Talibanerna tar makten i Afghanistan

Förutsättningar för en politisk lösning på konflikten i Afghanistan har drastiskt förändrats efter att att talibanerna tagit kontroll över Kabul den 15 augusti 2021. Sedan 2019 har FBA, tillsammans med Sida, arbetat för att stödja civilsamhället i att lyfta sina frågor i fredsprocessen, och det är i nuläget inte tydligt hur villkoren för det arbetet kommer se ut fortsättningsvis. –Fokus ligger nu på att stötta partners med omedelbara behov, säger Cecilia Hull Wiklund, projektledare för FBA:s arbete med Sveriges biståndsstrategi för Afghanistan.

FBA:s personal i Afghanistan har evakuerats tillsammans med övriga svenska utsända och är för närvarande i Sverige. Arbetet fokuserar nu på att skaffa en överblick över den snabbt förändrade situationen och att ha en nära kontakt med partners och personer som befinner sig i landet.

–Det finns en stor besvikelse och känsla av att ha blivit övergivna bland det afghanska civilsamhället. Just nu fokuserar FBA på, tillsammans med Sida, att stötta partners med omedelbara behov, säger Cecilia Hull Wiklund.

I augusti 2021 skulle 20 afghanska civilsamhällesrepresentanter anlända till fredssamtalen i Doha inom ramen för FBA- och Sidastödda Afghanistan Mechanism for Inclusive Peace (AMIP) i syfte att ge ny energi till förhandlingarna. Men då det stod klart att talibanerna hade tagit kontrollen över Kabul hann gruppen aldrig resa.

Eldridge Adolfo, senior rådgivare i dialog och fredsmedling på FBA, har arbetat med AMIP sedan projektet lanserades 2020. Strax innan förhandlingarna tog slut arbetade han med förbereda gruppens ankomst.

–Gruppen skulle komma till Doha för konsultationer med båda sidor i ett sista försök att övertyga dem att fortsätta förhandlingarna. Men när möjligheterna till förhandling försvann såg inte AMIP längre något värde med att genomföra konsultationerna. Båda parterna kommunicerade länge att de var villiga att möta AMIP i Doha, men de dåliga förutsättningarna för förhandling i kombination med den logistiska utmaningen gjorde att deras medverkan i praktiken blev omöjlig, berättar Eldridge Adolfo.

FBA fortsätter dock att stödja civilsamhällesgrupper i ansträngningar för att fortsatt kunna verka för att påverka eventuella samtal.

–AMIP har nu etablerat sig som en neutral plattform som verkar för det afghanska samhällets väl och inte för en enskild part i en konflikt. Som sådan har den knutit goda kontakter med båda sidor och med civilsamhället som helhet. Förhoppningsvis kan AMIP använda den positionen för att fungera som en viktig kanal för diskussion och kommunikation i Afghanistan, särskilt nu när det råder stor osäkerhet, avslutar Eldridge Adolfo.

Foto: Koldo, CC-BY-NC-ND 2.0

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter