Ett säkrare, grönare och friare EU

Det svenska EU-ordförandeskapet har nått i mål. Bland resultaten finns en överenskommelse om hur EU:s civila krishanteringsinsatser ska stärkas, där FBA har bidragit, liksom till det omfattande stödet till Ukraina.

EU har haft en tid av svåra utmaningar. Rysslands krig mot Ukraina är ett direkt hot mot europeisk säkerhet och har långtgående konsekvenser för EU-ländernas ekonomi och energiförsörjning. Fortsatt militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina har därför varit centralt under det svenska ordförandeskapet, liksom stöd till återuppbyggnad och att underlätta landets väg mot ett framtida EU-medlemskap. FBA har bidragit till att stärka Ukrainas civila motståndskraft, för att viktiga institutioner i samhället ska kunna fortsätta att fungera. Läs mer här. 

Kriget har också aktualiserat behovet av att stärka EU:s krishanteringsförmåga och att skapa enighet om säkerhetsfrågor på längre sikt, vilket bland annat formuleras i EU:s strategiska kompass. Läs mer om Europas säkerhet här. 

Det finns 21 EU-insatser i Europa, Afrika och Asien, och Sverige är ledande i personalförsörjning per capita. FBA sekunderar civila experter som tjänstgör både i högkvarter och fält. Viktiga steg har tagits under ordförandeskapet för att utveckla och stärka EU:s förmåga att hantera kriser.

Personalbidrag | Folke Bernadotteakademin (fba.se)

Under det svenska ordförandeskapet enades EU:s medlemsländer om en ny civil pakt, som ska skapa effektivare civila krishanteringsinsatser som är redo att agera snabbare när nya hot uppstår. Pakten syftar till effektiva insatser som är mer flexibla och robusta, samt bättre rustade för framtida utmaningar. Läs mer här.

Flexibla krishanteringsteam i Armenien står förebild för framtida EU-insatser | Folke Bernadotteakademin (fba.se)

FBA har bidragit till utvecklingen av den civila pakten inom en rad olika områden där myndigheten har expertis. En del i förverkligandet av överenskommelsen mellan EU-medlemmarna handlar om att öka personalbidragen till insatserna.  Tillsammans med EU:s kunskapscenter för civil krishantering i Berlin har FBA arrangerat ett sommarforum där EU:S medlemsländer kunde identifiera sina främsta utvecklingsbehov. 
Läs mer här Civilian CSDP Summer Forum | Folke Bernadotteakademin (fba.se)

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

FBA och Polisen genomför jämställdhetsutbildning för moldaviska polischefer

Moldavien genomgår just nu en rad olika reformprocesser för att skapa en mer demokratisk statsapparat vilket Sverige ger sitt starka stöd till. FBA:s arbete med att stärka demokratiska principer i länder i vårt närområde skapar ökade möjligheter till bibehållen fred och säkerhet i Sverige.

2025-04-03 15:00

Läs våra publikationer

The Gender-Responsive Leader's Handbook

Gender equality is both a goal and a prerequisite for sustainable peace and development. FBA’s Gender-Responsive Leadership (GRL) Initiative is designed to support leaders and managers within organizations such as the EU, UN, ECOWAS, OSCE and the African Union to fulfill their central role in enabling gender equal peace, security and development work.

Dokument
Attribut
Författare:
Leslie Groves-Williams, Gabriela Elroy, Kristin Valasek
År:
2025
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter