Unga lyfts in i fredsarbete

FN:s medlemsstater har enats om att arbeta för att öka ungas inflytande, skapa former för unga att arbeta konfliktförebyggande och delta i fredsprocesser samt motverka extremism. FBA har fått i uppdrag av regeringen att göra en analys av hur Sverige på bästa sätt kan genomföra säkerhetsrådets resolution om unga, fred och säkerhet.

Antalet konflikter ökar, människor fördrivs från sina hem och fler än någonsin är på flykt. Unga utgör en allt större demografisk grupp. I dag lever mer än 600 miljoner unga i konfliktdrabbade eller sviktande stater.

– I en värld där nära hälften av befolkningen är under 24 år är det inte rimligt att unga står utanför beslut som i hög grad påverkar framtiden. Unga, fred och säkerhet är ett viktigt perspektiv för oss att lyfta in i arbetet för att skapa stabilitet och utveckling, säger Sven-Eric Söder, FBA:s generaldirektör.

Unga delaktiga i att förebygga konflikter

Området unga, fred och säkerhet är relativt nytt i FN:s säkerhetsråd. För drygt ett år sedan, i december 2015, antogs för första gången en resolution på temat, resolution 2250. Den åldersgrupp som definieras är 18-29 år.

– Vi kommer till hösten att lämna rekommendationer om hur Sverige kan genomföra resolutionen och bidra till ökat fokus på unga män och kvinnor i arbetet för fred, säkerhet och utveckling. En viktig aspekt är unga människors delaktighet i det konfliktförebyggande arbetet och inte minst att motverka radikalisering, säger Chris Coulter, chef för programmet för konfliktförebyggande på FBA.

Inom ramen för FBA:s strategiuppdrag i Colombia, Liberia, Mali, Demokratiska republiken Kongo och regionen Afrika söder om Sahara har arbete som rör unga, fred och säkerhet redan påbörjats.

Återgå till civilt liv i Colombia

I Colombia arbetar FBA sedan länge med avväpning och återanpassning av stridande i det långa inbördeskriget. Myndigheten ser nu över möjligheterna att underlätta för unga som deltagit i striderna att övergå till ett civilt liv. Det kan till exempel röra sig om utbytesprogram med arbetsplatsträning och utbildning. I Colombia är omkring 35 procent av befolkningen under 20 år.

FBA ger även stöd till Peace Works genom Fredsmiljonen. Tillsammans med lokala partners driver man en skola i Bogotá för att stärka unga som fredsaktörer till exempel genom att lära ut konflikthantering, mänskliga rättigheter, icke-våldsprinciper, kommunikation och projektledning.

Demokratiskt samtal i Liberia 

I Liberia, som också varit i inbördeskrig, är enligt uppskattningar över 40 procent av befolkningen under 15 år och medianåldern 18 år. FBA bidrar där till att stödja fredlig utveckling bland annat genom att, tillsammans med svenska ambassaden, stödja ungas deltagande i det demokratiska samtalet i samhället. Unga som fredsbyggare är ett viktigt tema i Liberia, särskilt i relation till de nationella val som hålls i landet under hösten 2017, som kan resultera i det första demokratiska överlämnandet av presidentmakten på många år. FBA har också involverat unga nyckelpersoner från Liberia i myndighetens dialog- och medlingsprogram.

Motverka radikalisering

En del av bakgrunden till FN:s initiativ till resolution 2250 är den ökande radikaliseringen bland unga. Nätrekryteringen till terrorverksamhet oroade säkerhetsrådet, som underströk behovet av att medlemsstaterna samarbetar för att förhindra exploateringen av unga. Staterna uppmuntrades att engagera civilsamhället för att utveckla strategier som möter extremismens våldsamma världsbild.

FBA ger även Fryshuset stöd genom Fredsmiljonen för att genomföra utbildningar som syftar till att motverka våldsbejakande extremism. Fryshuset kommer bland annat att utbilda svenska kommuner i att stärka ungas delaktighet i det förebyggande arbetet.

Foto från Liberia: Brittany Danisch

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny våldsvåg i norra Moçambique

Stora framsteg har gjorts för att avsluta den långvariga konflikt som präglat Moçambique sedan självständigheten 1975. Men nu har nya våldsamheter blossat upp i den konfliktdrabbade provinsen Cabo Delgado. Klara Grenhagen, insatsansvarig för FBA:s arbete i Moçambique, skriver om en invecklad konfliktdynamik med lång historia och globala geopolitiska kopplingar i ett inlägg på FBA-bloggen.

2024-04-04 14:01
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

Twitter