Nytt FBA-uppdrag i Colombia

FBA får i uppdrag att stötta den fortsatta fredsprocessen i Colombia. Det slår regeringen fast i den nya strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det krigshärjade landet. ”Det är otroligt positivt att Colombia nu har ett fredsavtal på plats, och jag är glad över att FBA får fortsätta bidra till fredsprocessen”, sa FBA:s generaldirektör Sven-Eric Söder på ett seminarium som FBA arrangerade om utvecklingen i Colombia.

FBA har i flera år stöttat fredsprocessen i Colombia, som i augusti utmynnade i ett fredsavtal mellan den colombianska regeringen och FARC-gerillan.

Nu har den svenska regeringen fattat beslut om en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Colombia 2016–2020. FBA får enligt strategin i uppdrag att fortsätta bidra till fredsprocessen i Colombia genom att stötta colombianska myndigheter och civilsamhällesorganisationer verksamma i Colombia. Stödet kan ske genom till exempel utbildning, sekunderingar och rådgivning. Det rör områdena säkerhetssektorreform, kvinnors delaktighet i fredsprocessen och avväpning, demobilisering och återintegrering av före detta kombattanter.

Utvecklingen i Colombia och FBA:s nya uppdrag diskuterades under det seminarium som FBA arrangerade i Stockholm den 20 september.
– Jag är tacksam för allt stöd vi fått av FBA, sa Colombias ambassadör i Sverige, Sonia Durán Smela, under seminariet.
– Vi hoppas nu kunna bygga ett helt nytt land, ett nytt samhälle.

Eamon Gilmore, EU:s särskilda sändebud till fredsprocessen i Colombia, berättade att han ser flera styrkor i fredsavtalet. Bland annat att stor vikt läggs vid konfliktens offer och deras rätt till kompensation, utveckling av landsbygden och utjämning av ekonomiska skillnader, och FARC:s förvandling från väpnad rörelse till politiskt parti med garanterade platser i parlamentet under en övergångsperiod. Han nämnde också att politiskt mod från president Santos sida har varit en viktig förutsättning för att driva processen framåt.
– Det är ett historiskt avtal, sa Eamon Gilmore.

Stefan Åström, projektledare på FBA:s program för avväpning, demobilisering och återintegrering av före detta kombattanter med lång erfarenhet av arbete i Colombia, kommenterade de snabba förändringarna i landet.
Saker vi har hoppats på, men inte trott skulle kunna hända, håller på att ske. En av de viktiga saker FBA gjort under åren har varit att ge råd till colombianska myndigheter om hur FARC:s vapen ska tas omhand. Nu säger fredsavtalet att FARC ska ha lämnat över alla vapen inom 180 dagar, sedan ska vapnen smältas ner och bli till statyer, sa Stefan Åström.
Han beskrev samtidigt framtiden som en stor utmaning.
– Många av de här människorna har länge vant sig vid att använda våld, många har fötts in i gerillan. Det blir inte enkelt att integrera dem i det civila samhället.

Ulrika Modéer, statssekreterare på Utrikesdepartementet med ansvar för internationellt utvecklingssamarbete, och Elsa Håstad, chef för Sidas enhet för Europa och Latinamerika, deltog också i seminariet. De betonade båda att Sveriges fortsatta stöd till Colombia, som implementeras av Sida och FBA, måste säkra kvinnors och ungdomars deltagande i fredsprocessen.

Deltog gjorde även Kai Eide, Norges ambassadör i Sverige. Norge har precis som Sverige spelat en viktig roll för att stötta fredsprocessen i Colombia. Norge har varit ett av två ”guarantor-countries” under den fyra år långa förhandlingsperioden.
– Nu behöver Colombia fortsatt internationellt stöd, inte minst finansiellt, sa Kai Eide.

Även Eamon Gilmore talade om omvärldens ekonomiska stöd till Colombia och den fond som EU har upprättat till stöd för fredsprocessen. Både ekonomiskt och politiskt stöd behövs för den fortsatta processen, enligt honom. Men först och främst behöver det colombianska folket godkänna fredsavtalet i den folkomröstning som ska hållas den 2 oktober.

– Att implementera ett fredsavtal är inte lätt. Det kommer säkert att dyka upp hinder på vägen. Då är det internationella stödet viktigt, sa Eamon Gilmore.

Läs mer

FBA har tidigare fått uppdrag inom Sveriges regionala strategi för utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara, och inom Sveriges bilaterala strategier för utvecklingssamarbete med Mali, Liberia och Demokratiska republiken Kongo.

Foto från Colombia: Pedro Szekely
Foto från seminariet i Stockholm: FBA

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Stipendiemöjlighet för unga ledare inom kvinnor, fred och säkerhet i Ukraina

Är du en ung förändringsaktör i början av din karriär med ett stort engagemang för kvinnor, fred och säkerhet? Har du erfarenhet från arbete inom detta område i Ukraina och vill ta ditt engagemang till nästa nivå? Då har du möjligheten att ansöka om 1325-stipendiet för 2024/2025.

2024-11-18 10:30

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter

Lediga jobb