
11 myndigheter har på olika sätt bidragit under 2022 till Sveriges nationella handlingsplan för kvinnor, fred och säkerhet, men än kvarstår mycket.
Antalet väpnade konflikter ökar i världen. Dagens konflikter är mer komplexa och inbegriper fler aktiva grupper vilket gör dem svårare att lösa. Konflikter är kostsamma. Förutom att orsaka mänskligt lidande hindrar de samhällen från att utvecklas genom att slå sönder ekonomisk infrastruktur och social stabilitet – viktiga förutsättningar för utveckling.
Sveriges nya strategi för hållbar fred ska bidra till stärkt kapacitet i det internationella arbetet med att förebygga konflikter, bygga fred och stabila stater så att människor i högre utsträckning ska kunna leva tryggt. Strategin ska också stärka kapaciteten att vid behov genomföra insatser både globalt och i enskilda länder.
– Det är en bred strategi som passar vårt uppdrag. FBA är en expertmyndighet med värdefull kompetens inom fred, säkerhet och utveckling och kan här nyttja en stor bredd av sin expertis. Eftersom vi utför uppdrag med egen personal har vi goda möjligheter att vara flexibla och anpassa våra insatser över tid, säger Markus Derblom, chef för FBA:s enhet för konfliktprevention, fredsbyggnad och samhällsstyrning.
Strategin löper under fem år fram till 2022, vilket Markus Derblom ser som en fördel. Positivt är också att strategin riktar in sig på flera av de senaste FN-resolutionerna på området, menar han.
– Det ger oss möjlighet att arbeta långsiktigt och utveckla våra partnerskap med internationella och lokala aktörer som är verksamma på plats runt om i världen.
FBA ska bidra till sex av strategins åtta delmål. Arbetet ska ske i samråd med Sida och berörda utlandsmyndigheter. Det handlar om insatser för att stödja dialog, medling och försoningsprocesser. Stärka ledarskap och samverkan i insatser till skydd för civila. Avväpning, demobilisering och återanpassning av stridande. Bygga upp rättssäkra demokratiska institutioner, öka medborgarnas deltagande och möjligheter att utkräva ansvar. Kvinnors och ungas deltagande står i fokus. För att skapa fred som är hållbar måste alla delar av ett lands befolkning vara delaktiga i fredsarbetet.
Strategin öppnar också för FBA att ge stöd på lokal nivå i enskilda länder. Exempelvis om en process för freds- eller statsbyggnad på nationell nivå behöver förstärkas.
FBA har ett antal viktiga strategiuppdrag sedan tidigare, bland annat Afrika söder om Sahara, Colombia, Demokratiska republiken Kongo, Irak, Liberia, och Mali. Och fler är på gång.
Foto: UN Photo/Tobin Jones
MER FRÅN FÖRSTASIDAN
"Vi har gjort många insatser, ramverket finns på plats, men mer måste till för att kvinnor och flickor i världen ska få delta och påverka utvecklingen”. Det säger handläggare Sofia Hedlund, som på FBA sammanställt en färsk rapport över vad 11 svenska myndigheter gjort under 2022 för att bidra till Sveriges nationella handlingsplan för genomförandet av FN:s kvinnor, fred- och säkerhetsagenda (resolution 1325).
2023-11-28 16:50FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet
Läs mer om de länder där vi arbetarTill följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.
Så här bistår FBAFBA delar ut bidrag till ideella organisationer som arbetar med fred och säkerhet
Läs mer och ansökJohanna är expert på internationella fredsinsatser och civil-militär samverkan
Läs mer om våra experter