Kan bättre ledarskap bidra till att lösa världens konflikter?

Många av världens konflikter har pågått länge och är fortfarande olösta, trots långvariga och kostsamma internationella fredsinsatser. För att en insats ska bli framgångsrik krävs gott ledarskap. Det sista avsnittet av FBA-podden före sommaren handlar om ledarskap i fredsinsatser – en allt viktigare komponent i FBA:s arbete för fred och säkerhet.

Ledarskap och samverkan är ett av FBA:s expertområden och ledarskapsutveckling har blivit en allt större del av myndighetens verksamhet på senare tid. Ledarskapsstöd efterfrågas också alltmer i de strategiuppdrag som FBA har inom ramen för det svenska utvecklingssamarbetet.

Det är inte svårt att förstå varför. Ett gott ledarskap anses i allmänhet vara nyckeln till framgång för att en organisation ska nå sina mål.

– Gott ledarskap och god samverkan är centralt för att fredsinsatser ska bli framgångsrika och bidra till en effektiv lösning på konflikten, säger Jens Schjörlien, FBA:s programchef för ledarskap och samverkan i fredsinsatser.

Som en del av arbetet för att stärka internationella fredsinsatser utbildar FBA chefer inom FN, EU och OSSE, och skräddarsyr insatserna efter varje organisations behov. Genom satsningen Senior Women Talent Pipeline ska exempelvis fler kvinnor rekryteras till civila chefsjobb i FN:s fredsinsatser.

Marie Blomdahl är senior rådgivare inom ledarskapsutveckling på FBA. Hon har bland annat arbetat med att stärka cheferna i EU:s civila observatörsinsats i Georgien, EUMM, som Sverige bidrar med personal till.

– Det var verkligen ett efterlängtat initiativ! Vårt mål är att skapa långsiktig förändring. Därför jobbar vi alltid utifrån våra samarbetspartners ägarskap och drivkrafter, säger Marie Blomdahl.

Najat Rochdi är verksam vid FN i Genève och har lång erfarenhet av att arbeta för organisationen både i fält och på huvudkontorsnivå. Under sin tid som DSRSG (biträdande generalsekreterarens särskilda representant) vid FN:s fredsinsats i Centralafrikanska republiken (MINUSCA) bevittnade hon dagligen grymheter. Det gav henne energi att jobba ännu hårdare för att försöka bidra till att få ett slut på våldet, fattigdomen och det mänskliga lidandet. Hon betonar hur viktigt ledarskapet är för att team ska fungera i en så svår kontext, när det råder konflikt.

En internationell fredsinsats består av många olika nationaliteter och aktörer som polis, militär och civila, alla med varsin kultur. Det kan vara en utmaning.  

– Medarbetarna i fält byts ofta ut. Då blir det extra viktigt att tänka på hur kunskapen ska stanna i organisationen, säger Marie Blomdahl.

För att kunna samarbeta mot målet behöver teamet vara samspelt. Det behövs gemensamma regler och normer och en professionell feedback-kultur, menar hon och betonar vikten av självledarskap även för medarbetare.

Najat Rochdi ser mångfalden som en rikedom.

– Erkänn skillnaderna, respektera och acceptera dem. Försök dra fördel av vad varje individ har att ge till gruppen för att tillsammans kunna göra mer och prestera bättre!

Kraven är höga på cheferna i internationella fredsinsatser, och ofta förväntas de vara fullärda. FN, EU och OSSE har system för att hantera personal, budget och säkerställa att rutiner och regelverk följs. Ledarskapsutveckling är däremot ofta eftersatt.

– Det finns många duktiga ledare, men stödet till dem är inte alltid inbyggt i systemet. Förmågan att be om och ta emot hjälp är ibland underutvecklad och det saknas ofta tillit i organisationen, säger Jens Schjörlien.

Ledarskap handlar om visioner och strategier, att inspirera och motivera medarbetarna att leverera resultat. I internationella fredsinsatser är fokus ofta på uppgiften; att förhindra våld och skapa trygghet för människor. Men för att en insats ska bli framgångsrik krävs gott ledarskap. 

Förändring tar tid. Men Jens Schjörlien ser ändå tecken på ett förändrat synsätt hos FBA:s samarbetspartners.

– FN har till exempel börjat väva in ledarskapsutveckling i sina egna kurser med målet att det ska systematiseras, och på EU:s utrikestjänst pågår ett arbete med att förbättra stödet till insatschefer, säger han.

Najat Rochdi välkomnar FN:s ambition att stärka ledarskapet inom organisationen och de ansträngningar som görs för att få in fler kvinnliga chefer genom programmet Senior Women Talent Pipeline, där hon medverkat som mentor, i samarbete med FBA.

– Förra året nådde vi till slut 50 procent kvinnor på seniora chefstjänster, säger Najat Rochdi.

Själv har hon dragit många lärdomar från sina olika chefstjänster. Exempelvis att en ledare inte är något utan sitt team, och nödvändigheten att stå upp för sina värderingar och organisationens principer.

– Inget är mer spännande och motiverande än vetskapen att imorgon kommer jag att lära mig något nytt, säger Najat Rochdi.

Foto 1: UN Photo/Manuel Elias. Najat Rochdi, Deputy Special Representative för FN:s insats MINUSCA i Centralafrikanska republiken, håller pressträff.

Foto 2: FBA/Linda Forsberg. Övning under en ledarskapsutbildning för EU:s observatörsinsats i Georgien.

Foto 3: FBA/Linda Forsberg. Ledarskapsutbildning i Uganda för deltagare i FN:s program Senior Women Talent Pipeline.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Motvind i arbetet för att stärka kvinnors rättigheter

"Vi har gjort många insatser, ramverket finns på plats, men mer måste till för att kvinnor och flickor i världen ska få delta och påverka utvecklingen”. Det säger handläggare Sofia Hedlund, som på FBA sammanställt en färsk rapport över vad 11 svenska myndigheter gjort under 2022 för att bidra till Sveriges nationella handlingsplan för genomförandet av FN:s kvinnor, fred- och säkerhetsagenda (resolution 1325). 

2023-11-28 16:50
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

What is peace mediation? Understanding the sources of conceptual confusion in the practice and study of mediation.

Practitioners and policymakers must clearly define what they mean when using the term “mediation”. This is necessary to help conflict parties understand what to expect from third parties, to establish coordination and communication, increase the acceptability of mediation for conflict parties, and enhance learning across contexts. This brief first explains why this topic is of importance, then examines potential challenges in the definition of mediation, focusing on three tenets of mediation practice that distinguish it from other peacemaking activities: (1) a third party assists negotiations; (2) the mediator provides some minimal level of control or structure over the overall process; and (3) the parties consent to the involvement of the third party and the outcome of the process.

Dokument
Attribut
Författare:
By Govinda Clayton, Allard Duursma, Simon Mason
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer och ansök
Våren 2023 har Sverige varit ordförande i EU:s ministerråd.

Sveriges EU-ordförandeskap

Våren 2023 har Sverige varit ordförande i EU:s ministerråd.

Läs mer här

KOMMANDE KURSER

""

Johanna Gårdmark

Johanna är expert på internationella fredsinsatser och civil-militär samverkan

Läs mer om våra experter

Twitter