Nytt FBA-uppdrag i Colombia

FBA får i uppdrag att stötta den fortsatta fredsprocessen i Colombia. Det slår regeringen fast i den nya strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det krigshärjade landet. ”Det är otroligt positivt att Colombia nu har ett fredsavtal på plats, och jag är glad över att FBA får fortsätta bidra till fredsprocessen”, sa FBA:s generaldirektör Sven-Eric Söder på ett seminarium som FBA arrangerade om utvecklingen i Colombia.

FBA har i flera år stöttat fredsprocessen i Colombia, som i augusti utmynnade i ett fredsavtal mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan.

Nu har den svenska regeringen fattat beslut om en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Colombia 2016–2020. FBA får enligt strategin i uppdrag att fortsätta bidra till fredsprocessen i Colombia genom att stötta colombianska myndigheter och civilsamhällesorganisationer verksamma i Colombia. Stödet kan ske genom till exempel utbildning, sekunderingar och rådgivning. Det rör områdena säkerhetssektorreform, kvinnors delaktighet i fredsprocessen och avväpning, demobilisering och återintegrering av före detta kombattanter.

Utvecklingen i Colombia och FBA:s nya uppdrag diskuterades under det seminarium som FBA arrangerade i Stockholm den 20 september.
– Jag är tacksam för allt stöd vi fått av FBA, sa Colombias ambassadör i Sverige, Sonia Durán Smela, under seminariet.
– Vi hoppas nu kunna bygga ett helt nytt land, ett nytt samhälle.

Eamon Gilmore, EU:s särskilda sändebud till fredsprocessen i Colombia, berättade att han ser flera styrkor i fredsavtalet. Bland annat att stor vikt läggs vid konfliktens offer och deras rätt till kompensation, utveckling av landsbygden och utjämning av ekonomiska skillnader, och FARC:s förvandling från väpnad rörelse till politiskt parti med garanterade platser i parlamentet under en övergångsperiod. Han nämnde också att politiskt mod från president Santos sida har varit en viktig förutsättning för att driva processen framåt.
– Det är ett historiskt avtal, sa Eamon Gilmore.

Stefan Åström, projektledare på FBA:s program för avväpning, demobilisering och återintegrering av före detta kombattanter med lång erfarenhet av arbete i Colombia, kommenterade de snabba förändringarna i landet.
Saker vi har hoppats på, men inte trott skulle kunna hända, håller på att ske. En av de viktiga saker FBA gjort under åren har varit att ge råd till colombianska myndigheter om hur FARC:s vapen ska tas omhand. Nu säger fredsavtalet att FARC ska ha lämnat över alla vapen inom 180 dagar, sedan ska vapnen smältas ner och bli till statyer, sa Stefan Åström.
Han beskrev samtidigt framtiden som en stor utmaning.
– Många av de här människorna har länge vant sig vid att använda våld, många har fötts in i gerillan. Det blir inte enkelt att integrera dem i det civila samhället.

Ulrika Modéer, statssekreterare på Utrikesdepartementet med ansvar för internationellt utvecklingssamarbete, och Elsa Håstad, chef för Sidas enhet för Europa och Latinamerika, deltog också i seminariet. De betonade båda att Sveriges fortsatta stöd till Colombia, som implementeras av Sida och FBA, måste säkra kvinnors och ungdomars deltagande i fredsprocessen.

Deltog gjorde även Kai Eide, Norges ambassadör i Sverige. Norge har precis som Sverige spelat en viktig roll för att stötta fredsprocessen i Colombia. Norge har varit ett av två ”guarantor-countries” under den fyra år långa förhandlingsperioden.
– Nu behöver Colombia fortsatt internationellt stöd, inte minst finansiellt, sa Kai Eide.

Även Eamon Gilmore talade om omvärldens ekonomiska stöd till Colombia och den fond som EU har upprättat till stöd för fredsprocessen. Både ekonomiskt och politiskt stöd behövs för den fortsatta processen, enligt honom. Men först och främst behöver det colombianska folket godkänna fredsavtalet i den folkomröstning som ska hållas den 2 oktober.

– Att implementera ett fredsavtal är inte lätt. Det kommer säkert att dyka upp hinder på vägen. Då är det internationella stödet viktigt, sa Eamon Gilmore.

Läs mer

FBA har tidigare fått uppdrag inom Sveriges regionala strategi för utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara, och inom Sveriges bilaterala strategier för utvecklingssamarbete med Mali, Liberia och Demokratiska republiken Kongo.

Foto från Colombia: Pedro Szekely
Foto från seminariet i Stockholm: FBA

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter