FBA startar ledarskapsprogram för unga fredsbyggare i Liberia

Hur ska Liberias unga få en större roll i arbetet för fred och försoning? FBA vill förbättra förutsättningarna för ungas deltagande med ett nytt ledarskapsprogram. Syftet är att stärka freds- och ungdomsorganisationers nätverk och kapacitet att förebygga och lösa konflikter på lokal nivå.

Femton unga kvinnor och män från hela landet har valts ut att delta i ledarskapsprogrammet. De representerar fyra liberianska freds- och ungdomsorganisationer och är engagerade i fredsarbete i sina respektive hemlän. Nu genomförs den första veckolånga utbildningen i Paynesville, utanför Monrovia, med Maja Jakobsson och Dominique Górska från FBA på plats.

– Ambitionen är att stärka några nyckelpersoner inom respektive organisation så att de kan höras och synas och ta plats på fler nivåer i samhället. Vi vill också främja dialog och samarbete mellan organisationerna, säger Maja Jakobsson.

Som så många andra länder på den afrikanska kontinenten har Liberia en ung befolkning. Närmare 70 procent av medborgarna har enligt FN:s befolkningsfond inte fyllt 30 år. De unga utgör en särskilt utsatt grupp i samhället. Arbetslösheten är hög och många lever under svåra ekonomiska förhållanden. Samtidigt har de unga svårt att göra sina röster hörda, särskilt de som lever i områden utanför huvudstaden.
 
Trots att FN:s säkerhetsrådsresolution 2250 betonar att just unga har en viktig roll i arbetet för fred och säkerhet, och behöver bli mer delaktiga. Åtgärder för att öka sysselsättningen och ungas inflytande i samhället kan antas motverka våld och extremism.

FBA:s uppdrag enligt den svenska biståndsstrategin för Liberia, som inleddes 2016, ska bland annat bidra till förbättrad kapacitet för en inkluderande liberiansk försoningsprocess. Unga är en prioriterad målgrupp i arbetet. De åtta kvinnor och sju män mellan 18 och 33 år som tillhör de utvalda i ledarskapsprogrammet har blivit nominerade av sina organisationer, och därefter intervjuade av FBA.

– Vi vill ha mångfald i gruppen. Därför har vi varit stenhårda med att varje län ska vara representerat för att få med så många olika perspektiv som möjligt, säger Maja Jakobsson.

Liberia har just genomgått det första demokratiska maktskiftet sedan 1944 och häromveckan svor den tidigare fotbollsspelaren George Weah presidenteden inför ett fullsatt Samuel Kanyon Doe Stadium i Monrovia. Många av hans supportrar är unga och hyser stora förhoppningar om en ljusare framtid.

Det är en utmaning för fredsorganisationer som drivs av och för unga att arbeta långsiktigt och hållbart, förklarar Maja Jakobsson.
– De större, etablerade organisationerna får mer utrymme och finansiering. Få vågar satsa på ungdomsorganisationerna.

För FBA var det därför centralt att ingå partnerskap med fredsorganisationer som har fokus på unga och som även leds av unga.

Ledarskapsprogrammet genomförs i tre faser under 2018. Samtliga deltagare erbjuds stöd mellan träffarna och FBA erbjuder även individuell coaching med hjälp av en liberiansk resursperson som är knuten till programmet.

Det andra tillfället arrangeras på FBA:s utbildningscenter på Sandö i sommar och det tredje och avslutande tillfället äger rum i Liberia i höst. Målet är att de unga ska vara bättre rustade för att ta en aktiv roll i arbetet för ett fredligt Liberia.

– Förhoppningen är att de ska stärka sitt självförtroende som ledare och fredsbyggare genom att de får mer kunskap om och förståelse för dialog och medling, och praktiska färdigheter att förebygga konflikter. Dessutom hoppas vi att programmet inspirerar och bidrar till att utveckla deltagarnas personliga motivation för fredsarbete, säger Maja Jakobsson.

Här kan du läsa om två av deltagarna som delar med sig av sina tankar efter det första utbildningstillfället.

Conflict Prevention Leadership Programme

Deltagarna kommer från fyra liberianska organisationer som arbetar med konfliktförebyggande av, för och med unga: Mano River Union Youth Parliament, Messengers of Peace Liberia, Women in Peacebuilding’s  Youth Wing och Young Ambassadors for Peace. FBA har utformat programmet i samarbete med de deltagande organisationerna. Den liberianska organisationen Platform for Dialogue and Peace bistår FBA i genomförandet av programmet.

MER FRÅN FÖRSTASIDAN

Colombia – fredens framgångsexempel?

År 2024 är världens konfliktnivåer historiskt höga. Ett land som verkar gå emot trenden är Colombia, som fortsätter ta försiktiga kliv mot en mer fredlig utveckling efter nära 60 år av konflikt. Efter fredsavtalet med Farc-gerillan 2016 pågår nu förhandlingar med den största kvarvarande gerillan ELN inom ramen för president Gustavo Petros omfattande fredsprojekt Paz Total – total fred. Men hur väl stämmer bilden av Colombia som fredligt framgångsexempel, och vilka lärdomar går det att dra av landets fredsprocess?

2024-03-28 11:00
FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Våra samarbetsländer

FBA har i uppdrag att bidra till Sveriges bistånd i frågor som rör fred och säkerhet

Läs mer om de länder där vi arbetar

På internationella uppdrag

FBA-BLOGGEN

Läs våra publikationer

Joint brief series: The Performance of Peacekeeping

This research brief series is the outcome of a joint initiative by the Folke Bernadotte Academy (FBA), the Challenges Forum International Secretariat (CFIS) and the Swedish Defence University (SEDU). The aim of the series is to contribute to policy development by bringing cutting-edge research on key issues within peacekeeping to the attention of policy makers and practitioners. The editorial committee has consisted of Dr. Linnéa Gelot from SEDU, Agnes Cronholm and Dr. Johanna Malm from FBA, and Pernilla Rydén, Benoit Pylyser and Sanni Laine from CFIS. The views and opinions expressed in the brief series are those of the author(s) and do not necessarily reflect the official policy or position of the collaborating partners.

Dokument
Attribut
Författare:
Several authors
År:
2024
Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

FBA i Ukraina

Till följd av Rysslands invasion har FBA både ökat och anpassat sitt arbete i Ukraina.

Så här bistår FBA
""

Pär Sköld

Pär är expert på Liberia, demokrati- och fredsbyggande

Läs mer om våra experter

KOMMANDE KURSER

Twitter