FBA lanserar fredsbyggarprogram i Kongo

FBA lanserar nu ett fredsbyggarprogram i Demokratiska republiken Kongo (DRK). 24 utvalda personer, som bedöms ha möjlighet att påverka utvecklingen i de krigsdrabbade östra delarna av landet, deltar i utbildningen.

FBA har fått i uppdrag av regeringen att bidra till att genomföra Sveriges strategi för bilateralt utvecklingssamarbete med DRK 2015-2019. Nu är FBA:s verksamhet i landet i full gång.

Den 12 mars 2017 invigdes fredsbyggarprogrammet i staden Goma i östra DRK. 24 representanter från både staten och icke-statliga organisationer var på plats. Deltagarna kommer under året att gå igenom tre utbildningstillfällen; veckan i mars kommer att följas av en vecka juni och en vecka i september. Efter det sista utbildningstillfället förväntas de utexaminerade deltagarna ha fördjupat sina kunskaper i inkluderande fredsbyggande. Det innebär bland annat att ta hänsyn till kvinnors och mäns olika säkerhetsbehov och att stärka kvinnors möjligheter att delta i arbetet för fred och säkerhet.

– DRK är ett av världens mest icke-jämställda länder. Att inkludera kvinnor i arbetet för att skapa fred i landet är centralt. Med fredsbyggarprogrammet vill vi stärka lokala aktörer som verkar för detta, säger projektledare Magdalena Tham Lindell.

Ett liknande program med tre utbildningstillfällen kommer sedan att hållas för en ny grupp deltagare under 2018 respektive 2019. Alla utbildningar genomförs på franska av FBA tillsammans med kongolesiska experter.

– Fredsbyggarprogrammet kommer att vara stommen i FBA:s arbete med Sveriges biståndsstrategi för DRK. Programmet erbjuder också en unik möjlighet för statsanställda och representanter från civilsamhället att mötas och föra en dialog, säger Magdalena Tham Lindell.

FBA har därtill skapat ett nätverk med personer som arbetar för fred och säkerhet i DRK, som både har fysiska möten och utbyter erfarenheter via en Facebookgrupp. I nätverket ingår deltagarna i fredsbyggarprogrammet men även andra personer. Dessutom utbildar FBA kongolesiska nyckelpersoner i säkerhetssektorreform och avväpning, demobilisering och återanpassning av före detta kombattanter. FBA har också sekunderat flera personer till FN-insatsen i DRK, MONUSCO.

– Genom att stötta fredsbyggande i DRK på flera olika sätt ska FBA:s samlade bidrag till fred och säkerhet i landet kunna svara upp mot lokala behov. Vårt arbetssätt ska vara så flexibelt som möjligt, säger Magdalena Tham Lindell.

Läs intervjuer med deltagare

Justine Namvura

Justine Namvura arbetar för att förebygga sexuellt och könsrelaterat våld, i sin roll som senior rådgivare på genderministeriet i provinsen Sydkivu i DRK.

 

Adolphe Balekembaka Musafiri

Adolphe Balekembaka Musafiri arbetar med att återanpassa barn som varit med i väpnade grupper till ett civilt liv. Han är projektkoordinator på den icke-statliga kongolesiska organisationen PDV.

Fakta: DRK i korthet

DRK är Afrikas till ytan näst största land och har cirka 78 miljoner invånare varav 11 miljoner bor i huvudstaden Kinshasa. Officiellt språk är franska och den absoluta majoriteten av invånarna är kristna.

Fram till år 1960 var DRK en belgisk koloni. Självständigheten följdes av att provinser försökte bryta sig ur landet, mord på den nyvalda premiärministern Patrice Lumumba, och slutligen en statskupp år 1965 då general Joseph Mobutu kom till makten. Mobutu var diktator till 1997 då han flydde landet under det första Kongokriget och rebelledaren Laurent Kabila tog makten. Det följdes av det andra Kongokriget 1998–2003, som brukar kallas Afrikas världskrig och resulterade i minst fyra miljoner döda.

Under brinnande krig mördades Laurent Kabila år 2001 och hans son Joseph Kabila utnämndes till ny statschef. I början av 2003 slöts ett fredsavtal och 2006 hölls allmänna val. Joseph Kabila blev president, han vann även presidentvalet 2011. I november 2016 skulle ett nytt presidentval ha hållits men det sköts upp till en osäker framtid. Trots att det formellt råder fred fortsätter strider att äga rum mellan olika rebellgrupper och regeringsstyrkor, framför allt i de östra delarna av DRK. DRK har i flera år haft bottenplatsen av alla världens länder i UNDP:s Human Development Index.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

”Hur det går för Ukraina i kriget är vår tids ödesfråga”

Michael Jonsson är en av Sveriges tre första sekonderade experter till Nato i Bryssel. Han har en doktorstitel i statsvetenskap och är ledande expert på totalförsvar, spionage och Ryssland som militärmakt. Michael tycker det ska bli spännande och viktigt att få verka inifrån Nato, inte minst genom att stärka stödet till Ukrainas totalförsvar och motståndskraft – civila försvar – i sitt nya uppdrag

2024-03-04 15:16
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Förändring i styrningen av FBA för 2024 

    2023 har passerat som ett av de våldsammaste och konfliktdrabbade åren på mycket länge. Inte bara den fruktansvärda utvecklingen I Israel och Palestina och det fortsatta ryska invasionskriget i Ukraina, utan det har också varit en förödande utveckling i Sudan, i Sahelområdet, Östra DRK. Väpnad konflikt har fortsatt på Afrikas horn, i Mocambique, i Syrien […]

    Inlägget Förändring i styrningen av FBA för 2024  dök först upp på FBA-Bloggen.

    2024-01-05 09:30
  • Skrivet av Per Olsson Fridh

    Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter

    Under förra året dog det dubbelt så många i väpnade konflikter än året dessförinnan. När Uppsala Universitet snart ska sammanställa årets dödsiffror kommer de att behöva inkludera det exceptionellt stora antalet offer i Israel och Palestina, utöver de många andra pågående väpnade konflikterna runt om i världen. Återigen blir det tydligt att det främst är […]

    Inlägget Fred, säkerhet och mänskliga rättigheter dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-12-10 07:01
  • Skrivet av Carl Fredrik Birkoff

    Därför behöver världen FN

    Från FN-byggnaden i Monrovia i Liberia, med utsikt över havet, syns en bilpark med trasiga och sönderrostade vita FN-bilar. De är en påminnelse om FN:s fredsbevarande styrka, UNMIL:s långa närvaro i landet. Styrkan sattes in 2003, i slutskedet av inbördeskriget i Liberia, som pågick under två etapper från 1990 till 2003, och som krävde över […]

    Inlägget Därför behöver världen FN dök först upp på FBA-Bloggen.

    2023-10-24 09:23

Läs våra publikationer

Optimising National Staff Contributions in UN Peacekeeping Operations

How can the UN optimise the contributions that locally recruited ‘national staff’ make to peacekeeping operations? Especially given intense pressure to reduce costs through ‘lighter footprints’, peacekeeping operations need to mobilise the full potential of all their personnel to accomplish mandated tasks.

Dokument
Attribut
Författare:
Katharina Coleman
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

KOMMANDE KURSER

Twitter