EU:s medlemsstater identifierar utvecklingsbehov för civila krishanteringsinsatser vid sommarforum i Stockholm

Den nya civila pakten syftar till att stärka EU:s förmåga till civil krishantering. En del i förverkligandet av överenskommelsen mellan EU-medlemmarna handlar om att öka personalbidragen till insatserna. EU:s kunskapscenter för civil krishantering i Berlin arrangerar därför tillsammans med FBA ett sommarforum där staterna kan identifiera sina främsta utvecklingsbehov.

Civilian CSDP Summer Forum hålls inom ramen för det svenska ordförandeskapet den 15-16 juni i Stockholm och är ett samarrangemang mellan EU:s kunskapscenter för civil krishantering i Berlin (The European Centre of Excellence for Civilian Crisis Management) och FBA. 

– Den nya civila pakten som antogs den 22 maj utgör en milstolpe för EU:s civila krishanteringsförmåga, men medlemsstaterna behöver nu ta ansvar för genomförandet, säger Karin Limdal, sektionschef vid EU:s kunskapscenter för civilkrishantering i Berlin, och sekunderad av FBA. 

Antalet sekunderade experter har minskat över tid 

För närvarande tillhandahåller tio av 27 medlemsstater nära 80 procent av experterna som sänds ut till EU:s civila krishanteringsinsatser. Antalet sekunderade experter har dessutom minskat över tid, vilket inte enbart kan tillskrivas avvecklingen av insatser eller minskat antal tjänster i fält. 

– Den civila pakten innebär att EU:s medlemsländer behöver öka sina bidrag till EU:s civila krishanteringsinsatser. Forumet som arrangeras i Stockholm syftar till att skapa en plattform för EU:s medlemsstater, där de kan identifiera sina primära behov för att utveckla sin civila krishanteringsförmåga, säger FBA:s EU-samordnare Åsa Claesson. 
 
Bara genom en strukturerad utveckling av nationella civila förmågor kan EU:s medlemsstater öka sitt bidrag till de civila krishanteringsinsatserna, så som föreskrivs i överenskommelsen om den civila pakten.  

– Det finns ett behov av att etablera strukturer och system för nationell samordning, planering, budgetering, juridiska regelverk, inklusive utlåning av personal, nationell karriärutveckling samt utbildning för att personal och utrustning ska kunna allokeras, förklarar Karin Limdal. 

Stöd för utveckling av civil krishanteringsförmåga 

Om de politiska åtaganden som överenskommelsen innebär inte följs av att medlemsländerna också avsätter resurser för detta ändamål riskerar verktygslådan för EU:s civila krishantering att bli verkningslös. 

– Som EU:s kunskapscenter för civilkrishantering har vi i uppgift att stötta och underlätta medlemsstaternas arbete med att utveckla civil krishanteringsförmåga genom informellt utbyte, insamling och delning av bästa praxis i olika forum, rådgivning om förbättring av olika nationella ramverk, underlätta utvecklingen av nya nationella genomförande planer och ge informella medlemsstatsledda kluster stöd, säger Karin Limdal. 

 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter