”Jag hoppas vi får fler framgångsberättelser om kvinnor”

Fatmeh Hammad, 23 år, bor i östra Jerusalem och har en juristexamen från Birzeit University.

Det kommande året ska hon arbeta för organisationen The Palestinian Initiative for the Promotion of Global Dialogue and Democracy (MIFTAH), med bas i Ramallah. MIFTAH arbetar sedan 1998 för att främja demokrati och god samhällsstyrning i det palestinska samhället.

Fatmeh har tidigare som volontär dokumenterat och rapporterat om brott mot mänskliga rättigheter i Palestina, och tagit fram informationskampanjer för att öka kunskapen bland allmänheten. Parallellt med studierna hjälpte hon till att bygga upp en forskningsenhet på universitetet.

Hon vill bidra med sitt engagemang och hoppas att fler berättelser från kvinnor som tagit sig igenom tuffa erfarenheter och lyckats nå en position, politiskt och socialt, ska höras i framtiden.

Hur vill du bidra till MIFTAH:s arbete med kvinnor, fred och säkerhet?

– Jag brinner verkligen för fältarbete och att möta och lyssna till människor, trots alla praktiska utmaningar som det innebär i Palestina, och hoppas kunna göra en insats på så sätt. Empowerment är mitt ledord, och jag försöker tillämpa det i allt jag gör, både privat och professionellt.

Var kommer ditt engagemang från?

– Jag vill ge människor kunskap om mänskliga rättigheter – kunskapen ska inte begränsas till studenter eller personer som arbetar med frågorna. För att bygga ett fredligt, hållbart samhälle behöver vi öka medvetenheten i marginaliserade grupper så att de kan vara en del av lösningen.

Vad betyder stipendiet för dig?

– Jag vill göra allt jag kan för att förebygga och bekämpa överträdelser mot mänskliga rättigheter och få bukt med konsekvenserna. Stipendiet gör detta möjligt för mig. Jag ser fram emot att lära mig mer om människors livsvillkor i Palestina utifrån ett rättighetsperspektiv och etablera kontakter med beslutsfattare, internationella och lokala institutioner.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag drömmer om att starta ett projekt för att utbilda barn som växer upp i flyktingläger så att de får kännedom om sina grundläggande rättigheter och kan utkräva dem. 

Foto: Firas Abu Haibah

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

FBA och Polisen genomför jämställdhetsutbildning för moldaviska polischefer

Moldavien genomgår just nu en rad olika reformprocesser för att skapa en mer demokratisk statsapparat vilket Sverige ger sitt starka stöd till. FBA:s arbete med att stärka demokratiska principer i länder i vårt närområde skapar ökade möjligheter till bibehållen fred och säkerhet i Sverige.

2025-04-03 15:00

Läs våra publikationer

The Gender-Responsive Leader's Handbook

Gender equality is both a goal and a prerequisite for sustainable peace and development. FBA’s Gender-Responsive Leadership (GRL) Initiative is designed to support leaders and managers within organizations such as the EU, UN, ECOWAS, OSCE and the African Union to fulfill their central role in enabling gender equal peace, security and development work.

Dokument
Attribut
Författare:
Leslie Groves-Williams, Gabriela Elroy, Kristin Valasek
År:
2025
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter