FBA:s arbete i Östeuropa

Länderna i Östeuropa rankas relativt högt i FN:s index för mänsklig utveckling, men den politiska och demokratiska utvecklingen är instabil och varierar mellan länderna. Systematisk korruption och lågt förtroende för offentliga institutioner är gemensamma utmaningar.

Sveriges strategi för reformsamarbete med Östeuropa 2021–2027 innefattar länderna Azerbajdzjan, Armenien, Belarus, Georgien och Moldavien. Sedan 2024 sker FBA:s och övrigt svenskt biståndssamarbete med Ukraina inom en egen strategi.

Efter Sovjetunionens fall har Rysslands inblandning i ländernas politik och kränkningar av deras territorier försvårat en fredlig utveckling, och den politiska och demokratiska utvecklingen är instabil och varierad. Den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina 2022 är en allvarlig upptrappning av den krigföring som Ryssland har bedrivit i Ukraina och regionen​.

Samtidigt som internationella mätningar rankar länderna i Östeuropa förhållandevis högt finns fortsatt stora sociala och ekonomiska ojämlikheter mellan olika delar av befolkningen. HBTQI-personer, etniska minoriteter och internflyktingar utgör några av de mest utsatta grupperna.

Systematisk korruption som genomsyrar alla samhällsnivåer är ett omfattande problem i flertalet av länderna. Bristande transparens och ansvarstagande gör att förtroendet för rättsväsende och andra offentliga institutioner är lågt, samtidigt som tillgången till samhällsservice som sjukvård och utbildning i många fall är bristfällig.

Närmandet till EU utgör en positiv drivkraft för reformer inom demokrati och mänskliga rättigheter i regionen. Ukraina, Moldavien och Georgien ansökte om EU-medlemskap kort efter efter Rysslands fullskaliga invasion. Ukraina och Moldavien har tagit stora steg framåt i reformer och i vägen till EU.

Moldavien – stöd till demokratisk samhällsstyrning

Moldavien har inlett en omfattande reformagenda med målet att ansluta sig till EU. Landets strategi för reform av den offentliga förvaltningen är nära anknuten till demokratiska principer och rättsstatsprincipen. Strategin betonar regeringens åtagande att öka transparensen och ansvarstagandet inom sina institutioner. För att uppnå målen riktas fokus även mot den viktiga rollen som tjänstepersoner spelar i att driva förändring. FBA ger bland annat stöd till reform av statsförvaltning i Moldavien genom utbildningsinitiativet SPRINT.

SPRINT – utbildningsinitiativ för tjänstepersoner

År 2023 utvecklade National Democratic Institute (NDI), i samarbete med Moldaviens statsförvaltning, ett utbildningskoncept riktat mot unga tjänstepersoner på mellannivå och chefer från relevanta departement. Syftet är att fördjupa deras kunskap om demokratisk samhällsstyrning och kapacitet att bidra till genomförandet av reformer.

FBA ombads senare att utveckla och implementera ett utbildningsprogram, SPRINT, baserat på detta koncept. Flera ómgångar av utbildningen har sedan dess arrangerats av FBA i samarbete med NDI för Moldaviens statsförvaltning.

Läs mer om SPRINT 2.0 här (nyhetsartikel och intervjuer på engelska).

Utöver FBA:s arbete med Moldavien utforskar myndigheten möjligheter till att stödja Armenien inom ramen för samarbetsstrategin för Östeuropa.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia

I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.

2024-12-16 12:35

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter