
En viktig fråga som det svenska EU-ordförandeskapet har drivit är hur EU:s civila krishanteringsinsatser kan bli mer effektiva. En civil EU-observatörsinsats i Armenien nämns som en förebild för framtida EU-insatser.
Förra året presenterade den oberoende högnivåpanelen för FN:s fredsinsatser (HIPPO) en rapport, där författarna konstaterade att skydd av civila måste vara en kärnuppgift för FN och FN:s fredsinsatser.
Sedan slutet av kalla kriget har världsorganisationens fredsbevarande insatser förändrats radikalt och säkerhetsrådet har gett insatser mandat som sträcker sig långt bortom den traditionella rollen att övervaka och implementera fredsavtal. Efter de fruktansvärda övergrepp som skedde i länder som Rwanda, Bosnien och Somalia under 1990-talet har i dag FN:s tio största insatser mandat att även skydda civila. En uppgift som enligt folkrätten i första hand åligger staten.
– Undergeneralsekreteraren för FN:s avdelning för fredsbevarande operationer (DPKO), André Ladsous, har sagt att skydd av civila ska vara fredsinsatsens DNA, säger Baptiste Martin, senior rådgivare för skydd av civila i MINUSCA, FN-insatsen i Centralafrikanska republiken. Han befinner sig i Sverige för att dela med sig av sina erfarenheter till deltagare på kursen.
Men även om cirka 95 procent av all personal i FN:s fredsinsatser nu har ett säkerhetsrådsmandat som omfattar skydd av civila är det inte ett enkelt uppdrag. Insatserna genomförs i dag i mer hotfulla och utmanande konfliktområden än någonsin. För att skydda civilbefolkningen i länder som Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo och Mali krävs mer än soldater. Det krävs att de militära, civila och polisiära delarna av en insats arbetar med en samlad ansats för att koordinera sig.
– Att träna för sig och arbeta tillsammans fungerar inte i verkligheten, säger Baptiste Martin. Han betonar vikten av den typ av kurs FBA arrangerar för att höja kunskapen bland insatspersonalen om hur de ska agera för att bättre lyckas med uppdraget att skydda civila.
– Användningen av mentorer, diskussioner och en hög nivå av interaktion mellan deltagarna är nyckeln till att förbereda personer på ett bra sätt, säger han.
Vissa av deltagarna på kursen arbetar i dag i olika fredsinsatser medan andra snart ska sändas ut. Nyttan med den integrerade träningen är att ge deltagarna en gemensam förståelse för varandras förmåga och rutiner för hur de arbetar med skydd av civila. Kursen består av moduler som tagits fram av DPKO för att ge praktisk träning för polis, militär och civila i en fredsinsats och kursen är certifierad av FN.
– Det är en unik kurs på det sättet att civila, militärer och poliser planerar, genomför och utvärderar kursen tillsammans, säger Bodil Israelsson, projektledare på FBA för civil-militära relationer.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
När demokratin är på tillbakagång i världen och krig rasar i Europa ökar förväntningar på EU som global företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och en regelbaserad världsordning. EU:s stärker nu sin krishanteringsförmåga och medlemsländerna är överens om en ny så kallad civil pakt. I EU:s observatörsinsats i Armenien har arbetssätt prövats som gett lärdomar för framtiden.
2023-05-24 08:44FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter