Vad säger forskningen om framtidens konflikter?

Vad avgör hur krig och konflikter kommer se ut under den närmsta framtiden? Och hur ser villkoren ut för aktörer som arbetar för fred? Dessa frågor har analyserats av FBA:s forskningsteam i en sammanställning av de trender som förväntas prägla globala konflikter och arbete för fred under de kommande åren.

Vi lever i en tid av växande konflikter och politisk oro. Under 2023 pågick fler konflikter än det någonsin gjort sedan slutet av andra världskriget.

Så inleder FBA:s forskningschef Johanna Malm senaste inlägget på FBA-bloggen. I inlägget presenteras resultatet av en analys av globala konflikttrender som förväntas påverka krig och konflikt och arbete för fred under de fem kommande åren.

Analysen genomfördes av myndighetens forskningsteam med stöd från medlemmar i FBA:s internationella forskararbetsgrupper.

– Vi har kartlagt de globala konflikttrender som förväntas prägla världen under de kommande åren. Analysen är slutresultatet av en process i flera steg och bygger på expertbedömningar direkt från världsledande forskare inom fred, säkerhet och utveckling samt befintlig forskningslitteratur, säger Johanna Malm.

Både välkända och mer okända trender

Bland trenderna som forskarna ringar in finns till exempel klimatförändringar, demokratisk tillbakagång på flera platser i världen och ökande hybrida hot. Men även andra fenomen berörs, som kanske är mindre omtalade. Ett exempel är att autokratiska stater i högre grad agerar fredsmedlare i internationella konflikter.

– Att stödja fredsprocesser har blivit alltmer komplext. Medlare måste nå framgång såväl på lokal som internationell nivå för att nå fredsavtal som alla parter kan efterleva. Autokratiska stater har blivit mer aktiva som fredsmedlare på senare tid, vilket medför både möjligheter och risker.

– Det kan naturligtvis göra medlingsinsatser mer effektiva på kort sikt, men om fredsprocesserna varken är förankrade i det multilaterala systemet eller i demokratiska värderingar så riskerar de att bli mindre inkluderande och därmed mindre hållbara, berättar Abdalhadi Alijla, senior forskare på FBA som också har arbetat med sammanställningen.

Del av strategi för fred, säkerhet och utveckling

Analysen av globala konflikttrender är en del av FBA:s arbete med regeringens strategi för fred, säkerhet och stabilisering 2024–2028.

– Analysen kom till inom ramen för FBA:s arbete med att operationalisera strategin, något som vi gör tillsammans med vår systermyndighet Sida. Men att förstå globala konflikttrender är viktigt för alla, så vi hoppas att analysen kommer att användas brett såväl inom myndigheten som bland andra intresserade. Syftet med blogginlägget är att dela med oss av kunskapen, säger Johanna Malm.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Genusrådgivaren som bygger broar: Gaudence Nyirabikali om jämställdhet och fred i Somalia

I ett av världens mest utmanande länder för jämställdhet arbetar Gaudence Nyirabikali som genusrådgivare för EUCAP Somalia, utsänd av FBA. Genom att integrera genusfrågor i säkerhetssektorn, stärka civilsamhällets roll och främja internationellt samarbete, bidrar hon till att skapa en mer inkluderande framtid och lägga grunden för hållbar fred.

2024-12-16 12:35

Läs våra publikationer

Omslagsbild, Beyond vulnerability. En grupp unga syns ovanifrån när de går på rad över en bild av träd. Nedanför är publikationens titel och logotyper för UNDPA, Sipri och FBA.

Beyond Vulnerability: A Guidance Note on Youth, Climate, Peace and Security

In recent years, young people’s crucial role in preventing conflict and maintaining peace has become increasingly recognized as the Youth, Peace and Security (YPS) agenda has gained momentum. At the same time, the Climate, Peace and Security (CPS) field is developing rapidly at the research and policy levels. CPS is also increasingly becoming an entry point for programming; recognizing the interactions between climate change and existing vulnerabilities, which compound risks of insecurity, including violent conflict and the erosion of social cohesion.

Dokument
Attribut
Författare:
UNDP, Sipri, FBA
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter