Zaida Catalán-klubben: Stärker kvinnors roll i arbetet för fred, säkerhet och klimaträttvisa i Demokratiska republiken Kongo

Två tidigare mottagare av FBA:s 1325-stipendium, Nathalie Ndimubanzi och Judith Maroy, har grundat Zaida Catalán-klubben – en ungdomsledd organisation med fokus på kvinnor, fred och säkerhet i Demokratiska republiken Kongo. Hur banade stipendiet vägen från teori till handling?

FBA:s 1325-stipendium, som instiftades till minne av jämställdhetsexperten Zaida Catalán, ger unga kvinnor i konfliktdrabbade regioner som Demokratiska republiken Kongo (DRK) möjlighet att bli förändringsaktörer. Nathalie Ndimubanzi var en av de första mottagarna av stipendiet, och Judith Maroy fick stipendiet 2022. Under sin tid på civilsamhällesorganisationen Kvinna till Kvinna i Bukavu, DRK, fördjupade båda kvinnorna sitt engagemang för fredsbyggande, vilket ledde fram till att de grundade Zaida Catalán-klubben.

– Genom FBA:s stipendium och arbetet med Kvinna till Kvinna har jag kunnat tillämpa mina teoretiska kunskaper i verkliga situationer och förstå vilka utmaningar kvinnor i konfliktzoner står inför. Det gav mig också färdigheter och ett nätverk som sammantaget stärkt mitt engagemang för att ge kvinnor och flickor möjlighet att delta aktivt i fredsbyggandet, säger Judith.

Nathalie håller med och tillägger:

– Stipendiet gav mig en djupare förståelse för resolutionerna 1325 och 2250, och jag fick färdigheter inom opinionsbildning, insamling och programhantering. Tack vare det här blir drömmen om att inte lämna någon utanför gradvis verklighet genom Zaida Catalán-klubben.

Deras gemensamma vision och drivkraft har format organisationens uppdrag och lagt en stark grund för dess framtida påverkan på kvinnor och unga i konfliktdrabbade områden.

En plattform för ungdomsengagemang och fredsbyggande

Idag är Zaida Catalán-klubben en aktiv plattform för ungdomsledd aktivism, baserad i Bukavu och Goma. Klubben består av tio unga ledare som brinner för att främja fred, säkerhet och kvinnors engagemang i DRK. I samarbete med universitetet i Goma anordnade klubben nyligen ett diskussionsforum om ungdomsengagemang på den internationella fredsdagen.

– Ungdomar utgör en stor del av befolkningen i konfliktdrabbade områden, särskilt i DRK. De kommer med innovativa idéer och har kommunikationsfärdigheter, särskilt inom sociala medier, vilket är värdefulla tillgångar i fredsbyggande, säger Judith.

Nathalie instämmer och säger:

– Ungdomar är dynamiska och redo att lansera initiativ för att främja fred och säkerhet. Det är viktigt att stödja deras engagemang och kanalisera deras ansträngningar till fredsprocesser som skapar positiv förändring.

Främjar kvinnors engagemang för klimaträttvisa

Utöver ungdomsengagemanget lyfter Zaida Catalán-klubben fram den avgörande roll som kvinnor spelar i arbetet för klimaträttvisa. Med grundarnas förståelse för kopplingen mellan fred, säkerhet och miljöfrågor har klubben etablerat ett fokus på klimaträttvisa med betoning på kvinnors roll i arbetet mot klimatförändringarna. Med stöd från Women's International Peace Center har klubben inlett ett projekt på temat. Under en åttamånadersperiod syftar projektet till att stärka kvinnor som ledare och förespråkare för klimatåtgärder i DRK.

– FBA:s workshops om klimatsäkerhet och utbyten med andra fredsaktörer, hjälpte oss att förstå den komplexa kopplingen mellan miljöfrågor och genus, säger Judith.

Hon framhåller hur klimatförändringarna oproportionerligt påverkar kvinnor och flickor, vilket förvärrar könsrelaterade ojämlikheter och underminerar fredsarbetet.

– Att integrera genusperspektiv i miljöpolitiken och erkänna kvinnor som förändringsagenter är därför avgörande för att uppnå jämställdhet och hållbar fred.

Ett levande arv efter Zaida Catalán och framtida ambitioner

Zaida Catalán-klubben speglar FBA:s mål med 1325-stipendiet – att ge unga personer möjlighet att bli ledare i fredsprocesser och säkerhetsarbete. Nathalie och Judiths resa från stipendiater till grundare av ett ungdomslett initiativ visar på vilken effekt investeringar i kvinnors ledarskap kan ha.

– Zaida Catalán var en hängiven fredsbyggare och förespråkare för kvinnors rättigheter. Vi hämtar ständigt inspiration från hennes mod, medkänsla och engagemang i vårt arbete med att mobilisera och inspirera fler unga kvinnor att arbeta för fred och jämställdhet, säger Judith.

Framöver planerar Zaida Catalán-klubben att utöka sin räckvidd genom att skapa fredsklubbar på skolor och universitet i Goma och Bukavu. Dessa klubbar kommer att engagera unga människor i diskussioner och aktiviteter kring fred, säkerhet och klimaträttvisa, och säkerställa att deras påverkan fortsätter att växa. Nathalie och Judith ser framför sig att klubben ska bli en ledande ungdomsledd organisation, både i DRK och internationellt, med fokus på fredsbyggande, klimaträttvisa och stärkande av unga och kvinnors egenmakt.

1325-stipendiet, till stöd för FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet, instiftades av FBA 2020 på uppdrag av den svenska regeringen. Det riktar sig till unga fredsbyggare i början av sina karriärer, med ett starkt engagemang för agendan för kvinnor, fred och säkerhet. Stipendiet ger dem en möjlighet att fördjupa sig i frågor som rör kvinnors deltagande i fredsbyggande och konfliktlösning i deras lokala kontexter. Läs mer om 1325-stipendiet för 2024.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Zaida Catalán-klubben: Stärker kvinnors roll i arbetet för fred, säkerhet och klimaträttvisa i Demokratiska republiken Kongo

Två tidigare mottagare av FBA:s 1325-stipendium, Nathalie Ndimubanzi och Judith Maroy, har grundat Zaida Catalán-klubben – en ungdomsledd organisation med fokus på kvinnor, fred och säkerhet i Demokratiska republiken Kongo. Hur banade stipendiet vägen från teori till handling?

2024-10-18 14:51

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter