
En viktig fråga som det svenska EU-ordförandeskapet har drivit är hur EU:s civila krishanteringsinsatser kan bli mer effektiva. En civil EU-observatörsinsats i Armenien nämns som en förebild för framtida EU-insatser.
Hur arbetade svenska myndigheter under 2015 med att genomföra den nationella handlingsplanen för FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet?
Rapporten redovisar hur Folke Bernadotteakademin (FBA), Försvarsmakten, Kriminalvården, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten och Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) arbetat för att genomföra handlingsplanen under 2015. Redovisningen fokuserar på utvecklingen sett utifrån de sju indikatorer som regeringen antog 2012. I tillägg beskrivs det bredare arbetet med handlingsplanen på myndigheterna. Varje myndighet har ansvarat för den individuella redovisningen, analysen och sammanfattningen. FBA har sedan sammanställt rapporten inklusive inledning och sammanfattning i samråd med de ingående myndigheterna.
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
När demokratin är på tillbakagång i världen och krig rasar i Europa ökar förväntningar på EU som global företrädare för demokrati, mänskliga rättigheter och en regelbaserad världsordning. EU:s stärker nu sin krishanteringsförmåga och medlemsländerna är överens om en ny så kallad civil pakt. I EU:s observatörsinsats i Armenien har arbetssätt prövats som gett lärdomar för framtiden.
2023-05-24 08:44FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökCarl Fredrik Birkoff är projektledare för FBA:s arbete med Östeuropa
Läs mer om våra experter