Ny mottagare av FBA:s 1325-stipendium, till minne av Zaida Catalán

Ruqia Qudos från Afghanistan mottar stipendiet för FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, till minne av Zaida Catalán. Hon kommer att tillbringa ett år hos människorättsorganisationen och tankesmedjan Bytes for All i Pakistan.

Stipendiet, som lanserades av FBA 2020 på uppdrag av den svenska regeringen, riktar sig till unga fredsbyggare i konfliktdrabbade kontexter. Det ger dem en möjlighet att fördjupa sin kunskap och arbetslivserfarenhet i frågor som rör kvinnors deltagande i fredsbyggande och konfliktlösning i sina lokala kontexter. 

Ruqia valdes ut bland över 200 sökande till årets stipendium för Afghanistan, som ett erkännande för hennes kunskap och engagemang inom agendan för kvinnor, fred och säkerhet. På grund av säkerhetsläget i Afghanistan kommer hon att placeras i Islamabad, Pakistan. 

– I år fick vi in mer än fyra gånger så många ansökningar till Afghanistan/Pakistan jämfört med förra året, säger Isa Li Axberg, ansvarig handläggare för 1325-stipendiet på FBA. 

– Trots många kvalificerade sökande utmärkte sig Ruqia med sina starka meriter, omfattande volontärerfarenhet inom mänskliga rättigheter och sin tydliga vision för att främja hållbar fred och kvinnors rättigheter i Afghanistan. 

Inspirerad av personlig erfarenhet 

Ruqias engagemang för kvinnor, fred och säkerhet är rotad i hennes erfarenheter från uppväxten i Afghanistan. 

– Konflikter och kulturella hinder begränsar ofta afghanska kvinnors och flickors möjligheter och rättigheter, och jag har sett dessa utmaningar på nära håll, säger hon.   

Inspirerad av kvinnornas motståndskraft i strävan efter fred och jämlikhet, bestämde sig Ruqia för att använda sin utbildning inom datavetenskap för att utveckla tekniska lösningar som stärker kvinnor och främjar deras säkerhet och inkludering. 

Att möta kvinnors utmaningar i Afghanistan   

Situationen för kvinnor och flickor i Afghanistan är en central angelägenhet för Ruqia. Hon lyfter fram frågor som bristande tillgång till utbildning, få ekonomiska möjligheter och samhällsnormer som inskränker kvinnors roller i det offentliga livet. 

– Dessutom förvärrar den pågående konflikten och instabiliteten det könsbaserade våldet och begränsar kvinnors frihet och rörlighet, förklarar Ruqia.    

– Att ta itu med dessa frågor är avgörande, inte bara för att förbättra enskilda människors liv utan också för att främja den övergripande utvecklingen mot ett fredligt och säkert samhälle. 

En plattform för att driva förändring  

För Ruqia representerar stipendiet en plattform för att göra verklig skillnad.  

– Det är inte bara ett erkännande av mitt engagemang för kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter, utan stipendiet ger mig också verktygen att använda min utbildning i datavetenskap för att skapa lösningar på de utmaningar som kvinnor i konfliktzoner står inför, säger hon.  

Hennes år på Bytes for All (B4A) i Islamabad kommer att ge henne tillfälle att arbeta nära experter och människorättsförsvarare, fördjupa sin förståelse för skärningspunkten mellan kvinnors rättigheter och fredsbyggande, samt initiativ som adresserar dessa utmaningar. 

– Stipendiet ger mig möjlighet att bidra till att bygga en säkrare och mer rättvis miljö för alla kvinnor, särskilt i Afghanistan, där deras röster måste höjas och deras rättigheter skyddas, säger Ruqia.  

Långsiktiga visioner  

Ruqias långsiktiga mål är ambitiösa men fokuserade. Hon siktar på att arbeta på global nivå för att främja jämställdhet och mänskliga rättigheter, utveckla och genomföra strategier som skyddar kvinnor och flickor i konfliktområden och uppmuntra dem att delta aktivt i fredsprocesser.  

– Jag strävar efter att leda initiativ som ger kvinnor utbildningsmöjligheter och ekonomiska möjligheter, vilket bidrar till att bygga motståndskraftiga samhällen och främja hållbar fred, säger Ruqia och betonar sitt engagemang för att använda teknik för att öka säkerheten och jämställdheten. 

Kombinerar teknik med rättighetsarbete 

Ruqia, som för närvarande slutför sin kandidatexamen i datavetenskap vid National University of Sciences and Technology (NUST) i Islamabad, kombinerar sina akademiska kunskaper med praktisk erfarenhet av mänskliga rättigheter. Hennes engagemang i olika initiativ, t.ex. volontärarbete med AIESEC och som tolk, har utvecklat hennes förmåga att samarbeta med olika grupper. Ruqia talar flytande engelska, dari, urdu, pashto och grundläggande turkiska. År 2023 blev hon inbjuden av FN:s särskilda samordnare att delta i en fokusgrupp om Afghanistans utmaningar, vilket understryker hennes aktiva roll i frågor som rör fred och säkerhet. 

– Ruqia Qudos exemplifierar andan i 1325-stipendiet: en ung ledare som drivs av ett djupt personligt engagemang för att främja kvinnors rättigheter och fredsbyggande. Hennes resa speglar de bredare målen med stipendiet – att fostra och stödja unga fredsbyggare i början av sin karriär med beredskapen att ta sig an vår tids komplexa utmaningar med innovation, engagemang och medkänsla, säger Isa Li Axberg. 

Läs mer om 1325-stipendiet för 2024 och årets mottagare från Demokratiska Republiken Kongo (DRK). 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Ny mottagare av FBA:s 1325-stipendium, till minne av Zaida Catalán

Ruqia Qudos från Afghanistan mottar stipendiet för FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, till minne av Zaida Catalán. Hon kommer att tillbringa ett år hos människorättsorganisationen och tankesmedjan Bytes for All i Pakistan.

2024-09-11 09:43

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter

Lediga jobb