Fria och rättvisa val – en förutsättning för demokratins överlevnad

Den 11 maj genomför Albanien parlamentsval, ett viktigt tillfälle för att säkerställa att landets demokratiska utveckling fortsätter i rätt riktning. På plats finns ett fyrtiotal svenska valobservatörer, sekonderade av FBA, vars uppgift är att opartiskt observera och rapportera om valprocessen. Deras närvaro är en del av ett internationellt samarbete som stärker legitimiteten för val världen över. Men varför behövs egentligen internationell valobservation – och varför är fria och rättvisa val så viktiga? 

Varför fria och rättvisa val? 

Fria och rättvisa val handlar inte enbart om rösträtt, utan också om den bredare demokratiska infrastrukturen. Det handlar om allas rätt att delta fritt i politiken, att få tillgång till korrekt och opartisk information, och att politiska partier kan konkurrera på lika villkor. Ett val är fritt när väljare kan rösta utan hot eller påtryckningar. Ett val är rättvist när det präglas av transparens, jämlikhet mellan kandidater och partier, och där rösterna räknas öppet och korrekt. 

Albanien är ett land med en komplex historia där övergången från auktoritärt styre till demokrati fortfarande innebär utmaningar. I sådana kontexter blir val särskilt avgörande för landets långsiktiga demokratiska utveckling och politiska stabilitet. 

Sverige har varit en engagerad partner i Albaniens demokratiseringsarbete, inte minst inför årets parlamentsval. 

– Sverige är en tongivande aktör i Albanien och en av de största bilaterala givarna av EU-medlemsländerna. Inför parlamentsvalet har Sverige gett omfattande stöd till OSSE och Albaniens centrala valkommission för att genomföra det nya systemet för utlandsröstning, avpolitisering av lokala valkommissioner, och förbättring av det rättsliga ramverket för val och folkomröstningar, förklarar Viktor Gunnarsson Popović, politisk rapportör, främjare och kommunikationsansvarig på Sveriges ambassad i Tirana. 

Det svenska stödet till fria och rättvisa val är också tätt kopplat till Albaniens EU-närmande. 

– Det övergripande syftet med det svenska reformstödet till Albanien är att förbereda landet för EU-medlemskap. Att säkerställa fria och rättvisa val är ett fundamentalt krav för att Albanien ska kunna gå med i EU och därför är det svenska stödet på valområdet mycket viktigt, samtidigt som det bidrar till en konsolidering av demokratiska institutioner som är nödvändig för att den albanska demokratin ska bestå i det långa loppet, säger Viktor Gunnarsson Popović.

Personal vid Sveriges ambassad i Tirana visar Albaniens Centrala valkommission hur utlandsröstning går till för svenska medborgare i samband med EU-valet 2024. Sverige ger omfattande stöd till valreform i Albanien, varav utlandsröstning är en viktig komponent.

För första gången har albaner bosatta utomlands kunnat poströsta i ett parlamentsval. På bilden väntar röster från diasporan i ett särskilt rösträkningscenter.

Valobservation – ett redskap för öppenhet och demokrati 

Valobservation är ett etablerat verktyg för att främja öppna och transparenta valprocesser. Observatörerna ingriper aldrig i valprocessen – de bevakar, dokumenterar och rapporterar vad de ser. Rapporteringen bidrar sedan till att ge en tydlig bild av valets genomförande och pekar på områden där förbättringar kan göras framöver. Observatörernas närvaro i vallokaler, under rösträkning och under valkampanjer ökar transparensen och kan bidra till ökat förtroende för valresultatet hos både väljare och det internationella samfundet. 

– Alla deltagande stater bjuds in att bidra med valobservatörer till OSSE:s insatser, men beslutar själva hur omfattande deras bidrag blir. Sveriges stora bidrag här är ett uttryck för hur högt vi värderar fria och demokratiska val, och hur starkt vi stödjer valobservation som verktyg. Det är glädjande att vi har så många kunniga och engagerade valobservatörer som är beredda att ta sig an detta viktiga uppdrag, säger Stina Larserud, senior specialist på enheten för sekonderingar och valobservation på FBA. 

FBA:s valobservatörer som nu befinner sig i Albanien agerar inom ramen för OSSE:s internationella valobservationsinsats. Genom tidigare observationer i Serbien, Nordmakedonien och Uzbekistan har man sett hur dessa insatser stärker valmyndigheternas förmåga att genomföra val enligt demokratiska principer. 

Att Sverige är en av de mest engagerade deltagarna i OSSE:s valobservationsinsats i Albanien märks tydligt: 

– Av totalt ca. 240 valobservatörer från OSSE/ODIHR vid parlamentsvalet i Albanien kommer över 40 från Sverige. Sverige ses i Albanien som en förkämpe för öppna och demokratiska samhällen, men också som ett land som bidrar till Albaniens utveckling med konkreta insatser som är viktiga för allmänheten, säger Viktor Gunnarsson Popović. 

Valobservation handlar inte enbart om att följa en enskild valdag, det är också ett sätt att bidra till långsiktig demokratiutveckling. 

– Genom internationell valobservation kan en objektiv bedömning av ett lands valprocess göras, vilket sedan resulterar i en sammanställning av konkreta åtgärder som bör vidtas för att stärka demokratin till nästa val. Det nuvarande svenska stödet till valreform i Albanien grundar sig i den rapport som OSSE/ODIHR publicerade efter det senaste parlamentsvalet 2021 och lokalvalen 2023. Rapporten från årets val lär ligga till grund för framtida stöd, säger Viktor Gunnarsson Popović. 

Hot mot fria val – hybrida hot och påverkan 

Men fria val är aldrig garanterade. I dagens värld utsätts demokratin allt oftare för hybrida hot – en kombination av både fysiska hot och digitala attacker, desinformation och politisk manipulation från olika aktörer, ibland med utländsk inblandning. Dessa hot syftar till att minska medborgarnas förtroende för valet och kan skapa tvivel kring legitimiteten hos demokratiska institutioner. 

– Vi har sett hur val i vårt närområde på senare tid har utsatts för påverkanskampanjer som undergrävt deras legitimitet, och i vissa fall, som i Rumänien, lett till att valresultatet inte erkänts, säger Stina Larserud. 

Viktor Gunnarsson Popović beskriver situationen i Albanien så här: 

– I Albanien är förekomsten av hybridhot inte lika hög som i vissa andra länder på Västra Balkan, men den är inte obefintlig. Den äldre generationen albaner tar del av nyheter främst via TV, medan den yngre generationen flitigt använder sig av sociala medier. Samtidigt är mediekunskapen generellt sett låg, vilket medför att många albaner är mottagliga för desinformation. 

I Albanien, liksom i många andra länder, är skyddet av informationsflöden och förmågan att identifiera och bemöta desinformation avgörande för att skydda valets integritet. Valobservatörernas roll inkluderar därför också att vara uppmärksamma på tecken på dessa moderna hot. 

Demokratins ständiga utmaning 

Demokrati handlar om mer än bara ett valsystem; det är en kontinuerlig process som kräver underhåll och aktivt arbete. Albanien illustrerar tydligt hur komplex och krävande övergången från auktoritärt styre till ett demokratiskt samhälle kan vara. Genom internationell valobservation bidrar FBA konkret till att stärka förutsättningarna för ett demokratiskt och stabilt samhälle. 

När Viktor Gunnarsson Popović beskriver Albaniens demokratiska resa understryker han både framgångarna och behovet av fortsatt arbete: 

– Albanien har genomgått en sanslös utveckling sedan 90-talet, från att ha varit ett av världens fattigaste och mest stängda länder till att vara ett modernt samhälle med en av Europas högsta tillväxter. Levnadsstandarden har ökat kraftigt men övergången till demokrati har inte varit helt enkel. Ett aktivt demokratifrämjande behövs fortfarande för att förhindra tillbakagång av de framsteg som gjorts. Demokrati ska per definition omfatta alla: rika såväl som fattiga, män såväl som kvinnor, storstadsbor såväl som boende på landsbygden. 

Albaniens utveckling visar att demokrati är ett långsiktigt åtagande som kräver kontinuerligt stöd och gemensamt ansvarstagande. Fria och rättvisa val är centrala för att bygga legitima institutioner och hållbara samhällen. Genom att bidra till öppenhet och tillit i valprocesser stärker vi inte bara den demokratiska utvecklingen i ett enskilt land – vi försvarar också en grundläggande rättighet: varje människas frihet att välja sin framtid. 

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Fria och rättvisa val – en förutsättning för demokratins överlevnad

Den 11 maj genomför Albanien parlamentsval, ett viktigt tillfälle för att säkerställa att landets demokratiska utveckling fortsätter i rätt riktning. På plats finns ett fyrtiotal svenska valobservatörer, sekonderade av FBA, vars uppgift är att opartiskt observera och rapportera om valprocessen. Deras närvaro är en del av ett internationellt samarbete som stärker legitimiteten för val världen över. Men varför behövs egentligen internationell valobservation – och varför är fria och rättvisa val så viktiga? 

2025-05-09 15:37

Läs våra publikationer

The Gender-Responsive Leader's Handbook

Gender equality is both a goal and a prerequisite for sustainable peace and development. FBA’s Gender-Responsive Leadership (GRL) Initiative is designed to support leaders and managers within organizations such as the EU, UN, ECOWAS, OSCE and the African Union to fulfill their central role in enabling gender equal peace, security and development work.

Dokument
Attribut
Författare:
Leslie Groves-Williams, Gabriela Elroy, Kristin Valasek
År:
2025
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter