Satsning på genusmedvetet ledarskap

Gender Coach-programmet avslutas nu efter två år. Programmet genomfördes för att ge högre chefer inom FBA, Försvarsmakten och MSB ökad kunskap om jämställdhets- och genusintegrering och genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Jonas Alberoth, ställföreträdande generaldirektör på FBA, var en av myndighetens tre deltagare.

Jonas, vad har ni gjort under programmets gång?
– Första året, 2013, hade vi gemensamma träffar med alla deltagare. Vi fick initierade genomgångar om utvecklingen av jämställdhetspolitiken och jämställdhetsarbetet i Sverige. Samtalen handlade om idéers framväxt, lagstiftning, sanningar och myter och den internationella utvecklingen. Samtidigt fick alla deltagare varsin personlig coach med specialistkompetens på området. I slutet av första året tog varje deltagare fram en individuell handlingsplan ihop med sin coach. Under andra året, 2014, arbetade vi med våra coacher för att genomföra handlingsplanerna. Sedan avslutades programmet med ett seminarium i februari 2015, då vi redovisade resultatet av vårt individuella arbete.

Vad har programmet lärt dig?
– Otroligt mycket. Att få ägna två år åt de här frågorna har varit ovärderligt, det behövs tid för att komma någon vart och nå resultat. Jag har fått verktyg för att kunna bemöta strukturella hinder och personer som är skeptiska. Jag har också ökat min medvetenhet om frågorna. När vi nu planerar eller utvärderar ett projekt på FBA så har jag i ännu högre grad genderperspektivet i medvetandet. Jag har dessutom fått mycket bra kontakter på andra myndigheter, som jag kan diskutera frågorna med och bli peppad av.

Kan du berätta specifikt om vad den personliga coachningen gav?
– Min coach var Maud Edgren-Schori, som bland annat har forskat om internationellt socialt arbete vid Stockholms universitet och arbetat som genusrådgivare åt UNDP. Det var en fantastisk förmån att ha en så kunnig coach att resonera med. Maud gav mig helt nya perspektiv och de öppna och förtroliga samtalen var viktiga för att levandegöra kopplingen mellan programinnehållet och FBA:s verksamhet.

Den personliga handlingsplanen då?
– Det finns många exempel att ge. Bland annat är FBA medlem i en organisation som heter IAPTC, International Association of Peacekeeping Training Centers. I min handlingsplan hade jag som mål att försöka få in en formulering om genderfrågor i organisationens stadgar. FBA, vår finska systerorganisation, CMC Finland, och FN:s representant lyfte sedan frågan tillsammans på ett möte. Vi föreslog att stadgarna för IAPTC skulle ändras, så att det stod att ett av syftena med organisationen är att ”promote gender mainstreaming in peace operations”. Det blev mycket debatt, men till sist gick förslaget igenom. Så den punkten i handlingsplanen kan jag bocka av.

Kan du ge fler exempel?
– Javisst. Ett annat exempel är att jag har haft som mål i min handlingsplan att FBA ska erbjuda ett nytt koncept, så kallad high-level mentoring, för att ge ett direkt stöd i genderfrågor till ansvariga ministrar och andra makthavare i konfliktdrabbade länder. FBA tog upp frågan i kontakterna med regeringen, och i myndighetens regleringsbrev för 2015 står det nu att vi har i uppdrag att utveckla och lansera ett koncept inom detta område. En metod som även med fördel kan användas inom andra politik- och verksamhetsområden.

Hur ligger FBA till ur jämställdhetssynpunkt?
– Statistiskt sett ligger vi bra till, vi har till och med en klar övervikt av kvinnliga anställda. Det väcker nyfikenhet och vi kan agera som förebild. Men jag har stött på mycket motstånd också, hos samarbetspartners och hos enskilda individer. Jag har fått höra att vi fokuserar för mycket på jämställdhet vid FBA, att frågan inte är så viktig, och så har jag hört skämt som ”nu räcker väl svensken upp handen och vill börja prata gender igen”. Det är jobbigt men sporrar mig samtidigt. Jag tänker också att vi har stora möjligheter att påverka i frågorna när vi är med och driver projekt för att återuppbygga samhällen som raserats i konflikter. När en ny stat ska byggas och nya lagar och regler utformas, då finns chansen att bygga nya, jämställda strukturer. Till exempel som har skett i Rwanda och Kosovo. Det kan handla om krav på kvotering eller miniminivåer för kvinnliga parlamentariker.

Gender Coach-programmet har tagits fram inom ramen för Genderforce-samarbetet, ett jämställdhetssamarbete mellan flera svenska myndigheter. I en första omgång genomfördes programmet för chefer inom Försvarsmakten, Officersförbundet och Polisen. I denna andra omgång ingick Försvarsmakten, FBA och MSB. Vet du vad som händer nu?
– Ja, FBA har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en variant av Gender Coach-programmet för chefer på Utrikesdepartementet. Det ska påbörjas under 2015 och kommer att skräddarsys för UD. Förhoppningsvis kan vi göra ännu mer. FBA tillhör en mycket liten grupp institutioner som driver de här frågorna i ett starkt mansdominerat, internationellt sammanhang. Inom ramen för den nya, feministiska utrikespolitiken tycker jag personligen att regeringen borde fördubbla stödet till FBA:s 1325-program!

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Svenska Karin Limdal ny chef för EU-insatsen EUPOL COPPS i Palestina

EU-insatsen EUPOL COPPS stödjer uppbyggnaden av en fungerande rättskedja och poliskår i Palestina. I år tillträdde den tidigare FBA-sekonderade Karin Limdal posten som högsta chef för insatsen – och är därmed första svenska kvinnan att nå den positionen i en internationell civil krishanteringsinsats i EU:s regi.

2024-04-24 17:25
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter

Lediga jobb

Twitter