Ny webbplats samlar fredsveteranernas minnen

Hundratusentals svenskar har deltagit i internationella fredsinsatser sedan år 1848. Deras brev, foton och dagböcker finns tillgängliga i det digitala arkivet Folke Bernadottesamlingarna. Nu lanseras också webbplatsen veteranarkiv.fba.se – där du kan ta del av utvalda berättelser från utlandsveteranerna.

Folke Bernadottesamlingarna (FBS)  är en del av FBA. Det är ett digitalt arkiv med alla offentliga handlingar som rör Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser genom historien, i inskannat format. I arkivet finns även digitaliserade personliga handlingar, som brev, foton, dagböcker och filmer, från utlandsveteraner.

Arkivet är en omistlig del av Sveriges historia och ett viktigt källmaterial för forskare och intresserad allmänhet. Det är kostnadsfritt åtkomligt via datorer vid anslutna bibliotek, lärosäten, departement och myndigheter i Sverige.

För att göra materialet ännu mer lättåtkomligt lanseras nu även webbplatsen veteranarkiv.fba.se. På sidan finns exempel på de värdefulla erfarenheter som de svenska utlandsveteranerna förvärvat, med början i Saar-bataljonen år 1934 fram till i dag.

Det är Riksbankens Jubileumsfond som har beviljat FBS medel för att under tre år samla in, digitalisera och tillgängliggöra personarkiv från Sveriges utlandsveteraner, såväl civila som militärer och poliser. Samtidigt utgör insamlandet en del av ett större erkännande från Sverige av veteranernas arbete för fred.

 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter