Ruqia Qudos från Afghanistan, en av årets mottagare av 1325-stipendiet.
Emilie Boyongo tilldelas 1325-stipendiet för kvinnor, fred och säkerhet
Emilie Boyongo från Demokratiska republiken Kongo är en av tre mottagare av 2024 års stipendium till stöd för FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Stipendiet, som instiftades till minne av Zaida Catalán, gör det möjligt för henne att vara placerad hos civilsamhällesorganisationen Kvinna till Kvinna i Bukavu under ett år.1325-stipendiet, som inrättades av FBA 2020 på uppdrag av den svenska regeringen, riktar sig till unga fredsbyggare i början av sin karriär. Det ger dem en möjlighet att fördjupa sig i frågor som rör kvinnors deltagande i fredsbyggande och konfliktlösning i sina lokala kontexter.
Emilie Boyongo erkänns för sina betydande insatser och sitt engagemang för agendan för kvinnor, fred och säkerhet (WPS). Hon valdes ut bland 35 kvalificerade sökande till årets stipendium i Demokratiska republiken Kongo (DRK).
– Vi hade många framstående sökande, men Emilie utmärkte sig genom sin djupa förståelse för den lokala kontexten i östra DRK, sin akademiska bakgrund inom utvecklingsstudier och informationsvetenskap samt sitt aktiva engagemang inom mänskliga rättigheter, särskilt för kvinnor och ungdomar. Hennes förmåga att uttrycka sin vision och passion för fredsbyggande bidrog också till valet, säger Isa Li Axberg, handläggare för 1325-stipendiet på FBA.
Engagemang för kvinnor, fred och säkerhet
Emilies engagemang för kvinnor, fred och säkerhetsfrågor präglas av uppväxten i en familj som är djupt involverad i försvaret av mänskliga rättigheter.
– Mitt engagemang kommer från att vara omgiven av inspirerande aktivister som arbetar med dessa frågor, och inte minst min mamma som alltid har varit min mentor och förebild, säger Emilie.
Hon följde ofta med sin mamma på fältaktiviteter, utbildningar och marscher som anordnades för att motverka våld mot kvinnor och barn i östra DRK, vilket påverkade henne djupt.
– Dessa erfarenheter fick mig att förstå de katastrofala följderna av konflikter och gav bränsle åt min önskan att arbeta för fred, tillägger hon.
Utmaningar i Demokratiska republiken Kongo
I sitt arbete fokuserar Emilie på två primära utmaningar: bristen på politisk representation för kvinnor och diskriminerande sociala normer.
– Kvinnors politiska representation har varit svag i DRK, men utnämningen av den första kvinnliga premiärministern är en positiv förändring. Jag tror att det är ett steg i rätt riktning, noterar Emilie.
Hon lyfter också fram förekomsten av diskriminerande normer:
– Dessa diskriminerande normer begränsar kvinnors tillgång till utbildning och ekonomiska möjligheter, och därför driver dessa frågor mitt arbete för att skapa en säkrare och mer inkluderande miljö för kvinnor och flickor, förklarar Emilie.
Stipendieförväntningar och bidrag
Att få 1325-stipendiet innebär en stor möjlighet för Emilie.
– Jag ser det som en möjlighet att få nya perspektiv, stärka den kunskap jag redan har och förbättra mina färdigheter för att kunna bidra mer effektivt till såväl freds- och säkerhetsinitiativ i mitt samhälle som globalt, säger hon.
Emilie ser också fram emot att få praktisk erfarenhet, lära sig av sina kollegor på Kvinna till Kvinna i Bukavu och fördjupa sin förståelse för FN:s säkerhetsråds resolutioner relaterade till WPS och ungas roll i fredsbyggande.
– I slutet av stipendieperioden hoppas jag ha bidragit till meningsfulla initiativ som främjar hållbar fred och stöd till kvinnor, säger Emilie.
Långsiktiga mål
Emilies långsiktiga mål är bland annat att etablera ett lokalt nätverk för att stödja kvinnor som påverkats av konflikter, förespråka förändringar i jämställdhetspolitiken och främja kvinnors deltagande i fredsbyggande processer. Hon vill också bidra till forskning som belyser kvinnors kritiska roll i fredsbyggande och främja fred genom icke-våldsamma metoder.
– Jag strävar ytterst efter att bidra till ett mer rättvist, inkluderande och jämlikt samhälle för kommande generationer, betonar Emilie.
Professionell bakgrund
Emilie studerar för närvarande till en Bachelor of Arts i utvecklingsstudier och samhällsvetenskap vid Catholic University of Eastern Africa (CUEA). Hon har en examen i biblioteks- och informationsvetenskap och har omfattande erfarenhet av kommunikation och hantering av sociala medier genom sitt arbete med Cris de la Femme DRC, en civilsamhällesorganisation som arbetar för mänskliga rättigheter. Hennes språkkunskaper i engelska, franska, swahili och lingala gör det möjligt för henne att effektivt kommunicera och samarbeta med olika intressenter.
Läs mer om 1325-stipendiet för 2024.