År 2020 inrättades 1325-stipendiet, tillägnat minnet av jämställdhetsexperten och fredsbyggaren Zaida Catalán.
FBA:s arbete i Mali
Extremism, människohandel och laglöshet utgör svåra utmaningar för Mali. Kränkningarna av mänskliga rättigheter är omfattande. FBA har i uppdrag att stärka kapaciteten hos individer och institutioner i landet att främja säkerhet och demokratisk utveckling.Konflikten i Mali har pågått sedan 2012 då tuaregrebeller och radikala islamister gick samman och tog kontroll över norra delen av landet. 2015 undertecknades ett fredsavtal mellan rebellerna och regeringen, men fredsprocessen går långsamt och väpnade attacker sker regelbundet.
FN har sedan 2013 haft en fredsinsats på plats i Mali, MINUSMA. Det anses vara den farligaste FN-insatsen i världen just nu med flest dödsfall. MINUSMA har i uppdrag att stabilisera landet, skydda civilbefolkningen från våld och bidra till att återetablera statlig kontroll över hela Mali.
FBA arbetar med följande områden inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Mali:
Kvinnor, fred och säkerhet
Könsbaserat våld är ett utbrett problem i Mali, inte minst i krigets spår. Men kvinnor saknar i stora delar tillträde till, och inflytande över, fredsprocessen. I samverkan med UN Women stödjer FBA den maliska statens arbete med att ta fram en ny nationell handlingsplan för kvinnor, fred och säkerhet. FBA har också finansierat en studie om kvinnors möjlighet att delta i fredsprocessen i Mali.
Dialog och fredsmedling
Mali har ett försoningsministerium i huvudstaden Bamako, som håller på att bygga upp regionala team som kan arbeta med dialog och fredsmedling runtom i landet för att förebygga och lösa konflikter på lokal nivå. FBA ger stöd till arbetet genom utbildning och expertrådgivning. FBA har också tagit fram en skräddarsydd handbok i dialog och medling för Malis försoningsministerium och de regionala medlingsteamen.
Säkerhetssektorreform
Statens närvaro, med bland annat säkerhetsaktörer som polis och militär, är svag i särskilt de centrala och norra delarna av landet. FBA har finansierat en undersökning gjord av Malis statistikmyndighet om hur 15 000 hushåll på olika platser i landet upplever sin säkerhet. Statistiken ger beslutsfattare i Mali ett underlag för att utforma lämpliga insatser och reformer av säkerhetssektorn.
Här kan du läsa strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali 2021–2025.
Läs mer
FBA viktig aktör i utvecklingssamarbetet med Mali
Film: Susanna är utsänd från FBA till Mali
Satsning på stöd till fredsprocessen i Mali
Omvärldens engagemang viktigt i det konfliktdrabbade Mali
Foto: UN Photo/Harandane Dicko