FBA rekryterar fler valobservatörer

FBA behöver komplettera den svenska valresursbasen med observatörer som behärskar spanska, franska och portugisiska. Vi söker dig som vill bidra till demokratisk utveckling i världen och är tillgänglig för långtidsuppdrag.

FBA rekryterar, utbildar och sänder ut svenska valobservatörer till internationella valobservationsinsatser, främst med EU och OSSE. Den svenska valresursbasen omfattar i dagsläget cirka 270 personer.

– För vissa av EU:s insatser krävs kunskaper i spanska, franska och portugisiska. Just nu har vi brist på personer med denna kompetens som är tillgängliga för längre uppdrag, säger Stina Larserud som arbetar med valobservation på FBA.

Stöd till val och demokratisering är en viktig del i arbetet för fred. Genom att skapa stabila samhällen som bygger på rättssäkerhet, respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska val kan våld förebyggas.

Det är regeringen som bestämmer vilka val Sverige ska vara med och observera. FBA får ett regeringsbeslut med listor över de val som EU och OSSE avser att observera under året.

En valobservationsinsats bemannas av observatörer med olika uppgifter. Det finns en insatsledning med experter som tittar på vallagen och valmyndighetens arbete nationellt. En månad innan valet anländer långtidsobservatörerna som följer kampanjperioden och förberedelserna inför valet. De åker ut i landet och intervjuar valnämnder, politiska kandidater, journalister och civilsamhällesrepresentanter för att förstå hur valprocessen fungerar på lokal nivå.

Några dagar innan valet kommer korttidsobservatörerna. De bevakar hur röstningen går till under valdagen och om räkningen av röster sker korrekt. Efteråt publiceras en rapport med fokus på om landets lagar och genomförandet av valet lever upp till internationella åtaganden och vad som kan förbättras till nästa val.

– Rekommendationerna är en hjälp för landet, framförallt valmyndigheten och lagstiftarna, att göra förbättringar för nästa val, förklarar Stina Larserud.

Många inställda val

Fler än 70 val fick skjutas upp förra året till följd av coronapandemin. I princip samtliga val ställdes in under våren och endast ett begränsat antal mindre valobservationsinsatser ägde rum under hösten i Montenegro, Ukraina, Georgien, Kirgizistan och Ghana. EU och OSSE anlitade enbart långtidsobservatörer för att insatserna skulle genomföras på ett så säkert sätt som möjligt ur smittspridningssynpunkt. I vissa fall hade man bara ett fåtal experter på plats.

– Ett vanligt år skickar Sverige ut ungefär 200 valobservatörer och i fjol var det totalt 34, så det var en otrolig minskning jämfört vad vi är vana vid, säger Stina Larserud.

Den enda fullskaliga valobservationsinsatsen under 2020 skedde i Azerbajdzjan i början av året.

Stina Larserud ser hur den negativa trenden för demokratin i världen har förstärkts när länder använder pandemin som en ursäkt för att begränsa människors rörelse- och yttrandefrihet.

– Från mitt perspektiv gör det valobservation ännu viktigare. Just för att valobservatörer kan belysa varför sådana inskränkningar är problematiska, säger Stina Larserud.

Coronapandemin har också förändrat valprocesserna med mer förtidsröstning, och valkampanjer t sker i ökad utsträckning i sociala medier. Det medför en del utmaningar när metoderna måste anpassas för att valobservatörerna ska kunna göra rimliga bedömningar av valet.  

Rebecca Palmer började som valobservatör 2017 och har gjort ett tiotal uppdrag, både som långtids- och korttidsobservatör. Det var intresset för demokratifrågor som fick henne att söka till FBA:s resursbas när den senaste rekryteringsomgången av valobservatörer genomfördes.

– Att kunna engagera mig i en viktig samhällsfråga och samtidigt resa till en massa olika länder – det är det roligaste jag har varit med om i mitt yrkesliv, säger hon.

Inför ett uppdrag förbereder hon sig genom att läsa på om landet och följa nyhetsrapporteringen. Den insatsförberedande utbildning som FBA ordnar ger en bra grund för att utföra uppdraget, tycker hon.

– Vi får lära oss om landets historia, de politiska partierna, hur valsystemet fungerar och den aktuella säkerhetssituationen. Vi får också kontakt med UD och svenska ambassaden så det är bara att köra igång direkt och börja jobba när vi landar.

Rebecca Palmers senaste uppdrag som valobservatör var i Georgien mitt under coronapandemin.

– Det blev fler samtal på telefon och digitalt, men det fungerande bra och det är jätteviktigt att vi fortsätter det här arbetet, säger Rebecca Palmer.

Hennes mest minnesvärda uppdrag hittills var i nordöstra Nigeria 2019.

– Jag tillbringade tre månader på ett ställe som man inte tar sig till annars. Det var så vackert och dem vi jobbade med var så engagerade!

I FBA-podden kan du höra mer om arbetet som valobservatör.

Foto: Privat

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter