Samverkan för effektivare fredsinsatser

https://vimeo.com/164696839 I den fiktiva nationen Bogaland pågår en Nato-ledd fredsbevarande insats under FN-mandat. Den multinationella styrkan BFOR är på plats för att se till att vapenstilleståndet mellan de stridande parterna efterlevs och för att bidra till säkerheten i landet så att ett fredsavtal kan undertecknas.

Det var scenariot när omkring 1 200 personer från 27 länder nyligen deltog i övningen Combined Joint Staff Exercise (CJSE) i Enköping. Det är Försvarshögskolan tillsammans med Försvarsmakten som arrangerar övningen som ska träna officerare i att arbeta i en multinationell stab för att leda en internationell och multifunktionell fredsinsats. FBA deltar med expertkompetens som koordinerar och rollspelar de civila aktörer som en militär insatsledning behöver samverka med. I scenariot har den militära styrkan varit på plats i Bogaland i en dryg månad och säkerhetsläget tillåter inte att många internationella organisationer är på plats. Främst är det humanitära aktörer som finns i landet.

Samverkan i fredsinsatser är ett av FBA:s kunskapsområden och anledningen till att myndigheten sedan flera år tillbaka deltar i planeringen av och bidrar med civil expertkompetens till övningar som den årligen återkommande CJSE.

I filmen här ovan berättar John Rosén, civil-militär koordinator på Försvarsmakten, om syftet med CJSE och nyttan för de medverkande militärerna att öva på att samverka med de civila organisationer som finns på plats i konfliktområden.

Susanne Ringgaard Pedersen, som också syns i filmen, deltar på uppdrag av FBA i CJSE och är ansvarig för mänskliga rättigheter i övningen. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med dessa frågor i fredsinsatser och internationella organisationer.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Flexibla krishanteringsteam i Armenien står förebild för framtida EU-insatser

När demokratin är på tillbakagång i världen och krig rasar i Europa ökar förväntningar på EU som global företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och en regelbaserad världsordning. EU:s stärker nu sin krishanteringsförmåga och medlemsländerna är överens om en ny så kallad civil pakt. I EU:s observatörsinsats i Armenien har arbetssätt prövats som gett lärdomar för framtiden.

2023-05-24 08:44
""

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Strategic peace mediation and dialogue efforts to shift conflict systems

When working with or in complex conflict systems, including on dialogue, peace mediation or peace process support, a critical question is how we can best contribute to positive substantive shifts in these systems. FBA’s two thematic units working with dialogue, peace mediation and peace process support have explored these issues during the last few years. During this time, Anita Ernstorfer, an expert in peacebuilding and long-standing FBA consultant, has been a key partner in this conversation.

Dokument
Attribut
År:
2023
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Sveriges EU-ordförandeskap

Våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd.

Det här gör FBA
FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Stöd till civilsamhället

FBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet

Läs mer och ansök

KOMMANDE KURSER

Porträtt av Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff

Carl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa

Läs mer om våra experter

Twitter