FBA:s arbete i Myanmar
Myanmar har sedan självständigheten 1948 präglats av auktoritärt styre och konflikter mellan regimen och olika etniska väpnade grupper. FBA:s arbete i landet syftar till att stärka respekten för rättsstatens principer och främja inkluderande fredsbyggande och dialog.I februari 2021 genomförde militären en statskupp i Myanmar. Statskansler Aung San Suu Kyi och president U Win Myint frihetsberövades, parlamentet upplöstes och en junta ledd av överbefälhavare Min Aung Hlaing tillsattes för att leda landet. Detta har försvårat arbetet för hållbar fred och demokrati. Efter kuppen avbröt FBA samarbetet med de statliga och delstatliga aktörer som kontrolleras av juntan. Verksamheten har i stället riktats in på samarbete med den så kallade demokratirörelsen, som är ett samlingsnamn för en bred skara organisationer som vägrar acceptera militärens kupp. En av demokratirörelsens centrala institutioner är parallellregeringen National Unity Government (NUG) .
FBA bidrar till en inkluderande och jämställd dialog kring hur rättsstatens principer ska främjas och hela befolkningens säkerhetsbehov tillgodoses i ett framtida federalt, demokratiskt Myanmar. Fokus ligger på den konstitutionsprocess som demokratirörelsen driver.
Myanmar har under en stor del av sin moderna historia varit en militärdiktatur med allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Efter 2010 skedde en gradvis liberalisering och 2016 tillträdde en huvudsakligen civil regering. Hoppet växte om fortsatt demokratisering, trots att militären behöll ett starkt inflytande över statsapparaten.
Regeringen och tio av landets många etniska väpnade grupper undertecknade ett eldupphöravtal 2015. Men de fredssamtal som följde ledde inte framåt. Istället intensifierades striderna på flera håll i landet. Kuppen 2021 förändrade sedan läget radikalt. Befolkningen protesterade resolut mot militären som svarade med ytterligare våld, och fler nya väpnade motståndsgrupper bildades runt om i landet.
Myanmar är även svårt präglat av en fattigdom som drastiskt förvärrats genom pandemin, kuppen och våldet. Ungefär halva befolkningen lever idag i fattigdom enligt FN:s beräkningar. Som ett resultat av de ökade striderna i landet efter kuppen har hundratusentals människor drivits på flykt och en redan svår humanitär situation i flera delar av landet har försämrats ytterligare.
Inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Myanmar arbetar FBA inom följande områden – med fokus på den konstitutionella processen:
Dialog och fredsmedling
I samarbete med centrala aktörer inom demokratirörelsen bidrar FBA till diskussionerna om ett framtida fredligt och demokratiskt Myanmar. Genom rådgivning och kapacitetsutveckling stärks inkludering av och dialog mellan de olika aktörerna, inklusive kvinnoorganisationer och andra som ofta marginaliseras. FBA bidrar även till samordning av internationellt, kapacitetsstärkande stöd till konstitutionsprocessen.
Säkerhetssektorreform
FBA arbetar för att stärka förutsättningarna för en inkluderande framtida reform av säkerhetssektorn. Fokus ligger på att åstadkomma en reformprocess där tidigare marginaliserade grupper deltar och att demokratisk styrning av säkerhetssektorn ska säkerställas i Myanmars konstitution.
Rättsstatsuppbyggnad, mänskliga rättigheter och stöd till val
Många etniska minoriteter har länge diskriminerats i Myanmar, och ansvariga för övergrepp har gått fria. FBA verkar för att öka förståelsen för rättsstaten och dess huvudsakliga funktioner för inkluderande och rättvisa samhällen, och därmed också hållbar fred.
FBA strävar efter att stärka kvinnors deltagande på samtliga områden i arbetet för fred, säkerhet och utveckling i landet.
Här kan du läsa hela strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Myanmar 2018–2022.
Läs mer
Nytt uppdrag för ett fredligare Myanmar
Mödosam väg mot demokrati i Myanmar
Faktablad om FBA:s arbete i Myanmar (engelska)
Foto: Eddy Milfort