Kristian Edqvist
Utbildningssamordnare i Bryssel
Kristian Edqvist är en av 20-talet svenskar som arbetar på EU:s utrikestjänst (EEAS) i Bryssel. EEAS sköter EU:s diplomatiska förbindelser med omvärlden och driver EU:s utrikes- och säkerhetspolitik. Medarbetarna kommer från samtliga medlemsländer.
EU:s utrikes- och säkerhetspolitik värnar tryggheten i medlems-länderna och unionens samarbetsländer, genom insatser för att stärka fred och förebygga konflikter. EU har också en gemensam säkerhets- och försvarspolitik som syftar till att säkerställa unionens krishanteringsförmåga. Samarbetet i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor har blivit allt viktigare.
Du är utsänd av FBA och placerad på European Security and Defence College (ESDC). Vad är ert uppdrag?
– ESDC är som en egen ö inom utrikestjänsten. Det är en nätverks-organisation som styrs av EU:s medlemsländer. ESDC bidrar till arbetet med att utveckla en gemensam säkerhetskultur genom att se till att EU:s medarbetare har utbildning och de praktiska färdigheter som behövs för att kunna göra ett bra jobb. Vi samarbetar med cirka 160 olika utbildningsinstitut från alla medlemsstater.
Och vad gör du?
– Min roll är att samordna delar av den civila utbildningsverksamheten. Jag stöttar våra samarbetspartners och kvalitetsgranskar att kursutbudet håller EU-standard. Jag föreläser om EU:s integrerade ansats som handlar om att ha ett samlat grepp om olika instrument i EU:s verktygslåda – diplomati, bistånd, sanktioner – för att förebygga och lösa konflikter. Och jag är sammankallande för SSR-gruppen, ett råd av experter från EU:s medlemsstater och institutioner som koordinerar, skapar samsyn och förståelse för utbildning inom säkerhetssektorreform.
Du har en bakgrund inom säkerhetssektorn. Berätta!
– Jag har arbetat länge inom Kriminalvården, en av de myndigheter som tillhör säkerhetssektorn. Dels har jag jobbat som kriminalvårdare på Kronobergshäktet i Stockholm, Sveriges största högsäkerhetshäkte, dels som handläggare på Kriminalvårdens internationella enhet. Under 2013-2015 arbetade jag för FN i Liberia. Jag var rådgivare på Monrovias centralfängelse och ansvarade för att utbilda och handleda personalen. Det handlade om att strukturera säkerhetsarbetet och se till att de intagna behandlades i enlighet med mänskliga rättigheter.
Du är ny på jobbet. Hur känns det?
– Det är väldigt mycket att sätta sig in i, mina kollegor som har varit här ett tag säger att jag får ge det ett år. EU-strukturen är inte helt lätt att greppa och för mig som kommer från FN är det ett helt nytt alfabet med förkortningar. Dessutom är det en ny stad och en ny kultur. Och jag letar fortfarande boende. Så det är lite överväldigande men jag känner mig inspirerad och tycker det är otroligt kul att vara här.
Foto: European Commission, privat