FBA får nytt uppdrag i Afghanistan

Regeringen har gett i uppdrag till FBA att under de två kommande åren ge stöd till fredsprocessen i Afghanistan, och stärka kvinnors deltagande i processen. ”Konflikten i Afghanistan har blivit värre men vi ska titta på effektiva och innovativa sätt att stötta en fredlig utveckling”, säger projektledare Tobias Petrelius.

Den afghanska regeringen har inte kontroll över hela landet. Flera av Afghanistans 34 provinser kontrolleras i dagsläget av talibanerna. Andra väpnade grupper, som IS, finns också med i bilden även om talibanerna utgör det största hotet mot staten. Och mot invånarnas säkerhet, som ständigt hotas av bombdåd och andra attacker.

Det finns många utmaningar men Tobias Petrelius är övertygad om att FBA:s insatser i Afghanistan kan göra skillnad, om än i liten skala.
– Läget är väldigt spänt men vi ska bidra med det vi kan, säger han.

FBA har sedan tidigare ett engagemang i Afghanistan. Under 2016 identifierade den svenska ambassaden i Kabul ett trettiotal kvinnor från Afghanistans olika provinser som bedöms kunna spela en roll i lokalt fredsbyggande på skilda håll i landet. Kvinnorna är exempelvis lärare, poliser, anställda på statliga myndigheter eller icke-statliga organisationer.

FBA fick i uppdrag att arrangera ett utbildningsprogram i dialog och medling för de afghanska kvinnorna. Vid tre tillfällen från slutet av 2016 till slutet av 2017 fick kvinnorna resa från sina hemprovinser till FBA:s utbildning i Kabul.
– Nu är kvinnorna ute och arbetar för fred i sina hemprovinser. Vi kommer också att fortsatt samla kvinnorna på träffar i Kabul så att banden mellan dem behålls. De utgör ett nätverk som kan ta stöd av varandra, säger Tobias Petrelius.

Att fortsätta arrangera möten mellan kvinnorna i nätverket är en av de saker FBA ska göra under 2018 och 2019 för att stärka kvinnors deltagande i fredsprocessen i Afghanistan, i enlighet med det nya uppdrag FBA har fått.

Den del av uppdraget som rör att ge stöd till fredsprocessen i Afghanistan kommer också att handla främst om utbildningsinsatser, riktade till personer involverade i fredsprocessen.
– Det här uppdraget är en intressant kombination av Sveriges satsning på dialog och fredsprocesser, och Sveriges feministiska utrikespolitik. FBA har hittills haft ett fantastiskt samarbete med svenska ambassaden i Afghanistan, och är glada att få fortsätta med det. Vi har även ett mycket bra samarbete med Sida som också är involverade i Afghanistan, säger Tobias Petrelius.

Sida har i uppdrag av den svenska regeringen att arbeta med Afghanistan under 2014–2019. FBA:s nya uppdrag för 2018–2019 ska komplettera Sidas insatser.

Foto: UN Photo/Eric Kanalstein

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

”Hur det går för Ukraina i kriget är vår tids ödesfråga”

Michael Jonsson är en av Sveriges tre första sekonderade experter till Nato i Bryssel. Han har en doktorstitel i statsvetenskap och är ledande expert på totalförsvar, spionage och Ryssland som militärmakt. Michael tycker det ska bli spännande och viktigt att få verka inifrån Nato, inte minst genom att stärka stödet till Ukrainas totalförsvar och motståndskraft – civila försvar – i sitt nya uppdrag

2024-03-04 15:16
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Förändring i styrningen av FBA för 2024 

    2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

    Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

    2024-01-05 09:30
  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

    Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

    Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-12-10 07:01
  • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

    Därför behöver världen FN

    Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

    Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

Optimising National Staff Contributions in UN Peacekeeping Operations

How can the UN optimise the contributions that locally recruited ‘national staff’ make to peacekeeping operations? Especially given intense pressure to reduce costs through ‘lighter footprints’, peacekeeping operations need to mobilise the full potential of all their personnel to accomplish mandated tasks.

Dokument
Attribut
Författare:
Katharina Coleman
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

KOMMANDE KURSER

Twitter