olika delar av befolkningen har framfört för åsikter och vilka frågor de vill ska prioriteras i fredssamtalen. Tanken är att detta ska göra det lättare för de förhandlande parterna att ta till sig budskapen, men också ge budskapen mer tyngd. Naturligtvis kan det bli komplicerat, olika grupper har olika åsikter och civilsamhället är inte enat i en ståndpunkt. Men AMIP:s representanter ska då skildra mångfalden av åsikter, och samtidigt kunna hänvisa till vad internationell rätt och internationella normer för mänskliga rättigheter säger.

Ett dokument finns redan som kort sammanfattar resultaten av konsultationer med representanter från över 150 afghanska civilsamhällesorganisationer från hela landet. Några av åsikterna som slås fast i dokumentet är att Afghanistans befolkning vill att talibanerna och regeringen sluter avtal om en permanent vapenvila, och att mänskliga rättigheter samtidigt måste garanteras för särskilt utsatta grupper i det afghanska samhället, som kvinnor, unga och etniska minoriteter.

– På senare år har människorättssituationen för främst kvinnor och minoriteter förbättrats. Det finns en rädsla bland stora delar av befolkningen att den afghanska regeringen ska gå med på inskränkningar av de rättigheterna för att nå en överenskommelse med talibanerna, säger Cecilia.

Bakgrunden till fredssamtalen är lång och komplicerad. Afghanistans befolkning, som i dagsläget uppskattas till runt 35–39 miljoner människor, har plågats av krig ända sedan Sovjetunionen invaderade landet 1979 för att bekämpa den islamistiska motståndsrörelsen som vuxit fram i protest mot kommunistregimen som styrde Afghanistan med sovjetiskt stöd.

Islamisterna segrade den gången, Sovjetunionen drog tillbaka sina trupper 1988 och kommunistregimen i Afghanistan föll 1992. Det följdes av ett våldsamt inbördeskrig om makten mellan olika fraktioner av islamister. 1996 gick den hårdföra islamistiska gruppen talibanerna segrande ur striderna. Under deras styre skedde svåra kränkningar av mänskliga rättigheter i Afghanistan, samtidigt som terrorgruppen al-Qaida tilläts operera från landet.

Terrorattackerna i USA den 11 september 2001 ställde allt på ända. Talibanerna vägrade att lämna ut al-Qaidaledaren Usama bin Ladin, som tagit på sig skulden för attackerna, till USA. Det ledde till att USA med stöd av ett antal andra länder invaderade Afghanistan och avsatte talibanerna.

En övergångsregering installerades och så småningom hölls de första demokratiska valen i Afghanistan. Landet har sedan 2006 styrts av en folkvald regering som har stöd av USA. Talibanerna har dock fortsatt att attackera regeringen och dess allierade, och i dagsläget kontrollerar talibanerna kring 40 procent av Afghanistans territorium. Trots det svåra säkerhetsläget drog sig stora delar av de utländska trupperna ut ur Afghanistan 2014, men USA har fortfarande soldater på plats.

– I februari i år kom dock USA och talibanerna överens om att USA ska ha dragit tillbaka alla trupper från Afghanistan nästa sommar. I gengäld lovade talibanerna att inleda fredssamtal med den afghanska regeringen. Det är de fredssamtalen som nu har börjat, säger Cecilia.

Men i planerna för samtalen fanns civilbefolkningens röster först inte med.

– Det afghanska civilsamhället krävde att få delta, och med stöd från EU, Sida och FBA hoppas vi att AMIP kan få en formell roll vid förhandlingsbordet, som ett språkrör för befolkningen. Nu måste det afghanska folkets röster få höras.

Foto: Medlemmar i konstnärskollektivet Artlords målar budskap om fred på Afghanistans gator.

 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Kvinnors bristande deltagande ett stort jämställdhetsproblem

Jämställdhetsfrågan fick sitt internationella genombrott för 25 år sedan när 189 länder enades om en handlingsplan för att stärka kvinnors rättigheter. Några år senare antog FN:s säkerhetsråd resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, som tog avstamp i handlingsplanen. 2020 har kallats ett jubileumsår för kvinnor rättigheter. Men var står jämställdhetsarbetet i världen idag?

2020-10-28 12:00
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

FBA-BLOGGEN

 • Skrivet av Maja Bredman

  Sinande hopp om fredsprocessen i Afghanistan när riktade attacker mot civila ökar

  ”Sluta springa västs ärenden. Vi vet var ni bor.”

  Ungefär så löd budskapet i de hotbrev som några av kvinnorna inom civilsamhället i Afghanistan, som FBA samarbetar med, mottog endast dagar efter det att talibanerna och USA signerat ett så kallat fredsavtal den 29 februari i år. Breven var stämplade med talibanernas sigill och levererades till kvinnornas kontor eller hemadresser i Kabul, berättade kvinnorna för mig när jag träffade dem i Bryssel i början av mars. FBA ... Läs hela inlägget »

  2020-11-27 13:32
 • Skrivet av Jenny Oskarsson

  Ett år fyllt av överraskningar för en chef i en internationell insats för fred och säkerhet

  Det känns som att jag har ett långt år bakom mig. I mitten av januari var väskorna packade och jag kunde resa iväg från Sverige för att börja arbeta som utsänd från FBA till European Union Monitoring Mission (EUMM) i Georgien. Jag såg verkligen fram emot de många nya spännande erfarenheter och upplevelser som väntade i rollen som Deputy Head of Operations. Men riktigt hur mycket nytt som skulle ske kunde nog ingen föreställa sig.

  Jag hann ... Läs hela inlägget »

  2020-11-18 08:17
 • Skrivet av Pär Sköld

  Vad hände med hoppet om demokrati i Myanmar?

  Den 8 november går Myanmar till val, där statskanslern Aung San Suu Kyi och hennes parti National League for Democracy (NLD) tävlar om makten. Situationen är på ytan mycket olik den när jag första gången besökte Myanmar, för cirka 20 år sedan, då Aung San Suu Kyi satt i husarrest och tanken på fria val var en avlägsen dröm. Men under ytan har inte lika mycket hänt och Myanmar är långt ifrån en fungerande demokrati.

  Militären, som ... Läs hela inlägget »

  2020-11-06 11:22

Läs våra publikationer

""

Security Sector Reform for Practitioners

This booklet aims to provide the reader with a basic overview of security sector reform (SSR) as well as some initial insights necessary to engage in SSR programming.

Dokument
Attribut
Författare:
FBA
År:
2020

Lediga jobb

""

Johanna Malm

Johanna är expert på Demokratiska republiken Kongo

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

""

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer om vårt stöd till civilsamhället

Twitter