Västafrikanska snabbinsatsstyrkor utbildas i att hantera sexuellt våld i konflikter

ECOWAS, en västafrikansk samarbetsorganisation med 15 medlemsstater, har insatsstyrkor som snabbt ska kunna sättas in i kriser som uppstår i regionen. Vid flera tillfällen har FBA utbildat personal på ledande positioner i styrkorna att uppmärksamma och hantera konfliktrelaterat sexuellt våld. ”Nu är tanken att de ska föra vidare sina nya kunskaper och utbilda kollegor och samarbetspartners”, säger projektledare Helen Wilandh på FBA.

FBA har i uppdrag av regeringen att bidra till Sveriges utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara, genom att stärka regionala aktörer som verkar för fred. En av FBA:s samarbetspartners i regionen är ECOWAS, eller Economic Community of West African States, en organisation för 15 länder i Västafrika som funnits sedan 1975.

Ett av ECOWAS främsta arbetsområden är att verka för fred och säkerhet. Organisationen har ett så kallat early warning-system för att upptäcka tidiga tecken på kris i ett medlemsland, och rycker vid behov ut för att medla i konfliktsituationer. Om en kris eskalerar har ECOWAS även möjlighet att skicka dit en snabbinsatsstyrka, ECOWAS Standby Force, med militärer och poliser från olika medlemsländer.

För tillfället är insatsstyrkan utplacerad i två länder, Guinea-Bissau och Gambia. I Gambia är styrkan på plats sedan början av 2017, då landet skakades av oroligheter efter att den sittande presidenten Yahya Jammeh förlorat ett val men vägrade avgå.

Efter att ECOWAS-styrkan kom på plats avgick Jammeh och gick i exil. Vinnaren av valet, Adama Barrow, kunde inta presidentposten. Han bad ECOWAS-styrkan att stanna kvar i minst sex månader för att hjälpa till att återställa ordning och säkerhet i landet. Styrkans mandat har sedan dess förnyats och den är fortfarande kvar, men situationen i Gambia har lugnat ner sig betydligt, säger Helen Wilandh.

Hon är projektledare för FBA:s arbete med Afrika söder om Sahara, och var med när FBA:s specialister höll den första utbildningen om konfliktrelaterat sexuellt våld för personal på ledande positioner i ECOWAS-styrkan i Gambia under hösten 2018.

Det var ECOWAS som uttryckte att de hade ett behov av utbildning för personalen i snabbinsatsstyrkorna, i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld. En del i styrkornas uppdrag är att skydda befolkningen där de befinner sig mot våld. Men våldet män, kvinnor, flickor och pojkar utsätts för ser ofta olika ut. För att kunna skydda alla delar av befolkningen behövs kunskap om detta, särskilt då konfliktrelaterat sexuellt våld är väldigt tabubelagt.

Ytterligare ett utbildningstillfälle hölls i Gambias huvudstad Banjul i februari i år.
Vi har nu sammanlagt utbildat ett femtiotal personer på nyckelpositioner i ECOWAS-styrkan i Gambia. Därtill har några nyckelpersoner från Gambias nationella polis och militär deltagit i utbildningarna, säger Helen Wilandh.
Att de också stärker sina kunskaper om kvinnors och mäns olika säkerhetsbehov är viktigt för att skapa långsiktighet.

ECOWAS andra insatsstyrka är på plats i Guinea-Bissau sedan 2012, då en statskupp ledde till omfattande oroligheter i landet. Under 2019 höll FBA i en utbildning för närmare ett trettiotal nyckelpersoner inom ECOWAS-styrkan i Guinea-Bissau, och även några nyckelpersoner inom Guinea-Bissaus nationella polis och militär.

Tanken med att utbilda personer på högre positioner är att de sedan ska kunna föra vidare kunskaperna, och i sin tur utbilda kollegor och samarbetspartners. Det är en så kallad training of trainers, säger Teresa Wiklund som är pedagogisk samordnare på FBA.

 I ECOWAS-styrkorna på plats i Gambia och Guinea-Bissau tjänstgör militärer och poliser från främst Nigeria, Senegal och Ghana.

Om styrkorna i framtiden flyttas till andra ECOWAS-länder i kris, har personalen nytta av kunskaperna där också. Likaså om de skulle återvända till sina hemländer för att tjänstgöra för försvarsmakten eller polisen där. När vi utbildar utvalda nyckelpersoner har kunskaperna bäst möjlighet att komma till nytta oavsett vad som händer. Och om de här personerna fortsätter att utbilda andra, oavsett var de stationeras i framtiden, kan vi verkligen skapa ringar på vattnet, fortsätter Teresa Wiklund.

Utbildningarna har tagit upp forskning och scenarier om hur kvinnor och män generellt sett är utsatta för olika säkerhetsrisker, inte minst i konfliktsituationer.

Flickor och kvinnor löper större risk att utsättas för konfliktrelaterat sexuellt våld. Men även pojkar och män utsätts, däremot kan det ta sig olika uttryck och det är viktigt att förstå. Att diskutera vad som räknas in i konfliktrelaterat sexuellt våld och känna till skillnader i hur det kan ta sig uttryck är grundläggande om man har i uppdrag att skydda alla delar av befolkningen mot våld, säger Marielle Sundin som arbetar med kvinnor, fred och säkerhet på FBA och som lett delar av utbildningarna.  

Vi har också hållit övningar i hur man kan hantera en situation där konfliktrelaterat sexuellt våld har ägt rum. Till exempel hur deltagarna ska bemöta överlevare av sexuellt våld, och vad de inte ska göra, det var helt nytt för många av dem.

Deltagarna har främst varit män, eftersom de utgör en majoritet inom polisen och militären i ECOWAS-länderna, liksom i många andra länder.
– Men vi har haft kvinnliga deltagare också. Utbildningarna har generellt sett mottagits positivt, av både män och kvinnor. Många deltagare har uttryckt att de behövde lära sig mer om detta, säger Marielle Sundin.

Förutom FBA-personal har även regionala experter, bland annat personal från ECOWAS huvudkontor i Nigeria som FBA har ett långvarigt samarbete med, hållit i delar av utbildningarna.
– Det är viktigt för ECOWAS att ha ägandeskap och en aktiv roll, säger Helen Wilandh.

Utbildningarna har också tagit upp pedagogiska metoder för att föra kunskaper vidare.
– Efter att jag gått FBA:s utbildning, har jag själv kunnat hålla en tvådagars workshop på ämnet för mina kollegor i ECOWAS-styrkan i Gambia. Jag har även hållit en dags utbildning för mina kollegor i Ghanas försvarsmakt, säger James Worlanyo Obimpeh, militär från Ghana som tjänstgör i ECOWAS-styrkan i Gambia och som deltog i FBA:s utbildning i februari 2020.
– Jag har fått en bättre förståelse för könsrelaterat våld, särskilt konfliktrelaterat sexuellt våld. Och jag har förstått att det även drabbar män, det hade jag lite kunskap om innan.

Bild 1: Rollspel med några av deltagarna i FBA:s utbildning om sexuellt våld i konflikter för ECOWAS insatsstyrkor, som snabbt ska kunna sättas in i kriser som uppstår i de 15 medlemsstaterna i Västafrika.

Bild 2: Styrkorna består av militärer och poliser från medlemsländerna. Här spelar några kursdeltagare ett specialframtaget brädspel som en del av utbildningen.

Bild 3: Projektledare Helen Wilandh med kursdeltagare.

Bild 4: James Worlanyo Obimpeh, militär från Ghana som tjänstgör i ECOWAS-styrkan i Gambia och som gått FBA:s utbildning, utbildar nu själv sina kollegor om konfliktrelaterat sexuellt våld.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Valobservatör på väg: Christina Bergman om arbetet inför och under USA-valet 2024

Den 5 november 2024 går amerikanerna till valurnorna för att välja sin nästa president. Över 60 internationella långtidsobservatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa kommer att vara på plats, varav 14 har rekryterats, utbildats och skickats ut av FBA. En av dem är Christina Bergman, med stor erfarenhet av valobservationer runt om i världen. Vilken roll kommer hon och de andra observatörerna att spela i ett av världens mest uppmärksammade val?

2024-10-01 13:13

Läs våra publikationer

Guide to Peacemaking Using Islamic Principles

"Guide to Peacemaking Using Islamic Principles" is a pioneering resource that bridges the gap between traditional Islamic teachings and contemporary peacebuilding strategies. Aimed at international mediators, diplomats, and policymakers, it identifies the commonalities and delves into the synergies between Islamic values and international norms, offering insights and strategies to enhance peace processes around the globe.

Dokument
Attribut
Författare:
Ambassador Ebrahim Rasool, Dr. Houda Abadi, Professor Mark Muller Stuart, Special Adviser Eldridge Adolfo
År:
2024
En världskarta med länderna utmarkerade i olika färger.

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Klara Grenhagen

Klara Grenhagen är specialist med fokus på dialog, försoning och fredsprocesser.

Läs mer om våra experter