ECOWAS stärker arbetet med kvinnor, fred och säkerhet

Den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS ska stärka sitt arbete med agendan för kvinnor, fred och säkerhet. Nu lanseras nya riktlinjer för detta, som organisationen har tagit fram i samarbete med FBA.

FBA stöttar sedan 2017 ECOWAS arbete för jämställdhetsintegrering av organisationen, bland annat genom att bistå med kapacitetsutveckling och rådgivning. FBA har också utbildat ECOWAS fredsbevarande styrkor om hur de kan förebygga och hantera konfliktrelaterat sexuellt våld.

– Det är viktigt att kvinnor, fred och säkerhet blir en del av allt freds- och säkerhetsarbete, säger Sara Lindvall, senior specialist på FBA:s program för jämställdhet, som varit delaktig i arbetet med att utveckla ECOWAS nya riktlinjer.

Hon tycker att framtagandet av riktlinjerna visar att organisationen känner ägarskap för frågan, men betonar att det också behövs ett starkt ledarskap, jämställdhetsrådgivare och nätverk med fokalpunkter som kan stötta medarbetarna i genomförandet

Riktlinjerna har tagits fram för ECOWAS avdelning för fred och säkerhet, med ett femtiotal medarbetare. De har översatts till franska och portugisiska för att vara tillgängliga på samtliga officiella språk i organisationens 15 medlemsländer. Tanken är att de ska vägleda organisationens arbete i medlemsstaterna i exempelvis konfliktförebyggande och valprocesser.

– Riktlinjerna innehåller praktiska råd, förslag på aktiviteter och åtgärder för allt som Ecowas avdelning för fred och säkerhet jobbar med i regionen, säger Sara Lindvall.

Exempelvis finns det ett avsnitt för dem som jobbar med val, ett annat för dem som jobbar med små, lätta vapen, för att ge stöd i hur de kan förbättra genomförandet av kvinnor, fred och säkerhetsagendan och göra den till en integrerad del av arbetet. Det finns också en del i riktlinjerna om regional säkerhet och vad man behöver tänka på när man jobbar med detta.

Onyinye Onwuka är chef för politiska frågor och internationellt samarbete på ECOWAS och samordnar arbetet med kvinnor, fred och säkerhet.

– Det har funnits ett gap mellan juridiska ramverk, som FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, och de aktiviteter vi utför. Riktlinjerna tydliggör vårt åtagande att öka kvinnors inkludering, skydd och deltagande i fredsprocesser och hur vi kan säkerställa att detta blir en naturlig del av arbetet, säger Onyinye Onwuka.

Överste Eric Kossi Agossounon som är verksam i ECOWAS insatsstyrka har ambitionen att integrera ett jämställdhetsperspektiv i alla aktiviteter utifrån riktlinjerna.

– Jag kommer att eftersträva en jämn könsfördelning när jag utser personal till våra insatser och lägga tid på att göra dem medvetna om innehållet i riktlinjerna och vad det betyder för vårt arbete, säger han.

Förhoppningen är att riktlinjerna så småningom kan kopplas samman med en regional handlingsplan för arbetet med kvinnor, fred och säkerhet.

Foto 1: Utbildning FBA gjorde för ECOWAS beredskapsstyrka kring motverkande av konfliktrelaterat sexuellt våld.

Foto 2: Sara Lindvall och FBA-kollegor tillsammans med ECOWAS rådgivande kommitté för kvinnor,  fred och säkerhet som tagit fram riktlinjerna.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Svenska Karin Limdal ny chef för EU-insatsen EUPOL COPPS i Palestina

EU-insatsen EUPOL COPPS stödjer uppbyggnaden av en fungerande rättskedja och poliskår i Palestina. I år tillträdde den tidigare FBA-sekonderade Karin Limdal posten som högsta chef för insatsen – och är därmed första svenska kvinnan att nå den positionen i en internationell civil krishanteringsinsats i EU:s regi.

2024-04-24 17:25
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

Twitter