Satsning på stöd till fredsprocessen i Mali

Fredsprocessen i Mali går skakigt och säkerhetssituationen är fortsatt svår i stora delar av landet, inte minst för kvinnor. Nu satsar FBA på stöd till de regionala team för dialog och medling som finns i Mali, och på att utbilda nyckelpersoner i Malis statsförvaltning i ett jämställdhetsperspektiv på fredsarbete.

Konflikten i Mali har pågått sedan 2012 då tuaregrebeller och radikala islamister gick samman och tog kontroll över norra delen av landet. 2015 undertecknades ett fredsavtal mellan rebellerna och regeringen, men fredsprocessen går långsamt och hårda strider fortsätter att skaka landet.

När den svenska regeringen 2016 tog beslut om en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Mali, fick FBA i uppdrag att bidra till strategin inom området fred och säkerhet.

– I vårt uppdrag ingår bland annat att verka för att kvinnor ska inkluderas i fredsarbetet i Mali. Ur ett rättvise- och demokratiperspektiv är det självklart att de ska delta, kvinnor utgör ju halva befolkningen. Kvinnor är också i högsta grad påverkade av konflikten i landet, och deras erfarenheter och åsikter måste tas tillvara i fredsprocessen, säger Ylwa Renström Svensson, vikarierande projektledare för FBA:s arbete i Mali.

Hon framhåller att maliska kvinnor på många sätt är diskriminerade, och att konflikten förvärrat deras situation ytterligare.

– Kvinnor i Mali har till exempel mindre tillgång till utbildning och avlönat arbete än män. Kvinnlig könsstympning och andra former av våld mot kvinnor är utbrett. Och konflikten som härjat Mali på senare år har gjort att islamistiska grupper som är motståndare till kvinnors rättigheter har vuxit sig starkare.

Sedan FBA fick uppdraget i Mali har myndigheten undersökt olika sätt att kunna stärka kvinnors deltagande i fredsprocessen i landet. En av de första insatserna som FBA gjorde var att sända ut en svensk expert till UN Women i Mali, som sedan 2017 har funnits på plats i huvudstaden Bamako och stöttat UN Women och Malis kvinnoministerium i arbetet med att revidera den nationella handlingsplanen för kvinnor, fred och säkerhet.

– Vår utsända har varit delaktig i att utforma konsultationer med människor från olika delar av landet för att samla in synpunkter på handlingsplanen. Den nya versionen är mer inkluderande och tar större hänsyn till olika gruppers behov. Det finns skillnader inte bara mellan män och kvinnor, utan också beroende på samhällsklass, folkgrupp eller om du bor i en stad eller på landsbygden, samt vilken region du bor i, säger Ylwa.

Vid Malis olika departement, eller ministerier, finns personer som utsetts för att samordna arbetet för jämställdhet. Dessa så kallade fokalpunkter är ansvariga för att den nationella handlingsplanen för kvinnor, fred och säkerhet följs.

–  Kvinnoministeriet uttryckte ett behov av utbildning för fokalpunkterna och utifrån det har FBA utformat ett kapacitetsstärkande program. I oktober 2018 var det premiär för FBA:s utbildningssatsning, säger Ylwa.

24 fokalpunkter utbildades då i jämställdhetsintegrering i fredsarbete av FBA:s experter på området. Det följdes upp av ett utbyte i början av 2019, som FBA samordnade. Hälften av de maliska fokalpunkterna för jämställdhetsfrågor reste till Liberia och den andra hälften till Nigeria, för att se hur arbetet med kvinnor, fred och säkerhet fungerar där.

– Det var väldigt uppskattat och deltagarna fick många nya idéer som kan användas i Mali, säger Ylwa.

I april tar FBA nästa steg i utbildningssatsningen för fokalpunkterna vid Malis ministerier. Den här gången är det en så kallad training of trainers-utbildning som hålls i Bamako.

– Målet är att fokalpunkterna själva ska kunna hålla i utbildningar i jämställdhetsintegrering sedan, för sina kollegor i statsförvaltningen men också för andra aktörer som är viktiga i fredsprocessen, säger Ylwa.

Som en del av konceptet att få människor att sprida kunskap vidare, hålls training of trainers-utbildningen av en expert från FBA tillsammans med två tidigare deltagare i FBA:s fredsbyggarprogram i Demokratiska republiken Kongo.

– Det är jättekul att vi nu kan använda två tidigare deltagare från FBA:s projekt i Kongo som utbildare i Mali. Det är ett sätt att sprida ringar på vattnet och skapa ett värdefullt utbyte mellan dessa länder.

FBA finansierar även en studie om kvinnors möjligheter att delta i fredsprocessen i Mali. Den utförs av PRIO, Peace Research Institute Oslo. Slutrapporten ska släppas i juni, berättar­ Ylwa.

– Den bygger på fokusgruppsundersökningar som PRIO har gjort med både kvinnor och män i två städer i centrala Mali, Segou och Mopti, och Timbuktu i norr. Resultaten kommer att vara ytterligare en pusselbit som kan hjälpa beslutsfattare i Mali att förstå vilka hinder som finns för kvinnor att delta i fredsprocessen i olika delar av landet, och vilka åtgärder som kan minska hindren.

I FBA:s uppdrag i Mali ingår också att ge stöd till dialog- och fredsmedlingsinitiativ. En handbok i dialog och medling, som FBA tagit fram tillsammans med Malis försoningsministerium, lanseras nu. Malis försoningsministerium håller på att bygga upp regionala team som ska arbeta i hela landet för att förebygga och lösa konflikter på lokal nivå, och handboken är skräddarsydd för dem.

– Lokala konflikter är ett stort hot mot människors säkerhet i många delar av Mali. Vårt mål är att stärka maliska statens kapacitet att hantera dessa konflikter på ett fredligt sätt genom medling, säger Christian Altpeter som lett arbetet med handboken på FBA.

En tredje del av FBA:s uppdrag i Mali rör stöd till reformer av säkerhetssektorn i landet. FBA finansierar bland annat en sammanställning av statistik om hur 15 000 hushåll i Mali upplever sin säkerhet. Sammanställningen görs av Malis nationella statistikinstitut, och rapporten kommer att lanseras i höst. Statistiken ska ge beslutsfattare i Mali ett underlag för att utforma lämpliga insatser för att förbättra människors säkerhet, till exempel reformer av polisen eller militären.

Foto: Ralf Steinberger

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Somalias unga kräver politiskt inflytande

Personer under 35 år utgör tre fjärdedelar av Somalias befolkning. Trots det har de aldrig fått delta i ett nationellt val. På grund av ett åldershierarkiskt politiskt system baserat på klantillhörighet och indirekta val har Somalias unga länge saknat inflytande och representation i de beslutsprocesser som påverkar dem. Efter en landsomfattande serie av möten med unga somalier finns nu konkreta förslag på reformer som kan öka deras möjligheter att påverka politiskt.

2024-07-17 09:54

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter