Ett års valobservation i backspegeln

Liberia, Kirgizistan och Honduras. Kenya, Kosovo och Nepal. Det är bara några av de länder som hållit val under 2017, och som FBA har sänt valobservatörer till. ”Det har varit ett väldigt spännande år med valobservationsverksamheten. Och 2018 ser lika spännande ut, med kommande val i bland annat Ryssland, Kambodja och Zimbabwe”, säger Maja Tjernström som arbetar med valobservation på FBA.

År 2016 tog FBA över ansvaret från Sida att rekrytera och sända ut svenska valobservatörer till val runtom i världen, via EU:s och OSSE:s valobservationsinsatser. De svenska valobservatörerna ingår i en resursbas med personer som specialutbildats för uppdragen, och som är redo att åka ut på uppdrag, ibland med kort varsel.
– Alla länder håller inte val så regelbundet som vi i Sverige där vi alltid känner till valdatum långt i förväg. Vissa länder utlyser val väldigt plötsligt, säger Maja Tjernström.

I början av 2017 öppnade FBA möjligheten att söka till resursbasen med valobservatörer.
– Det var första gången på sex år som man kunde söka till resursbasen. Gensvaret var enormt. Vi fick in 1200 sökande och tog in 130 nya personer i vår resursbas.

Under 2017 har FBA också hunnit utbilda ungefär hälften av de 130 nya personerna i resursbasen, så att de är förberedda för de uppdrag som väntar. Under 2018 ska de resterande nya personerna, som ännu inte hunnit utbildas, genomgå FBA:s utbildning för valobservatörer.

– Utbildningen hålls på Sandö och har varit oerhört uppskattad av de personer som gått den. Vi går igenom saker som vallagar i världen, metoder för valobservation, och säkerhetsåtgärder, säger Maja Tjernström.
– Av de nyantagna valobservatörerna som hunnit gå utbildningen har flera redan kunnat åka på sina första uppdrag.

Nytt för 2017 är också att FBA slutit avtal med The Carter Center, en internationell organisation som arrangerar valobservationsinsatser, om att FBA ska bidra med personal till insatserna.
– Vi är väldigt glada över det nya samarbetet. OSSE arrangerar endast valobservationsinsatser i de 57 medlemsländerna. EU gör tvärtom. De arrangerar endast valobservationsinsatser i länder utanför unionen, och prioriterar särskilt länder man har en relation till och där det finns möjligheter att genomföra en säker och meningsfull valobservationsinsats, säger Maja Tjernström.
– Genom The Carter Center kommer FBA att ha möjlighet att skicka valobservatörer till fler platser, utöver OSSE-länderna och EU:s prioriterade länder.

FBA håller i skrivande stund på att förbereda sig för att skicka valobservatörer till några länder som håller val redan i början av 2018.
– Vi hoppas kunna skicka observatörer till Rysslands val som är planerade i mars 2018, via OSSE. Sen planerar även länder som Tunisien, El Salvador, Sierra Leone och Colombia val i början av 2018. Senare under året väntas spännande val i bland annat Kambodja, Moldavien, Egypten och Zimbabwe. Men det återstår att se exakt vilka länder vi kommer att skicka valobservatörer till.

Speciellt för 2018 är också att Sverige håller val.
– Man får inte observera val i sitt eget land, varken i en valobservationsinsats för EU, OSSE eller The Carter Center. Så vi kan inte skicka några svenska valobservatörer till valen i Sverige nästa höst. Men det är mycket möjligt att det kommer valobservatörer från andra länder hit, genom en OSSE-insats. Då kommer det dock troligen att röra sig om en smal insats och inte en bred valobservationsinsats. Till exempel en specialinsats som undersöker tillgängligheten för personer med funktionshinder att rösta, säger Maja Tjernström.

Erik åkte på sitt första uppdrag som valobservatör under 2017

Erik Larsson, du är en av de 130 nya personerna som FBA tog in i resursbasen med valobservatörer under 2017. Varför ville du bli valobservatör?
– Jag sökte till resursbasen med valobservatörer av två anledningar. För det första har jag studerat statsvetenskap. För det andra jobbade jag med valen i Sverige år 2014, då jag var demokratisamordnare i Helsingborg. Det här har gjort att jag är väldigt intresserad av val. När jag såg att man kunde ansöka om att få bli valobservatör kände jag direkt att jag ville göra det. Jag har också jobbat internationellt tidigare, och kände att jag ville komma tillbaka till det internationella.

Efter att du blivit antagen till FBA:s resursbas fick du gå vår utbildning för nya valobservatörer. Vad tyckte du om utbildningen?
– Den var jättespännande och intensiv. Jag lärde mig mycket, bland annat genom rollspel.

Sen fick du åka på ditt första uppdrag som valobservatör, till lokalvalen i Makedonien i höst. Hur var det?
– Det var bra att få åka ut på uppdrag kort efter att jag gått den förberedande utbildningen. Jag fick snabbt chansen att använda det jag lärt mig i praktiken. Jag åkte i två omgångar till Makedonien. Första gången var i mitten av oktober, då var jag på landsbygden. Den andra valomgången var några veckor senare och då var jag i huvudstaden Skopje. Det var väldigt roligt med många olika människor från olika länder i mitt team. Det var också kul att träffa lokalbefolkningen, som uppskattade att vi var på plats. Det kändes som att jag kunde bidra till något viktigt. Jag ser fram emot fler uppdrag i framtiden.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Motvind i arbetet för att stärka kvinnors rättigheter

"Vi har gjort många insatser, ramverket finns på plats, men mer måste till för att kvinnor och flickor i världen ska få delta och påverka utvecklingen”. Det säger handläggare Sofia Hedlund, som på FBA sammanställt en färsk rapport över vad 11 svenska myndigheter gjort under 2022 för att bidra till Sveriges nationella handlingsplan för genomförandet av FN:s kvinnor, fred- och säkerhetsagenda (resolution 1325). 

2023-11-28 16:50
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

What is peace mediation? Understanding the sources of conceptual confusion in the practice and study of mediation.

Practitioners and policymakers must clearly define what they mean when using the term “mediation”. This is necessary to help conflict parties understand what to expect from third parties, to establish coordination and communication, increase the acceptability of mediation for conflict parties, and enhance learning across contexts. This brief first explains why this topic is of importance, then examines potential challenges in the definition of mediation, focusing on three tenets of mediation practice that distinguish it from other peacemaking activities: (1) a third party assists negotiations; (2) the mediator provides some minimal level of control or structure over the overall process; and (3) the parties consent to the involvement of the third party and the outcome of the process.

Dokument
Attribut
Författare:
By Govinda Clayton, Allard Duursma, Simon Mason
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer och ansök
Våren 2023 har Sverige varit ordförande i EU:s ministerråd.

Sveriges EU-ordförandeskap

Våren 2023 har Sverige varit ordförande i EU:s ministerråd.

Läs mer här

KOMMANDE KURSER

""

Johanna Gårdmark

Johanna är expert på internationella fredsinsatser och civil-militär samverkan

Läs mer om våra experter

Twitter