Uppskattad utbildning i säkerhetssektorreform har nått över 1 000 deltagare

Lärorikt och proffsigt. Så uppfattar deltagarna FBA:s utbildningar i säkerhetssektorreform. Samtidigt kämpar många deltagare med att få genomslag för sin nyvunna kunskap och omsätta kunskapen i praktiken, visar en färsk utvärdering. Nu satsar FBA på att skapa hållbara resultat som bidrar till förändring.

De senaste tio åren har över 1 000 personer från hela världen tagit del av FBA:s utbildningar inom säkerhetssektorreform (SSR). En av dem är Fartun Mohamed Ibrahim, SSR Officer vid FN:s insats i Somalia (UNSOM). Kanske är yrkesvalet ingen slump. Hennes pappa dödades av väpnade grupper under inbördeskriget i Somalia och hon har växt upp i Dadaab, världens största flyktingläger som ligger i nordöstra Kenya.

– Idag består säkerhetssektorn i Somalia av en mängd tidigare milismedlemmar som gjort sig skyldiga till brott. Samhällets förtroende för säkerhetssektorn är därför skadat och de som tillhör dessa grupper kan inte bemanna polis, militär och kriminalvård i framtiden. Istället behöver de hjälp med att hitta en ny sysselsättning så att de inte värvas av Al-Shabaab eller startar klankrig, förklarar Fartun Mohamed Ibrahim.

Planen är att somaliska myndigheter inom en fyraårsperiod ska ta över ansvaret för landets säkerhet från Afrikanska unionens insats (AMISOM). Men att demokratisera säkerhetssektorn i ett krigshärjat land som Somalia görs inte i en handvändning. Utmaningarna är många, vittnar Fartun Mohamed Ibrahim om. Sedan ett år tillbaka agerar hon SSR-rådgivare till regeringen och samordnar kapacitetshöjande insatser i form av utbildningar och workshoppar.

Som en del i FBA:s arbete med att utveckla verksamheten har SSR-utbildningarna utvärderats av en oberoende konsult. Fördelningen mellan kvinnor och män har under åren varit relativt jämn: 56 procent män och 44 procent kvinnor. Deltagarna upplever att de har fått användbara verktyg för att kunna stärka kvinnors aktiva deltagande inom säkerhetssektorn.

Sverige har ett gott rykte internationellt för arbetet med säkerhetssektorreform, med fokus på demokratisk styrning. Vi ligger i framkant när det gäller att ha ett jämställdhetsperspektiv och skapa inkluderande processer – områden där utvärderingen av FBA:s utbildningar visat goda resultat.

När Fartun Mohamed Ibrahim sökte till FBA:s SSR-utbildning var hon nyfiken på att lära sig mer om hur ett utvecklat land som Sverige bygger och underhåller sina demokratiska institutioner, och hon beskriver kursen som en ögonöppnare.

– Jag insåg att vi behöver ett helhetstänk för att det ska fungera i längden och människor ska kunna känna sig trygga. Säkerhet handlar inte bara om militär, polis och kriminalvård utan lika mycket om mänsklig säkerhet, humanitära frågor, mänskliga rättigheter och att förebygga våldsbejakande extremism, menar hon.

Utvärderingen landar i ett antal rekommendationer som FBA nu tar fasta på. Bland annat konstateras att merparten av deltagarna anser att utbildningen motsvarat deras yrkesmässiga behov, men att innehållet behöver anpassas till nya säkerhetsfrågor som påverkar arbetet med SSR, som migration och cyberhot. På önskelistan står fler utbildningar i fält, vilket skulle underlätta för dem som inte alltid har möjlighet att resa att delta. Utvärderingen visar också att det finns ett behov av att systematisera uppföljningen av vilka resultat som utbildningarna genererar på längre sikt.

Måns Hanssen, handläggare inom programmet för säkerhetssektorreform, berättar att FBA jobbar vidare med några prioriterade områden.

– Vi tittar bland annat på hur vi ska vidareutveckla våra metoder för att utvärdera och följa upp. Vi ser också över hur vi kan förbättra våra strategiska samarbeten med nyckelorganisationer på internationell och nationell nivå för att bidra till en tydligare förändring i hur de arbetar med SSR-frågor. I samband med detta undersöker vi olika sätt att involvera deltagarna i att formulera mål för FBA:s kurser i de länder där vi har ett långvarigt och strategiskt engagemang, exempelvis Mali, Liberia och Colombia. Vi vill också skapa en plattform för kontinuerligt lärande där tidigare kursdeltagare kan fortsätta utbyta erfarenheter, säger han.

I Somalia har civilsamhället hittills inte haft någon plats i arbetet med att reformera säkerhetssektorn. Men det anser Fartun Mohamed Ibrahim är viktigt, och är något hon strävar efter att förändra. Hon har redan tagit initiativ till ett program för att involvera fler kvinnor och unga i processen, och säger att hon har stor nytta av de metoder hon fått med sig från FBA:s kurs för att argumentera för sin sak och ha konstruktiva samtal med meningsmotståndare.

– Människor måste vara med, annars kommer vi inte att lyckas. Att bjuda in till dialog kräver inte en massa pengar. Samtidigt kan du åstadkomma mycket och få goda idéer som kan föra arbetet framåt.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Flexibla krishanteringsteam i Armenien står förebild för framtida EU-insatser

När demokratin är på tillbakagång i världen och krig rasar i Europa ökar förväntningar på EU som global företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och en regelbaserad världsordning. EU:s stärker nu sin krishanteringsförmåga och medlemsländerna är överens om en ny så kallad civil pakt. I EU:s observatörsinsats i Armenien har arbetssätt prövats som gett lärdomar för framtiden.

2023-05-24 08:44
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Strategic peace mediation and dialogue efforts to shift conflict systems

When working with or in complex conflict systems, including on dialogue, peace mediation or peace process support, a critical question is how we can best contribute to positive substantive shifts in these systems. FBA’s two thematic units working with dialogue, peace mediation and peace process support have explored these issues during the last few years. During this time, Anita Ernstorfer, an expert in peacebuilding and long-standing FBA consultant, has been a key partner in this conversation.

Dokument
Attribut
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Sveriges EU-ordförandeskap

Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Det här gör FBA
FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer och ansök

KOMMANDE KURSER

Porträtt av Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa

Läs mer om våra experter

Twitter